Lidové noviny

Psát, či nepsat o Rogeru Watersovi?

-

Existují dva extrémní typy hudebních recenzentů. Jedni se vyžívají v negativníc­h hodnoceníc­h, za tím účelem si často vybírají snadné cíle (odstřelit od boku nějakou hvězdičku vzešlou třeba z televizní soutěže fakt není žádné umění, ale netvrdím, že jsem tomuto „ vábení krve“taky někdy v minulosti nepodlehl).

Pak je tu pravý opak – recenzenti, kteří svoji práci berou jako možnost dát čtenářům vědět o všem dobrém, co slyšeli, a doufají, že tak budou spíš jakýmisi průvodci kvalitní muzikou. Přiznávám, že tahle cesta je mi taky bližší.

Jako profesioná­lní recenzent se ale člověk musí občas popasovat s tím, že někdo, koho si má důvod velice vážit, prostě udělá – ať koncertně, nebo jako nahrávku – krok vedle. V novinách, které se z principu potýkají s nedostatke­m místa a přetlakem článků ze všech kulturních oborů, je prostě škoda prostoru. Ještě že lze tu a tam nějakou tu nepříjemno­u povinnost smáznout v tomto sloupku a na větší ploše se věnovat věcem, které za to opravdu stojí.

Aktuálně se to týká nového alba Rogera Waterse Is This the Life We Really Want?. Natočil ho po pětadvacet­i letech a hodně se od něj očekávalo. Dosavadní recenze se pohybují v dosti širokém rozptylu, zpravidla podle zaměření média. Nejvíc hvězdiček dávají časopisy píšící pro starší čtenáře zamilované do takzvaného klasického rocku, nejméně (ale zdaleka nejen) progresivn­í listy. Oprávněně.

Kdybychom byli hodně zlí, řekneme, že Roger Waters nepřišel s ani jedním novým nápadem. Že člověk, který má aspoň trochu naposlouch­ané Pink Floyd, slyší z každé „nové“písničky její předobraz v dávné minulosti. Takže jediné, co tenhle kdysi skvělý skladatel aktualizov­al, je nazlobenos­t na současný stav světa v textech. To je samozřejmě jeho právo. Přesto se nelze zbavit dojmu, že ty starší písně méně šustily plakátovým papírem, a byly tudíž nadčasověj­ší.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia