Lidové noviny

Útočníci v Německu o víkendu zabili dva lidi

V případě Kostnice policie terorismus vyloučila, hamburský incident podle ní má islamistic­ký motiv Pachatel byl ale také psychicky labilní

-

KOSTNICE/HAMBURK Německo o víkendu opět zažilo neklidné dny, které přiživily v zemi atmosféru strachu z teroristic­kých útoků. Ani u jednoho z incidentů, jež se v pátek a v noci na včerejšek odehrály, však není jasný motiv. Přitom první útok má potenciáln­ě islamistic­ké pozadí, u druhého policie terorismus vyloučila.

Bylo tomu tak v případě střelby před diskotékou v jihoněmec- ké Kostnici. Včera brzy ráno tam 34letý pachatel původem z Iráku pálil do lidí, jednoho člověka zabil a další tři vážně zranil. Policisté pak muže v přestřelce sami těžce zranili. Zemřel v nemocnici.

Právě rodiště střelce naznačoval­o nejhorší, bezpečnost­ní složky se ale vyjádřily jinak. Podle nich žil v Německu od roku 1991 a nešlo o žadatele o azyl.

Střelbě podle státního zástupce Johannese-Georga Rotha předcházel­a hádka opakovaně trestaného muže s irácko-kurdskými kořeny s pracovníky diskotéky. Po ní muž odešel a zanedlouho se vrátil vyzbrojen útočnou puškou M16. U vstupu do diskotéky zabil střelou do hlavy jednoho z členů ochranky a další lidi střelbou zranil. „Nic nemluví pro to, že by čin měl teroristic­ké nebo islamistic­ké pozadí,“uvedl Roth. Střelec, kte- rý diskotéku navštěvova­l častěji, byl podle něj zetěm provozovat­ele podniku.

Fanatik, nebo nemocný muž?

Problemati­čtěji se jeví páteční útok na severu Německa, kde dosud netrestaný 26letý Palestinec narozený ve Spojených arabských emirátech v supermarke­tu pobodal sedm lidí. Jeden člověk na následky zranění zemřel. Poli- cie muže při útěku díky pomoci svědků zadržela. Podle té oslovené stanice N-tv křičel Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký), to však policie nepotvrdil­a. Dle ní jsou sice za útokem náboženské, resp. islamistic­ké motivy, pachatel prý ale také nebyl psychicky v pořádku, a není proto jasné, co bylo primární příčinou útoku.

Hamburský radní zodpovědný za vnitřní bezpečnost Andy Grote řekl, že bezpečnost­ní činitelé měli informace o radikaliza­ci muže a o jeho kontaktech s islámskými fundamenta­listy. Bezprostře­dní nebezpečí od něho však neočekával­i.

Muž měl Německo opustit, protože nedostal azyl, úřadům se ho ale nepodařilo deportovat, jelikož neměl potřebné doklady. Soud by měl nyní rozhodnout, zda na něho uvalí vazbu. zah, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia