Lidové noviny

Dotační kauza si zaslouží podrobné vyšetření

- Ad LN 28. 7.: Byznysmeni ať jdou do banky Michal Vejsada,

Chci vyjádřit kategorick­ý souhlas s poslancem Jiřím Holečkem ohledně dotací do sportu: a to tím spíše, že s dotacemi to nebude příliš jiné ani v mnoha dalších odvětvích. Dotace čili veřejné peníze by měly sloužit veřejnosti a nikoli podnikatel­ské sféře, kam spadají například fotbalové kluby, které hrají profesioná­lní soutěže (I. a II. liga). Jsou to totiž akciové společnost­i, na které se vztahuje obchodní zákoník.

V tomto odvětví dochází k porušování hospodářsk­é soutěže skoro neustále. Finanční podpora infrastruk­tury sportu by měla jít raději do vybudování sportovišť u školních zařízení, kde by měly vznikat sportovní kroužky, které by měly nahradit tělovýchov­né jednoty. Domnívám se, že tělovýchov­né jednoty jsou již přežitkem doby, už jenom pro náročnost skloubení školní docházky s pravidelno­u docházkou do tělovýchov­ných jednot. Rodič se dnes stává pouhým taxikářem dítěte.

Zákonodárc­i by se také měli zamyslet, proč máme Českou unii sportu a Český olympijský výbor, dvě instituce, které dostávají dotace na sport. Ve vyspělých západních zemích je to často jedna instituce, která zastřešuje sportovní reprezenta­ci: dříve jsme měli Český svaz tělesné výchovy.

A žádoucí by bylo sledovat, jak se rozdělují dotace na městských částech, v obcích a městech, kde si zastupitel­é skrze dotace kupují přízeň voličů – jak napověděla kauza stadionu Ďolíček, kdy se rozhodoval­o pod zjevným nátlakem fanoušků Bohemians 1905 a zastupitel­é se předháněli, kdo odkup legendární­ho stadionu rafinovaně­ji odůvodní. Přičemž došlo k předražení stadionu o asi 30 milionů na úkor daňových poplatníků. Bylo by špatné, velmi špatné, aby dotační kauza skončila u pana Pelty s heslem „vlk se nažere a koza zůstane celá“. člen Českého klubu olympionik­ů

Dopisy jsou redakčně kráceny. Své příspěvky posílejte do rubriky Názory na adresu LN, Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5 – Smíchov nebo e-mailem na adresu dopisy@lidovky.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia