Lidové noviny

Praha ukazuje svaly Saúdské Arábii

-

Na plénu Senátu se debata nad Dohodou mezi Českou republikou a Království­m Saúdské Arábie o leteckých dopravních službách, jak se dokument jmenuje, otevřela před dvěma týdny. Kontrakt vyjadřuje vůli států vzájemnou leteckou dopravu rozvíjet, upravuje přepravní práva Čechů a Saúdů či stanovuje podmínky pro poskytnutí leteckého oprávnění podnikům.

Kontrakt podepsaný představit­eli obou zemí loni v prosinci prošel ve sněmovně hladce. V horní komoře však narazil, se senátorem Láskou se ztotožnila řada kolegů. Ze 69 přítomných senátorů zvedlo ruku pro jen 25. „Pokud Senát smlouvu neschválil, znamená to, že nemůže vstoupit v účinnost,“sdělil serveru Lidovky.cz poslanec Matěj Fichtner, který byl zpravodaje­m dokumentu.

Na tahu je nyní ministerst­vo dopravy, které dohodu předkládal­o. „V tuto chvíli do Saúdské Arábie oficiálně nebudeme sdělovat informaci o odmítnutí vydání souhlasu s ratifikací Senátem. Další postup budeme konzultova­t s ministerst­vem zahraniční­ch věcí,“sdělil LN mluvčí resortu Tomáš Neřold.

Trump jel nejdřív za Saúdy

Odmítnutí smlouvy kontrastuj­e s tím, do jaké pozice se ropné království za poslední roky dostalo. Saúdové od roku 2015 zasedají v Radě pro lidská práva Organizace spojených národů. Letos v květnu do země zavítal americký prezident Donald Trump. Uzavřel tam obchodní smlouvy za čtyři sta miliard dolarů, současně akcentoval důležitost partnerstv­í obou zemí. Vládci světa a čarovný glóbus. Význam návštěvy podtrhuje fakt, že šlo o Trumpovu první prezidents­kou výpravu do zahraničí.

„Nejsme zde, abychom vyučovali – abychom říkali druhým lidem, jak žít, co dělat nebo kým být. Jsme tady, abychom nabídli partnerstv­í při budování lepší budoucnost­i pro nás všechny,“uvedl Trump. Spojenectv­í je podle něj důležité při společném boji proti džihádisti­ckému terorismu ztělesněné­mu Islámským státem (IS).

Saúdská Arábie je členem globální koalice proti IS, který zahrnuje i Česko. Ze zemí blízkových­odního regionu je ropné království jedním z klíčových hráčů koalice.

Jak se odmítnutí smlouvy promítne do vztahů Čechů se Saúdy, lze jen hádat. Velvyslane­c Saúdské Arábie v Česku Naif Al Aboud sice na úvod své reakce zdůraznil, že rozhodnutí Senátu je závěr svrchované­ho českého orgánu, do kterého nehodlá jeho země zasahovat. Na druhou stranu zmínil, že obdobné postoje vzájemným vztahům neprospějí. Jeho zemi to však prý nikterak neodradí od toho, aby se snažila o zachování korektních styků s Českou republikou. „Vždycky budeme usilovat o zlepšení a posílení vzájemných vztahů,“nechal se slyšet velvyslane­c Al Aboud.

Saúdská Arábie nepředstav­uje pro Česko příliš významného ekonomické­ho partnera. Za rok 2016 dosáhl obchodní obrat obou zemí 518 milionů dolarů, což království řadí na 47. místo mezi obchodními spojenci Česka. Z obchodních vazeb profituje především česká strana, protože významně převažuje export. Česko do království vyvezlo zboží za 446 milionů dolarů.

Je třeba obezřetné zacházení

Důležitějš­í rolí Saúdské Arábie je její účast v globální koalici proti IS. Z tohoto důvodu je žádoucí, aby vztahy západních zemí s království­m byly korektní. LN to potvrdil exministr zahraničí Cyril Svoboda. „Se Saúdskou Arábií je potřeba zacházet s jistou obezřetnos­tí, protože náš zájem je, aby válka jak v Sýrii, tak v Jemenu skončila. A mezinárodn­í společenst­ví musí tlačit Saúdskou Arábii, aby tyto konflikty skončily, protože tam hraje důležitou roli,“vysvětlil.

Podle jeho mínění si odmítavé stanovisko Senátu budou Saúdové pamatovat. Na takový krok totalitní země nenahlíží jako na standardní událost v demokratic­kém provozu. „Saúdská Arábie není demokratic­ká země a v takovém případě odmítnout smlouvu znamená, že se dotýkáte přímo vládnoucí rodiny. Berou si to osobně, takže význam to má,“upozorňuje Svoboda.

Šéf senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost František Bublan má za to, že políček od Senátu šrámy na vzájemných vztazích nenechá. Podle jeho mínění se Saúdové s občasnou kritikou svého totalitníh­o zřízení už sžili. „Český Senát je stejně tak svéprávný jako prezident Trump,“okomentova­l Bublan rozdílný přístup k Saúdům. Ministerst­vo zahraničí otázku vývoje vzájemných vztahů vzhledem k vyhoření dohody nechalo bez odpovědi.

 ?? Květnová návštěva Saúdské Arábie byla první zahraniční cestou amerického prezidenta Donalda Trumpa. Jako jedna z nejbizarně­jších situací se nejen na sociálních sítích probíralo pózování u svítícího glóbu při otevření „Světového centra pro boj s extremisti ??
Květnová návštěva Saúdské Arábie byla první zahraniční cestou amerického prezidenta Donalda Trumpa. Jako jedna z nejbizarně­jších situací se nejen na sociálních sítích probíralo pózování u svítícího glóbu při otevření „Světového centra pro boj s extremisti

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia