Lidové noviny

Rozvoz podle pivní předpovědi

Tropické teploty odbytu piva nesvědčí Ani chladno pod 18 stupňů V Prazdroji na to mají speciální software

- PLZEŇ MIROSLAV PETR

Nejvíc Češi chodí na pivo, když je venku teplota v rozmezí od 18 do 28 až 30 stupňů Celsia. Speciální analytický model, který používá lídr trhu Plzeňský Prazdroj, podle toho předpovídá, kolik jakého piva a kam má distribuov­at. Horké léto navzdory několika posledním deštivým dnům zatím nasvědčuje tomu, že letos v celém Česku nejspíš padne rekord v prodeji nealkoholi­ckých piv.

Pivní předpověď umožňuje počítačový program, do kterého Plzeňští zadali data Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu o denní teplotě, srážkách a dalších parametrec­h za posledních deset let a porovnali s údaji o prodeji piva v daném čase.

Točené za deště tak nechutná

Z pivovarů v Plzni, Nošovicích a Velkých Popovicích rozváží v létě pivo do hospod a obchodů denně přes 500 kamionů. V boji o zákazníka se pivovary snaží dodávat produkt co nejčerstvě­jší (například do tankových hospod) a analytický model umí předpovědě­t, kolik a jakého piva v následujíc­ích dnech bude třeba zavážet.

To je aktuální zejména v letních měsících, kdy k tradičním prodejním místům přibývají nová – zahradní restaurace, kiosky, kempy poblíž vodních ploch, navíc se koná mnoho kulturních festivalů.

Negativně se na spotřebě piva v létě obecně podepisují déletrvají­cí deště, protože lidé tolik nechodí do restaurací a hospod. I to software na základě letitých údajů vyhodnocuj­e. „Na nákupy v obchodech ale počasí nemá až tak výraz- ný vliv. Je to dáno tím, že lidé nejdříve vypijí vlastní zásoby z lednic, špajzů a pak teprve jdou do obchodu. Jestli se mezitím nějak změní počasí, nehraje takovou roli,“vysvětluje obchodní ředitel Prazdroje Tomáš Mráz.

Podle výkonné ředitelky Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) Martiny Ferencové odpovídají výsledky analytické­ho modelu Prazdroje dlouhodobý­m zkušenoste­m. „Teplota do nějakých 25 až 28 stupňů je pro růst prodeje piv nejlepší, hranicí je třicítka, po které si už málokdo dá tři dvanáctky, to už lidé přecházejí na nealkoholi­cké nápoje,“říká Ferencová.

O vítaném nárůstu nealka mluví všichni výrobci včetně gigantů jako Mattoni (Karlovarsk­é mine- rální vody) nebo Coca Cola. Pro pivovary se stalo marketingo­vým hitem poslední doby nealkoholi­cké pivo, které postupně nabízejí i v nejrůznějš­ích ochucených variantách.

Bezalkohol­ový trend

Nealko piva tak v růstu předstihla i někdejší, byť krátkodobý hit – míchané nízkoalkoh­olické pivní limonády a radlery. Už loni se tyto pivní mixy propadly o 13 procent, zatímco výroba nealko piv pro domácí trh vzrostla k objemu 505 tisíc hektolitrů, což je jen jeden tisíc hektolitrů pod rekordem z roku 2011.

„Nealko pivo jako takové má setrvale rostoucí trend. Je to dané nejen počasím, ale hlavně změnou životního stylu, rostoucím počtem aut a podobně. Ale jeho ochucené varianty budoumít jepičí život podobně jako měly radlery,“prorokuje Tomáš Maier, který přednáší na České zemědělské univerzitě ekonomiku pivovarnic­tví.

Jinou otázkou je, zda (donedávna) teplé léto nějak v tomto roce pomůže celkovému prodeji piva a zda za celý rok prodají pivovary v Česku víc než loňských 16,4 milionu hektolitrů. To už podle ředitelky ČSPS Ferencové není tak jisté. Do odbytu pivovarů totiž negativně zasáhnou faktory, jako je zavedení EET a hlavně zákaz kouření, který bude mít na svědomí uzavření podle odhadu pivovarů desítek zejména vesnických hospod.

„V tuto chvíli ještě těžko odhadovat, jak moc se to projeví na celkovém odbytu piva. Přes léto se hospody snaží přežít, ale jasněji to bude vidět na podzim,“soudí Ferencová.

 ?? ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR ??
ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia