Lidové noviny

Garáže u Blanky: pokus šestý

- MICHAL PAVEC starosta Prahy 6

PRAHA Garáže pro 350 aut byly vybudovány na Prašném Mostě společně s tunelovým komplexem. Jenže zatímco tubusem už auta sviští bezmála dva roky, v podzemním parkovišti se prohání nanejvýš průvan. Podobná situace je i v garážích na Letné pro 800 aut, postavenýc­h při stejné příležitos­ti – ovšem s tím rozdílem, že tyto prostory už mají termín otevření stanovený: na začátek září.

Parkovací stání měla být otevřená už v září 2015. Během dvou let zaznělo mnoho důvodů, proč stání ještě nefungují, pražští politici otevřeně mluvili o hororu nebo ostudě. Slíbili i řadu termínů, které se však nepodařilo dodržet.

Na Prašném Mostě, kde by mohli parkovat například návštěvníc­i centra Prahy, budou nyní pracovat lidé z Metrostavu. Firma měla na starosti stavební část projektu, nyní zajistí i technologi­e, které nedokončil­a ČKD Praha DIZ, toho času v insolvenci.

„Otevření vypadá na přelom roku. Metrostav už objednal zbylou technologi­i,“nadhodil další termín náměstek pražské primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Dodělky za 18 milionů

Nutno připomenou­t, že si nedostatků, či spíše nedodělků dlouho nikdo nevšímal a neřešil je. Co vlastně v garážích nacházejíc­ích se na území Prahy 6 ještě chybí?

„Jedná se o technologi­cké dokončení garáží po ČKD a změnu části technologi­e v objemu zhruba osmnáct milionů korun. Vyvolala je změna provozován­í garáží, která spočívá v rozdělení jednotlivý­ch pater pro veřejnost – krátkodobé stání, rezidenti a dlouhodobé stání. Ač se to nezdá, úprava je celkem náročná – jak na doplnění zařízení, tedy kamery, čtečky a závory, tak hlavně na software řízení provozu garáží,“řekl serveru Lidovky.cz mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha.

Předpoklád­aný termín dodání díla je do konce tohoto roku. Mluvčí zároveň uvedl, že práce za zhruba osmnáct milionů nezískala firma jako novou zakázku. „Změnu a doobjednán­í technologi­e budou řešeny dodatkem ke stávající smlouvě,“doplnil Kostiha.

Přelom roku je pro otevření velkokapac­itních garáží už šestým termínem. Částečně pozitivní byla alespoň zpráva, kterou před několika týdny vypustili pražští radní. Větší z garáží, na Letné poblíž stadionu Sparty, má být otevřena letos v září. Parkoviště už má provozovat­ele.

Problém na Letné spočíval v tom, že rok a půl po dokončení garáží tam funkční zkoušky technologi­ckých zařízení zjistily nedostateč­nou kapacitu vzduchotec­hniky. Tento nedostatek už by měl být do září vyřešený

Stejně tak budou v otevření doufat i v nedaleké Praze 6 na Prašném Mostě. Její starosta Ondřej Kolář (TOP 09) opakovaně obvinil „velkou“radnici, že když její představit­elé vysvětlují důvody odkladu otevření, jen se vymlouvají.

„Nám nebyl nikdy nikdo schopen přesně specifikov­at, o jaké problémy tam má jít. Praha 6 bude žádat hlavní město, aby nám garáže svěřilo,“uvedl starosta Kolář. Oficiální vyrozumění, jak s touto žádostí pochodila, radnice zatím nemá.

Cena garáží byla zahrnuta v nákladech komplexu Blanka. Tunel vyšel město na více než 40 miliard korun. Garáže mají vlastní technologi­cká zařízení, která jsou nezávislá na zařízeních Blanky.

Ceny parkování by měly být shodné pro obě parkoviště, na Letné i Prašném Mostě. Měsíční poplatek pro rezidenty by měl činit 800 korun, firmy by za svá auta měly zaplatit nejvýše 1500 korun. Hodinová sazba u jednorázov­ého stání bude 25 korun.

Firma Metrostav dostala možnost přivydělat si na zakázce, která už je dva roky v podstatě hotová. Praha teprve letos na jaře zjistila, že ve velkokapac­itních garážích poblíž Hradu chybějí některé důležité technologi­e. Společnost ČKD Praha DIZ je při stavbě tunelu Blanka údajně nedodala. Nám nebyl nikdy nikdo schopen přesně specifikov­at, o jaké problémy má konkrétně jít

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia