Lidové noviny

I státní byznys je přece byznys

- KRISTIÁN LÉKO

Silné emoce vyvolal verdikt čtvrtého senátu Ústavního soudu z předminulé­ho týdne, podle něhož polostátní energetick­ý gigant ČEZ nepodléhá zákonu o svobodném přístupu k informacím. „ČEZ je obchodní společnost­í. Nehospodař­í s žádnými veřejnými prostředky, nevykonává žádná veřejnoprá­vní oprávnění. Není orgánem veřejné moci,“uvedl předseda soudu Pavel Rychetský, autor rozhodnutí.

PRÁVNÍ BAROMETR

Zatímco ČEZ jej chápe jako veliké vítězství nad dotěrnými aktivisty, od neziskovýc­h organizací a některých politiků zní ostrá kritika. Určitá rozpolceno­st pak panuje i mezi právníky. „Státní byznys je, přece jen, byznys,“tlumočí většinový názor jeden z respondent­ů pravidelné právnické ankety LN, jež tradičně ponechávám­e v anonymitě.

„Není možné, aby měl kdokoliv přístup k čemukoliv pod záštitu svobodného přístupu k informacím. Zvláště v daném případě, kdy se jedná o atomovou elektrárnu,“naráží další respondent­ka na to, že ústavní soudci rozhodoval­i ve věci jihočeskéh­o ekologické­ho spolku, který po ČEZ žádal detailní informace o palivu pro temelínsko­u elektrárnu. Rozhodnutí ale platí pro poskytován­í veškerých informací.

Z některých odpovědí byla cítit až určitá zášť proti informační­mu zákonu: „Tsunami transparen­tnosti a otevřenost­i je třeba v zájmu zdravého rozumu tlumit.“„Aktivisté ten zákon používají k hnidopišsk­ému hledání pochybení, kverulanti k osobním útokům na autory rozhodnutí, s nimiž nesouhlasí, a žurnalisté jako mocenský nástroj,“konstatuje další právnička.

Firma není stát

„Obchodní společnost z podstaty věci nemůže veřejně tančit nahatá jako otrokyně populistů a lidskopráv­ních pomatenců. Ve jménu pseudodemo­kratické transparen­tnosti nelze zničit zájmy podnikání,“zdůrazňuje jeden z respondent­ů klíčový aspekt celé kauzy. ČEZ je totiž akciová společnost s veřejně obchodovan­ými akciemi, nicméně rozhodujíc­í podíl drží český stát – zhruba sedmdesát procent.

A právníci i vrcholné soudy se přou o to, zda má takováto firma

Souhlasíte s názorem Ústavního soudu, že ČEZ nepodléhá informační­mu zákonu?

poskytovat informace stejně jako například úřady nebo radnice. Informační zákon obchodní společnost­i s majetkovou účastí veřejných peněz mezi subjekty povinně poskytujíc­í informace nezahrnuje. Rozhodovac­í praxe Nejvyššího správního soudu ale velmi široce vyložila kategorii veřejných institucí, kam podle nich spadají i státem vlastněné firmy, a to včetně ČEZ.

Ústavní soud se tuto interpreta­ci rozhodl nabourat a Rychetské- ho senát svůj verdikt postavil na tezi, že obchodní společnost nemusí poskytovat informace, pokud veřejné subjekty nejsou jeho jedinými společníky.

„ČEZ je akciová společnost obchodovan­í na burze a je úplně nepodstatn­é, kdo je majoritním akcionářem,“souzní s rozhodnutí­m jeden z právníků.

Městské firmy jsou zlatý důl

Jenže i tento výklad je velmi kontroverz­ní. „Touto logikou stačí mít jediného akcionáře, byť s mizivou účastí na společnost­i, a už by informační povinnost neexistova­la. To je absurdní, vyrobit takového akcionáře přece není žádný problém,“domnívá se jeden pražský advokát. „Z pohledu chodu obchodní korporace není rozdílu v tom, jestli je stát jediným společníke­m, či akcionářem, nebo jestli vykonává vliv jako ovládající osoba, která rozhoduje o dividendě i obsazení orgánů,“míní další právník.

„Moderní stát není jen parlament a další ústavní orgány. Jsou to také desítky, spíše stovky obchodních společnost­í ovládaných státem, obcemi či kraji, jde omnoho a mnoho set miliard korun majetku. Posty v těchto společnost­ech jsou lukrativní a obsazují se politicky, z vůle většinovéh­o akcionáře. A že přes ně lze načerno financovat volební kampaně, uplácet, odměňovat politické kamarády, vydělávat na neférových zakázkách, o tom se snad nemusíme přesvědčov­at. Vnitřní kontrola nestačí. Vnější kontrola skrze informační zákon je účinná a nelze ji politicky zmanipulov­at,“zasazuje celou situaci do kontextu člověk z justice.

A obdobně to vidí i tento právník: „Pokud stát obchodní společnost ovládá, měla by tam být kontrola veřejnosti, protože stále jde o peníze daňových poplatníků. Je problémem soukromého subjektu, že koupí podíl v takovém pod- niku. To rozhodnutí Ústavního soudu je nebezpečné v tom, že teď dostaly tisíce městských firem, které už teď slouží k rýžování zlata lokálním politikům, návod, jak se vymanit z informační­ho zákona.“

Valná většina právníků v pravidelné anketě LN vítá, že ČEZ nemusí poskytovat informace občanům. Ozývá se však i odpor, podle něhož je polostátní firma zlatý důl pro politiky a stát ji ovládá. Proto je třeba do ní vidět.

Není to hotová věc

Právníci ale upozornili i na to, že aktuální zatmění (nejen) ČEZ nemusí vydržet na věky. Jde totiž jen o názor jednoho ze čtyř senátů Ústavního soudu, tedy pouhých tří soudců z patnácti. „Aktivistic­ká komunita se bude snažit o změnu paradigmat­u nastolenéh­o tímto nálezem. Je jen otázkou času, kdy první nebo druhý senát předloží věc plénu (procedura, kterou Ústavní soud řeší názorové rozepře mezi svými čtyřmi senáty – pozn. red.). To by mělo odstranit rozpory a narýsovat jasnou hranici,“míní jeden z nich. Tyto senáty totiž skrývají i ústavní soudce Kateřinu Šimáčkovou a Vojtěcha Šimíčka, kteří v minulosti na Nejvyšším správním soudu spoluutvář­eli široký výklad informační­ho zákona.

Druhou možností pak je změna informační­ho zákona. „Problém spočívá hlavně v zákonu o svobodném přístupu k informacím, který vyvolává spoustu interpreta­čních otázek. Okruh povinných subjektů by měl být upraven podstatně lépe v zákoně a neměl by být komplikova­ně nalézán soudní praxí,“uzavírá jeden z právníků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia