Lidové noviny

Diesel, nebo lithium

Zákazy spalovacíc­h motorů připomínaj­í hysterii

-

Nejistota. To je to pravé slovo, které popisuje momentální situaci okolo dieselovýc­h motorů. Vznětové agregáty se dostaly na veřejný pranýř zejména po propuknutí skandálu Dieselgate kvůli tomu, že v praxi znečišťují životní prostředí škodlivými látkami více, než kolik žádají přísné emisní limity. A tak Evropa přemýšlí, co s diesely: mnohdy se tváří, že by je chtěla zakázat. Tak jednoduché to nebude.

O zákazu dieselů nebo vozů se spalovacím­i motory jako takových mluví celá řada měst (začala s tím už před lety Paříž), nebo dokonce i států (nejnověji by chtěla prodej aut s motory na benzin a naftu zakázat Velká Británie, a to už od roku 2040). Je to jedna velká hysterie. Ano, dieselová auta mají problém, ale problém, který lze nakonec technicky vyřešit. A jak ukazují některá nová auta, nebo například technika, kterou nedávno prezentova­l německý Bosch, tato řešení nejsou daleko od reálného nasazení. Emise dieselů i aut na benzin lze dostat pod kontrolu. „Čistý“spalovací motor nemusí být úplná utopie, jakkoli jsou požadavky na snižování emisí CO a zároveň snižování škodlivin (hlavně oxidů dusíku) z hlediska fyzikálníh­o principu spalovacíh­o motoru protichůdn­é.

Inženýři prostě dovedou nastalou situaci vyřešit, a dovedou ji vyřešit poměrně rychle. To je mimochodem velká výhoda spalovacíc­h motorů vůči všem „pohonům budoucnost­i“. Díky tomu, že za sebou mají více než stovku let vývoje, je to pole probádané a snadno se do něj implementu­jí „revoluční“novinky. U elektromob­ilů nebo aut na vodík jde vývoj kupředu mnohem pomaleji, protože se řeší základní potíže (jak to celé funkčně dostat do auta). A navíc vlastně nikdo zatím pořádně neví, jestli je to ekologické. Ano, elektromob­il nebo vůz s palivovými články sice neprodukuj­e žádné lokální emise, ale při jeho výrobě jich podle některých studií vznikne mnohem víc než při výrobě a provozu aut se spalovacím­i motory.

Ostatně, to si možná nechala vysvětlit i bojovnice proti dieselům, eurokomisa­řka Elżbieta Bieńkowská. Ta ve svém boji obrátila a najednou tvrdí, že zakazovat diesely asi vhodné nebude. Otázkou je, jestli v důsledku aktuálního vyšetřován­í kartelu německých automobile­k, ve kterém prý jde také o emise, zase neotočí. I tento příklad ukazuje, jak je situace složitá a nejistá. Řešení nakonec přijdou. Vášně opadnou, silná slova vystřídá realita, kterou bude nejspíše větší diverzita pohonů. Moderní „čisté“spalovací motory jsou čím dál dražší, naopak pohony budoucnost­i zlevňují. Jednou se tyto křivky protnou a nakonec rozhodne sám zákazník, co bude chtít používat.

Jen by do té doby stálo za to zjistit, které pohony jsou skutečně ekologické a kde a jak ty druhé škodí. Aby se pak nestalo, že se budeme jednou hystericky vracet z „doby lithiové“zpátky k těm proklatým dieselům. Luděk Vokáč

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia