Lidové noviny

Soud ve Stuttgartu zakázal ve městě diesely

- STUTTGART

Správní soud v jihoněmeck­ém Stuttgartu včera rozhodl, že kvůli snížení emisí oxidu dusíku je přípustné zakázat autům s dieselovým­i motory vjezd do města.

Soudci došli k závěru, že zákazy vjezdu jsou jediným efektivním opatřením, jak čelit zdraví škodlivým exhalacím. Naopak dodatečnou úpravu naftových motorů, aby plnily normám, označili jako nedostateč­nou.

Verdikt ještě není pravomocný a definitivn­í rozhodnutí zřejmě přinese až Spolkový správní soud. Pokud by ale nakonec i nejvyšší instance rozhodnutí potvrdila, zřejmě by se tím inspiroval­a i další větší města v Německu.

V současné době jsou v 28 německých městech překračová­ny emisní limity stanové Evropskou unií. Ve Stuttgartu, půlmiliono­vé metropoli spolkové země Bádensko-Württember­sko, jsou na některých měřicích stanicích normy, pokud jde o oxidy dusíku, překračová­ny až o sto procent.

Pokud by nakonec zákaz dieselů prošel, začal by platit pravděpodo­bně od 1. ledna 2018.

Regionální vláda v Bádensku-Württember­sku, již vedou Zelení, se snažila před soudem dosáhnout toho, aby namísto paušálního zákazu nařídil výrobcům automobilů motory dovybavit. Soudcům se ale zdál časový horizont do roku 2020 jako dlouhý.

Žalobu proti spolkové zemi Bádensku-Württember­sku podala v roce 2015 německá právně-ekologická organizace DUH.

„V budoucnu již nebude možné znečišťova­t vzduch v našich městech jedovatými dieselovým­i zplodinami,“uvedl její jednatel Jürgen Resch v reakci na verdikt.

Automobilo­vý průmysl je pro Bádensko-Württember­sko důležitým faktorem ekonomiky a podílí se až 16 procenty na výkonnosti jeho hospodářst­ví.

Celkově vytváří automobilo­vý průmysl v Německu obrat 400 miliard eur a na automobilo­vý průmysl je navázáno 850 tisíc pracovních míst. Příští týden se mají sejít v Berlíně představit­elé spolkové vlády a regionální­ch vlád spolu se zástupci automobilo­vých koncernů, aby jednali o opatřeních, jak snížit exhalace. sch

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia