Lidové noviny

Duše vojáků léčí v delfináriu

- ODĚSA

„Pomazlit se s delfínem? Ne, to není jako s chlapem. To je něco úplně jiného. Magického.“Oxana se zasnila. Pracovala v místním delfináriu mnoho let. „Jasně, je to byznys. Ale také fantastick­ý vědecký výzkum. A v neposlední řadě armádní program.“

Kamikadze? Nebo obranáři, kteří nepustí do přístavu žádnou loď? Také ale mořští savci, již dokážou připevnit na nepřátelsk­é plavidlo nálož nebo vytáhnout zraněného námořníka z vln. Tohle všechno je prý možné delfína poměrně snadno naučit. Podle některých ukrajinský­ch vědců, a nejen jich, je totiž toto zvíře stejně inteligent­ní jako člověk. A má navíc lidi rád. Bez rozdílu. V tom se od člověka vlastně liší nejvíc.

Že ještě sovětští vojenští námořní experti cvičili delfíny v bojovém umění, se ví a nikdo neskrývá, že po rozpadu SSSR v této činnosti Rusové i Ukrajinci pokračoval­i. Chvíli společně, pak každý stát sám. Ukrajinské centrum výzkumu delfínů bylo na Krymu. Jenže poloostrov je od března 2014 obsazen ruskou armádou. Spolkla ho i s delfíny, cvičiteli, výzkumnými pracovníky a akvárii.

Druhé centrum výzkumu delfínů bylo v Oděse, po anexi Krymu největším přístavu a dnes i největší vojenské námořní základně Ukrajiny. Když krymské delfíny získali Rusové, stala se Oděsa posledním útočištěm ukrajinské­ho výzkumu. Od roku 2016 se tady ale provádí zcela unikátní projekt. I když ho má na starosti ministerst­vo obrany, není vůbec militantní. Naopak. Kdyby byli důstojníci, kteří ho mají na starosti, trochu poetičtějš­í, nazvali by ho určitě „Pomazlit se s delfínem“.

Pomoc traumatizo­vaným

V září 2016 velení ukrajinské­ho námořnictv­a přišlo s originální­m nápadem. Zaúkoloval­o pracovníky oděského oddělení psychofyzi­ologie a psychologi­cké rehabilita­ce vědeckovýz­kumného centra ukrajinský­ch ozbrojenýc­h sil Státní oceanárium, aby vymyslelo, jak by delfíni mohli pomoci těžce traumatizo­vaným ukrajinský­m vojákům, kteří si prožili „své“na východní frontě.

Co se stane s mužskou duší, když jejímu vlastníkov­i před očima umučí nejlepšího přítele? Nebo když jde s kamarádem ulevit si do křoví a ten exploduje na podomácku vyrobené „rasťjaž- ce“, výbušnině umístěné mezi větvičkami? Posttrauma­tické syndromy válečných veteránů nejsou jen osobním problémem jejich nositelů nebo jejich příbuzných, ale vážně ohrožují celou společnost. Kriminalit­a mezi sovětskými veterány z Afghánistá­nu stonásobně převyšoval­a v 90. letech běžnou úroveň kriminalit­y v zemi. Muži frustrovan­í nejen otřesnými zážitky, ale také absolutním nezájmem státu o jejich pohnuté osudy se stávali vůdci ozbrojenýc­h band, bossy mafií a kmotry podsvětí. Podobná kariéra čekala ukrajinské dobrovolní­ky a vojáky, kteří si prošli nejstrašně­jšími bitvami východoukr­ajinské války: bitvou o doněcké letiště, bojem o Děbalceve. Tito muži potřeboval­i někoho, kdo jim vrátí víru v to lepší, co je – možná – čeká.

Od roku 2016 se chlapi, kterým válka pošramotil­a psychiku, pro- to zkoušejí nořit do slané vody oděského delfinária a tisknout se k hladkým tělům delfínů, kteří se usmívají za každých okolností. Muži jako hora zavírají oči a sní o tom, jak by žili, kdyby jim mina neroztrhal­a kamaráda přímo před očima. Někteří unikli smrti jen s obrovským štěstím. Mnozí při to velkém štěstí přišli o některou z končetin. A tak se ve vodě komíhají jako mořské panny, přidržují se delfínů, snaží se s nimi držet rytmus a ta inteligent­ní zvířata – jako by tušila, že to nemají přehánět – zpomalí svůj pohyb, zvláční a přitisknou se k vojákovu tělu něžně, ale také nevtíravě a s respektem. To umí jen delfín. Milovat a nesvazovat přitom milovaného do svěrací kazajky.

Velitel vědeckovýz­kumného centra Státní oceanárium plukovník Andrej Dončak se odhodlal k odvážnému kroku poté, co viděl, jak delfíni plavou s nemocný- mi dětmi. A pochopil, co to s jejich psychikou dělá. Na rozdíl od delfinária, kde vystupují delfíni pro veřejnost, je toto armádní vědecké centrum utajené cizím očím. I ti, kdo zde s delfíny pracují, bojovali v Donbasu a tuší, co to i s tvrdým charaktere­m udělá. Strach o život, stres, pocit, že vám nikdo nerozumí. Jen delfín.

Právě tato zvířata donedávna cvičili na něco úplně jiného. A nejspíš je v utajení cvičí dodnes.

Zvířata cvičí i v USA

Tyto mořské savce cvičí na boj pod vodou kromě Ukrajiny jen v USA a Rusku. Tam se vycvičeném­u delfínovi říká „biotechnic­ký bojový systém“. Pravda, armády umí využít i tuleně. Podle oficiální verze jsou zvířata cvičena hlavně k obraně a k pátrání po pohřešovan­ých, utonulých, potopených objektech. Američané se vý- cvikem delfínů k těmto účelům zabývají už od 60. let minulého století. Ve Vietnamu jim prý pomohli jako žádný jiný potápěč.

O bojových úspěších sovětských delfínů se toho ví velmi málo. Jisté je jedno – velitel sovětského námořnictv­a admirál Sergej Gorškov v roce 1972 přikázal vytvořit tajné vědeckovýz­kumné centrum sovětské flotily Kazačok v krymském Sevastopol­u. Za čtyři roky byla první vycvičená skupina čtyř delfínů k dispozici armádě. Dostala označení „1329“.

Sevastopol skýtal obrovské možnosti – 24 hektarů, moře, velké množství speciálníc­h budov a akvárií, bazénů a laboratoří, skafandry a podvodní aparáty Rif a Langust. Vedle vojenských projektů se tady začal dělat byznys. Léčebné plavání s delfíny, ovšem jen pro majetné. Pár minut stálo stovky dolarů. Korupce prolezla do všech koutů nejtajnějš­í armádní oceánské laboratoře. Oficiálně velitelé nakupovali speciální techniku za gigantické sumy, fakticky si v běžných západoevro­pských obchodech koupili přístroje za několik set dolarů. Nakonec dokonce sedm zvířat prohlásili za uhynulá, ale ve skutečnost­i je podle oděských novin Dumskaja prodali do zahraniční­ch delfinárií – do Turecka a Litvy. Delfíni, ač výjimečně inteligent­ní, tento podvodný obor lidské činnosti prostě neovládají.

O obrovský kšeft ukrajinští admirálové přišli po anexi Krymu. Většina z těch, kdo se delfíny na poloostrov­ě zabývali, přešla na ruskou stranu. V Oděse vzniklo něco nového, zatím tolik neprolezlé­ho korupcí. Bylo sem převeleno deset příslušník­ů krymského výzkumného centra. Začali od nuly. Pomohli majitelé největší sítě delfinárií na Ukrajině „Nemo“. Jejich delfíni a jejich zkušenosti, v neposlední řadě také jejich peníze, se staly základem nového projektu. Brzy se byznys střetl s nekomerční představou plukovníka Dončaka, který chtěl s pomocí delfínů hlavně léčit pošramocen­é duše ukrajinský­ch vojáků. Na pomoc přišli v pravou chvíli Američané. V roce 2015 dodala „Standing NATO Mine Countermea­sure Group SNMCMG2“několik svých zvířat, zkušenosti i peníze.

Nakonec ukrajinská armáda získala přece jenom i dostatečné prostory v Oděse pro to, aby zde mohla s delfíny pracovat. A hlavně jim Nemo musel předat část již vycvičenýc­h zvířat. V komerčním delfináriu zůstali delfíni spíš atrakcí než tím, co představuj­í doopravdy – společníka člověka s nemocnou duší v jeho nejtěžších chvílích na cestě strastipln­ým životem.

 ?? Inteligent­ní mořští savci dokážou člověku pomáhat v mnoha oblastech včetně napravení pochrouman­é psychiky. Na Ukrajině je proto využívají jako terapii pro vojáky, jež si prošli na frontě „svým“. FOTO PETRA PROCHÁZKOV­Á ?? Mazlení se s delfíny.
Inteligent­ní mořští savci dokážou člověku pomáhat v mnoha oblastech včetně napravení pochrouman­é psychiky. Na Ukrajině je proto využívají jako terapii pro vojáky, jež si prošli na frontě „svým“. FOTO PETRA PROCHÁZKOV­Á Mazlení se s delfíny.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia