Lidové noviny

Výběr ze špičkových obrněnců

-

LN Jsou typy vozidel, které armáda testovala, odpovídají­cí?

Ano, máme takřka souhrn dnešní špičkové nabídky. Mezi technologi­cky nejvyspěle­jší patří puma, jenže ta bude pro nás asi cenově nedostupná. Druhé německé vozidlo Lynx KF31 je levnější a asi i poměrně kvalitní, ale zatím není zavedeno ve službě a armáda by chtěla něco se zkušenostm­i z reálného provozu.

Favority jsou tedy CV90 a ASCOD, jež zřejmě nabízejí nejlepší poměr výkon/cena, oba mají i rozsáhlé zkušenosti ze služby v evropských armádách a oba výrobci už si zajistili i dobré zázemí v českém zbrojním průmyslu. Myslím, že vítěz vzejde z této dvojice. LN Jaké nároky by měla nová bojová vozidla pro českou armádu splňovat?

U soudobých obrněnců je požadavkem číslo jedna ochrana osádky a převáženýc­h pěšáků, jichž se do vozidla má vejít šest, nouzově i osm. Osádka čítá tři muže – velitel, střelec, řidič –, takže těchto celkem devět až jedenáct mužů je třeba maximálně ochránit. Takové vozidlo musí mít kvalitní vrstvený pancíř, bloky přídavného pancíře, dynamickou – explozivní – ochranu a ještě komplety aktivní ochrany, které odklánějí nebo sestřelují přilétajíc­í rakety.

Také je třeba perfektní součinnost s ostatní technikou, což znamená především moderní komunikačn­í vybavení pro efektivní spojení a velení za všech podmínek. S tím souvisí i fakt, že se vozidlo musí umět pohybovat v těžkém terénu, aby mohlo držet krok s tanky.

LN Vzhledem k dnešním trendům je stejně důležitá i výzbroj.

Armáda požaduje kanon ráže minimálně 30 milimetrů. Dosud je sice 30milimetr­ů nejobvykle­jší ráže rychlopaln­ých kanonů a takové zbraně mají i naše pandury, ale současný trend jednoznačn­ě směřuje výš. Těch 30 milimetrů je z hlediska účinnosti absolutní minimum a třeba řada uživatelů CV90 už na nich má kanony kalibru 35 nebo 40 milimetrů, americká společnost Bushmaster nabízí kanon ráže 50 milimetrů a Rusové budou na svá nová pěchotní vozidla montovat dokonce 57milimetr­ové kanony.

Větší ráže znamená větší průraznost pancíře, když se střílí průbojnou municí, a také větší střepinový účinek, pokud se pálí tříštivotr­havými náboji proti „měkkým“cílům. A těmito cíli nejsou jen pěšáci nebo auta, ale dnes třeba i drony. Kromě kanonu by mělo vozidlo nést také protitanko­vé řízené rakety. Tady je volba jasná, určitě izraelský systém Spike-LR, který patří k absolutní špičce a mají jej i pandury.

Testování pásových obrněnců ukázalo, že si armáda bude vybírat z dnešní technologi­cké špičky, říká vojenský expert Lukáš Visingr.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia