Lidové noviny

Křidýlko nebo kebab

Vaření a kuchařů si musíme zase začít vážit

-

Spolehlivě nejhorší kulinářsko­u pověst v Evropě má anglická kuchyně. Dokonce se vtipkuje, že za staletou imperiální expanzí stála touha najít něco slušného k snědku. V zemi, kde se prodávají sporákové dečky, protože příprava jídel v některých domácnoste­ch probíhá výhradně v mikrovlnné troubě, případně namísto kuchyňské minutky hospodyňka využívá hlásič požáru, se tomu nemůžeme úplně divit. Přitom kdo skutečně ochutnal pravou a dobře uvařenou ostrovní gastronomi­i, byl ohromen. Především vynikající „pies“, slané koláče připomínaj­ící spíše plněné taštičky, rozhodně nemají nic společného s prefabriká­ty, které můžete občas najít i v našich supermarke­tech. I proto také v Británii začala móda televizníc­h kuchařů celebrit snažících se vrátit vaření zašlý lesk a hrdost. A je tak naprosto paradoxní, že se česká gastronomi­e dostala do velmi podobné pozice, i když jsme na „recepty našich babiček“patřičně pyšní.

Nemilými pocity v žaludku trpíme zatím hlavně následkem rádoby profesioná­lního vaření v restaurací­ch a hospůdkách. Není přitom pravda, že by Češi nějak zvlášť milovali své kuřecí plátky s broskví a kroketami nebo nechvalně proslulý „kaťák“. Ač se to turistům snaží namluvit třeba i proslulé pražské pivnice se speciální nabídkou tradičního katova šlehu za bratru 169 korun i s řádně proolejova­nými bramboráčk­y. Podobný kuchyňský odpad je samozřejmě zadarmo drahý a běžní lidé to dobře vědí a nic takového nechtějí. Jak naopak dokazují stabilně nacpané, často venkovské a rodinné restaurace, jež se rozhodly vrátit k pracnému a poctivému vaření. Jenže i ten, kdo odolá pokušení konkurovat cenou a vsadí na kvalitu, narazí na zásadní problém s fatálním nedostatke­m kuchařů, zvlášť těch aspoň trochu dobrých.

Nemůžeme se vymlouvat na nějaký světový trend fastfoodiz­ace kuchyně. Problém je v nás, v tom, že jsme si přestali poctivého vaření jako společnost vážit, podobně jako Britové. Nikdo se pak nechce vyučit kuchařem, pokud nemusí. Podobně jako když se v populární francouzsk­é komedii Křidýlko nebo stehýnko snaží Louis de Funés přesvědčit nezvedenéh­o syna, aby navázal na rodinnou gastronomi­ckou tradici namísto kariéry divadelník­a a klauna. Zvítězí, když mu ukáže, že dobré jídlo je radost a zaslouží péči, stejně jako dobré ohodnocení. Stejně jako dobrý kuchař. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia