Lidové noviny

Mosul je místo, kde zákon neplatí

- JAKUB FAJNOR

MOSUL/PRAHA Iráčtí vojáci se svěřili serveru Middle East Eye (MEE), jak probíhaly poslední dny dobývání severoirác­kého Mosulu z rukou teroristů Islámského státu (IS). Dostali prý brutální finální rozkaz, aby na místě zabíjeli vše, co se bude hýbat.

„Zabili jsme je všechny. Islamisty, muže, ženy, děti, všechny,“říká irácký voják při pohledu z okna pokoje na trosky mosulského Starého města, které se strmě stáčejí k vodám řeky Tigris.

V hromadách suti historické čtvrti zůstaly stovky polopohřbe­ných mrtvol. Lidský čich přemáhá pach rychle se rozkládají­cího masa v padesátist­upňovém horku, píše autor MEE a dodává i necenzurov­ané fotografie.

„Zabít vše, co se pohne“

Závěrečné zabíjení po sobě zanechalo stopy. Irácké úřady se podle vojáků budou chtít postarat o to, aby se skutečné detaily nikdy nevyšetřil­y. Pomáhají jim v tom opancéřova­né buldozery, které přes trosky budov jezdí v posledním týdnu dokola tam a zpět. Těla se pod nimi drtí spolu se sutinami. Jediné, co na jejich přítomnost ukazuje, jsou občasné červené skvrny v jinak sluncem vybělených zbytcích domů.

„Mezi těly je mnoho civilistů. Po osvobození bylo vyhlášeno, že má být zabito všechno, co se ještě hne,“vysvětlil MEE major irácké armády. Pod slibem anonymity dodal, že rozkazy jednotky dodržely, přestože věděly, že jsou nesprávné. „Neměli jsme to dělat. Většina bojovníků IS se vzdala. Dali se nám v milost, ale my je prostě zabili,“popsal.

Zatýká se jen málo

Při zmínce o údajně přeplněnýc­h věznicích v Iráku, které by už další uvězněné teroristy nesnesly, si major odfrkl. „To není pravda. Máme mnoho věznic, ale dnes už se k zajatým nechováme jako dříve. Na začátku války jsme zatýkali mnoho džihádistů. Vždy jsme je předávali tajným službám. Dnes už zatýkáme velmi málo,“dodal.

Na začátku týdne se objevily zprávy o zajatém členovi IS, kterého vojáci táhli zničenými ulicemi s provazem utaženým kolem krku. Paměťové karty fotografům příslušníc­i zabavili a nařídili jim odejít. „Teď tu nefungují zákony. Dennodenně děláme to, co IS,“pokračoval major.

Mrtvé je možné spatřit i u západního břehu Tigridu. Některá těla jsou malá, dětská. Lidé nepřežili letecké útoky, boje, popravy. Minulý týden se na sociálních sítích objevilo video, v němž irácké helikoptér­y cílí na lidi snažící se utéct ze západního Mosulu přeplavání­m řeky. V iráckých jednotkách nezbylo mnoho lidskosti. Poté, co se měsíce potýkali s brutalitou IS, si na všudypříto­mnou smrt navykli.

Ještě během minulého týdne byli iráčtí vojáci ojediněle napadáni teroristy, kteří se ukrývali v suti či zbytcích budov. V jednom případě ležící islamista předstíral smrt, ale když se k němu příslušník irácké armády přiblížil, zblízka jej zastřelil schovanou pistolí. Menší štěstí měla čtveřice bojovníků skrytá v suti. Vojáci je našli a zastřelili.

Pod troskami se mnohdy nachází také tunely. Podle iráckého vojáka jménem Hajdar dosud v historické části Mosulu našli Iráčané celkem osm tunelů s ukrytými lidmi. V podzemních úkrytech měli schovaní lidé velmi málo jídla a pitné vody.

 ?? Mosulu. Irácký voják hlídkuje v centru FOTO REUTERS ?? Na stráži.
Mosulu. Irácký voják hlídkuje v centru FOTO REUTERS Na stráži.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia