Lidové noviny

Pod Rajoyem se znovu kývá židle

- JARKA SYNÁČOVÁ

MADRID/PRAHA Když koncem minulého týdne pořádal poslední předprázdn­inovou tiskovou konferenci, vypadal unaveně. „Není mi moc dobře, nejsem na vrcholu svých sil,“odpověděl španělský premiér na dotaz, zda plánuje jít do dalších voleb. Pravdou je, že

už klidné léto nezažil dlouho. Před rokem vedl nekonečná povolební vyjednáván­í poté, co parlamentn­í hlasování skončilo patem. A letos se zase musí ohánět, aby se v čele křehké vládní koalice udržel.

Výzvy, aby odstoupil, byly slyšet zejména minulou středu, kdy jako vůbec první úřadující španělský předseda vlády vypovídal u soudu, který řeší korupční případ zvaný Gürtel. Jedna z kapitol této gigantické kauzy se týká fi-

Mariano Rajoy

nancování Lidové strany, jež po 20 let nelegálně přijímala peníze a dary od stavebních firem. Dělo se tak v době, kdy byl Rajoy v nejužším stranickém vedení.

Nikdy věrohodně nevysvětli­l, jak je možné, že o nelegálníc­h penězích nevěděl. I tak ale skandál v minulosti ustál a navíc opakovaně vyhrál v parlamentn­ích volbách (v prosinci 2015 i v červnu 2016). Podezření, že pomáhal přivádět ilegální peníze do partaje, nebo nad tím minimálně zavíral oči, ovšem zůstalo. A opět ožilo, když se premiér nyní objevil před soudem.

Rajoy už vše veřejnosti vyjasňoval mnohokrát, tentokrát to ale bylo jiné. Šéf lidovců se ocitl v soudní síni pod palbou otázek, nemohl se zvednout a odejít, když se dostal do úzkých. Napjatá atmosféra jej mohla vykolejit. Překvapení se však nekonalo, Rajoy zodpovědno­st opět popřel. „Veškeré ekonomické věci, účetnictví, šly mimo mě,“zopakoval muž, jenž působil dlouhé roky v nejužším vedení strany. Demisi po něm hned po jeho vystoupení žádal šéf španělskýc­h socialistů Pedro Sánchez i lídr hnutí Podemos Pablo Iglesias, kteří se zároveň dohodli, že co nejdříve svola- jí speciální schůzi, na níž budou Rajoye nutit k rezignaci.

Boj o nezávislos­t neustává

Premiérovu pozornost prověřují také katalánští separatist­é, jež hrají s centrální vládou šachy o konání referenda o nezávislos­ti. Zatím kabinet snahy o odtržení regionu hatí s pomocí ústavního soudu. Tribunál už anuloval nezávazný plebiscit z roku 2014. Katalánský předseda vlády Carles Puigdemont nicméně chystá další, a to na 1. října. Podle médií už vláda referendum začala navzdory soudním rozhodnutí­m připravova­t. Například vypsala soutěž na obálky a lístky. Policie všechny tyto kroky sleduje a už také vyšetřuje několik vysokých vládních úředníků. Figurují mezi nimi i generální sekretář úřadu vlády Joaquim Nin a šéf komunikace Jaume Clotet, jak uvedl španělský deník El Mundo. Úředníci měli z veřejných peněz financovat web na pod- poru referenda. Přesto katalánští separatist­é působí odhodlaně. Minulý týden vládní poslanci předložili regionální­mu parlamentu zákon o referendu, který mimochodem neuvádí, jaká má být minimální účast, aby byly výsledky platné. Zároveň si upravili jednací řád, tak aby některé normy, například právě zákon o referendu, bylo možné projednat rychle – v prvním čtení a bez připomínek opozice. Centrální vláda obratem požádala ústavní soud, aby proti reformě zasáhl. Lze očekávat, že soud vládě už během dneška vyhoví.

Španělský ministersk­ý předseda Mariano Rajoy je pod tlakem. Pronásledu­je ho korupční skandál z minulosti a problémy mu dělají katalánští separatist­é.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia