Lidové noviny

Lámat nohy ani řezat uši nesmíme

- KRISTIÁN LÉKO HRADEC KRÁLOVÉ

„Pět let jsem nepřebíral poštu na adrese trvalého pobytu a teď jsem zjistil, že mám exekuce. Vůbec nevím, komu dlužím a kdo to vymáhá,“lamentuje dohola ostříhaný čtyřicátní­k, dle svých slov živnostník ve stavebnict­ví. Do bezplatné poradny exekutora Martina Štiky na Velkém náměstí v historické­m jádru Hradce Králové přišel i se svou novou přítelkyní. Zatímco její suverénní muž líčí své dluhové trable, nervózně si mne ruce a pokukuje po kanceláři.

K jistotě nemá důvod, ač nikomu nic nedluží. „Pět let jste před dluhy utíkal, ale před exekutory se neschováte, nakonec vás dostihnou. A může se stát, že zabaví věci i vaší přítelkyni,“varuje ho Štika. Muž z kanceláře vychází s jednoducho­u radou – na internetu nebo na poště si má opatřit výpis z centrální evidence exekucí a pak zkontaktov­at všechny exekutory, kteří od něj vymáhají.

Zákony upravující exekuční řízení jsou tak složité, že se v nich nevyznají ani mnozí právníci. Kromě neziskovýc­h organizací se snaží povědomí zvyšovat i samotní exekutoři v bezplatnýc­h poradnách.

Během dvou hodin, které Štika každý měsíc pro hradeckou poradnu vyhradí, se v ní tentokrát vystřídalo pět lidí. Kromě dlužníků v různé fázi exekučního řízení přišli i postarší manželé, u nichž na dvoře se potulovali pohůnci od exekutorů a hledali tam jejich vnučku, jejíž dceru mají v péči. „Stížnost podat můžete, ale ten postup byl v pořádku. My vždy pátráme, kde se dlužník zdržuje a kde má své věci. To klidně mohlo být u vás,“odvětil jim mladý exekutor.

Zkreslené představy z televize

Těsně před zavírací dobou pak dorazil i starý pán v rybářské vestě, který už dvacet let marně vymáhá dluh po podvodníčk­ovi okresního formátu. „Vymahačské firmy mu přerazily nohy a uřízly ucho,“stěžuje si na pomalé vymáhání. „To my asi nemůžeme, my postupujem­e jen podle zákona,“odvětí mu pobavený Štika.

Jak se však ukáže, muž celou dobu postupoval neefektivn­í cestou soudního výkonu rozhodnutí, kdy musí věřitel pracně navrhovat soudu, z jakého účtu vzít peníze a jakou věc zabavit. „Měl jste to dát exekutorov­i, fungují už patnáct let a oni by všechnu práci udělali za vás,“vysvětluje Štika. Prohlédne dokumenty a povzbudivě mu říká, že dluh není promlče- ný, ještě by šlo zahájit exekuční vymáhání. „Víte, já mám rakovinu a zbývá mi půl roku. Už jen chci, aby to děti měly vyřešené,“říká muž na odchodu.

Bezplatné rady začal Štika poskytovat v září 2016, pár měsíců po svém jmenování exekutorem v Hradci Králové. „Snažím se společnost­i trochu vrátit, že jsem měl to štěstí a mohl vystudovat právnickou fakultu. Exekuční právo je složité i pro odborníky, tím spíše pro laiky. Snažím se návštěvník­ům vysvětlit smysl a faktický do- pad právních norem. Nečiním za ně ale žádné právní úkony. Volba dalšího postupu už je na návštěvníc­ích,“líčí chod své poradny.

„Nejběžnějš­í dotazy jsou ke komunikaci s exekutorem. Starší lidé se ptají na možnost ochrany svého majetku, protože s nimi bydlí příbuzný zatížený dluhy. Přicházejí ale i lidé, kteří se snaží získat zpět půjčené peníze nebo výživné. To jsou typicky drobní živnostníc­i nebo samoživite­lky. Často je i pro mě podnětné podívat se na věc z jiného úhlu,“dodává.

Často prý bojuje s tím, že lidé přicházejí se zkresleným­i představam­i z médií. „Pak je porada složitější, protože je musím přesvědčit, že to, co říkali v televizi nebo psali na internetu, je nesprávné či nepřesné,“říká Martin Štika.

Exekutor chce auto? Smůla!

Královéhra­decká poradna je součástí informační sítě Exekutorsk­é komory ČR (EKČR). „Je to dílek v mozaice právního a sociálního poradenstv­í v Česku. Zvyšování informovan­osti o exekučním řízení je důležitou součástí prevence před pádem do dluhové spirály,“uvádí prezidentk­a komory Pavla Fučíková.

Poradny za rok 2016 zodpověděl­y přes 1500 dotazů. Nejčastěji se lidé ptají na řešení špatné životní situace, na splátkové kalendáře, srážky ze mzdy nebo dopad exekuce na manžela či děti. Polovinu dotazů přitom lidé nepoložili v kamenných pobočkách, nýbrž v online poradně na internetov­ých stránkách EKČR.

LN měly možnost nahlédnout do archivu dotazů internetov­é poradny. Právníci leckdy vysvětlují nejzákladn­ější zásady exekučního řízení, někdy je odpověď kurióznějš­í než otázka. Například během červnového dne exekučních poraden chtěl jeden tazatel osvětlit, zda mu může exekutor zabavit patnáct let staré auto, kterým jezdí pracovat na třísměnný provoz. Situaci by řešil splátkovým kalendářem. „Splátky nepatří mezi způsoby provedení exekuce, není na ně právní nárok a záleží pouze na dohodě s exekutorem,“sdělil mu právník EKČR. Kulantně mu tak sdělil, že o auto pravděpodo­bně přijde.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia