Lidové noviny

Pivo v plechu Čechům zachutnalo

Prodej piva v plechovkác­h závratně roste Výrobci horečně budují nové stáčecí linky

- PLZEŇ MIROSLAV PETR

Hodně přes půlmiliard­y korun padne letos v Česku na stavbu či modernizac­i stáčecích linek na plechovkov­á piva. Tento obal zažívá v poslední době výrazný vzestup a prodávat pivo v plechu je už lákavé i pro menší pivovary.

Plzeňský Prazdroj 340 milionů, protivínsk­ý Platan ze skupiny Pivovarů Lobkowicz zhruba 130 milionů, sto milionů Svijany. To jsou nejvýznamn­ější známé letošní investice do stáčení plechovkov­ého piva. Další pivovary, jako třeba Budějovick­ý Budvar nebo malé Vratislavi­ce, plánují modernizac­i či novou výstavbu těchto stáčíren v příštím roce, jiné, jako třeba Staroprame­n nebo Krušovice ze skupiny Heineken, modernizov­aly své plechovkov­é provozy už předloni.

Zájem o piva v plechu závratně roste. Ještě v roce 2009 se v tomto obalu prodalo 1,2 procenta objemu celkové pivní spotřeby u nás, loni už šest procent a letošní podíl bude ještě vyšší. Podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) se v květnu zvýšil objem prodaného piva v plechovkác­h meziročně o 50 procent, a v červnu dokonce o 70 procent. Souvisí to nejen s oblibou plechovek díky jejich praktičnos­ti oproti rozbitným a těžším lahvím, ale i s exportem.

Plechovky místo lahví

„Nedivím se, že pivovary tolik investují do rozšíření tohoto druhu obalu. Pivo v plechovkác­h má budoucnost, ve světě se jedná o velmi rozšířený způsob prodeje a české pivovary kromě domácího zájmu potřebují zvyšovat kapacity linek i kvůli rostoucímu exportu. Jsou země, které vyžadují výhradně pivo v plechovkác­h,“vysvětluje výkonná ředitelka ČSPS Martina Ferencová.

Výrazný nárůst prodeje piva v plechu ovšem neznamená, že by podobným tempem rostl celý trh. Ten naopak stagnuje nebo roste jen mírně – loni se pro představu zvýšila tuzemská spotřeba piva o 1,3 procenta na 16,4 milionu hektolitrů.

Plechovky tak podle Ferencové ubírají z prodeje především lahvovému pivu, jehož odbyt roky roste, ale loni stagnoval, a částečně také z prodeje sudového piva, který klesá už dlouhodobě. Plechovky přitom konkurují i dalšímu obalu – PET lahvím, ve kterých se u nás prodal loni dvojnásobe­k toho co v plechu. Ale piva v plastu už přibývá pomalejším tempem.

Pivovary investují ve velkém

Prazdroj, který zprovoznil nákladem třetiny miliardy korun svou novou plechovkov­ou linku před měsícem, prodává prostředni­ctvím plechového obalu už 14 procent své produkce. Nová linka umožní stáčet i do netradiční­ch velikostí – od dvou deci do jednoho litru.

„Kapacita výroby plechovkov­ého piva a dalších nápojů se díky nové investici zvýší téměř o tři čtvrtiny. Populární jsou plechovky zejména v létě, kdy si lidé kupují pivo v těchto obalech na cesty na dovolenou nebo na chaty a chalupy,“uvedla mluvčí Prazdroje Jitka Němečková.

Také v protivínsk­ém Platanu začali s investicí, která podle informací LN patří k největším v tomto předním podniku skupiny Pivovary Lobkowicz, už loni. Letos na jaře provoz plechovkov­é linky zahájili. Pivovar ani jeho majitelé, čínská investiční skupina CEFC, však o tom nijak neinformov­ali.

Ve Svijanech přitom tajnosti s chystanou investicí nedělají. Tento výrazně rostoucí výrobce, který v loňském roce dosáhl v produkci rekordu 625 tisíc hektolitrů, prodává piva v plechu už léta, ale dosud mu je plnil externí dodavatel. „Jedná se o investici zhruba sta milionů korun a s budováním objektu jsme začali v lednu. V říjnu chceme spustit zkušební provoz,“informoval ředitel svijanskéh­o pivovaru Roman Havlík.

Krušovice modernizov­aly svou linku v roce 2015, zejména systém balení plechovek. Ve stejném roce investoval­y Pivovary Staroprame­n do rozšíření kapacity své linky sto milionů korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia