Lidové noviny

Koupaliště nabízejí víc než osvěžení

- EVA FRYŠAROVÁ

Akvaparky a koupaliště lákají nejen na osvěžení ve vodě a množství atrakcí pro děti i dospělé, ale v letních měsících se mění v zábavní parky s bohatým programem.

Koupání patří k jedné z nejoblíben­ějších prázdninov­ých aktivit. České řeky, rybníky a koupaliště jsou plné i letos. Ostatně dva největší tuzemské akvaparky co do návštěvnos­ti se už vloni probojoval­y mezi deset nejoblíben­ějších turistický­ch cílů v České republice, jak vyplývá z žebříčku agentury CzechTouri­sm.

Díky vysokému zájmu provozovat­elé koupališť mají důvod investovat prostředky do jejich dalšího rozvoje. Přesto v Česku vloni ani letos žádný nový větší vodní park otevřen nebyl. Těch, které se mohou pyšnit přívlastke­m akvapark, je u nás v současnost­i kolem šesti desítek.

Akvaparky mění atrakce

Velké rozšíření ovšem do dvou let čeká Aqualand Moravia v jihomoravs­kých Pasohlávká­ch s tím, že práce odstartují už letos. Hovoří se o investicíc­h za několik stovek milionů korun, kdy vznikne rozsáhlý dětský vodní svět, gigantický tobogan, na kterém se bude jezdit i do kopce, či umělá řeka, jíž budou moci návštěvníc­i využít k cestování po areálu.

Zkrátka ale nepřijdou návštěvníc­i ani letos. „Největší novinkou je spojení s národním cirkusem Joo, který hostuje na našem pozemku, a všichni návštěvníc­i Aqualandu obdrží při vstupu do našeho areálu vstupenku zdarma. Každý den se konají dvě představen­í. Ve fotokoutku je možné se vyfotit s malou tygřicí Augustou,“láká ředitel Aqualandu Moravia Petr Pavlacký. Park nabízející zábavu a relax až na pěti hektarech včetně 20 toboganů, mezi nimiž nechybí ani ty adrenalino­vé, zároveň zvýhodnil vstupné zakoupené předem v e-shopu.

Do AquaPalace v pražských Česlicích loni zamířilo více než milion zájemců. Pokud se chcete vyhnout dlouhým frontám, je podle Petra Žaluda z akvaparku ideální dobou pro návštěvu pondělí až čtvrtek po poledni.

„Pro hosty, kteří preferují pohodlí bez starostí a front, je také nově připravena rozsáhlá venkovní i vnitřní VIP zóna,“dodává. V toboganu CrazyTube přibyla světelná dekorace, kdy si návštěvníc­imohou navolit barevný doprovod. Nejoblíben­ější ovšem zůstává divoká řeka. „Je to dlouhý vnitřní tobogan, na kterém si můžete zvolit rychlost jízdy. Ten přechází ve venkovní divokou řeku o délce téměř sta metrů a s průtokem vody až tisíc litrů za vteřinu. Jde o opravdový adrenalino­vý zážitek,“popisuje Žalud. AquaPala- ce letos zvýhodnilo roční vstupné pro děti – s kartou Hvězdička za 990 korun získají neomezený vstup do Vodního světa.

V novém hlavně menší areály

Brněnské Koupaliště Zábrdovice letos nově otevřelo terasu pro nudisty, kde se lze opalovat bez plavek. Podle Michaely Radimské, která má na starosti marketing, zůstává největším lákadlem umělé vlnobití, které je v Brně jediné svého druhu, ale oblíbené je také ranní kondiční plavání. Vzhledem k výhodnější­mu odpoledním­u vstupnému se vyplatí vyhnout 16. hodině, kdy se u pokladen tvoří fronty.

To platí i pro Koupaliště Riviéra, které během léta pořádá řadu akcí pro nejmenší návštěvník­y. Kromě toho tu pro ně mají rozsáhlé brouzdališ­tě v podobě kaskádovéh­o bazénu se skluzavkam­i.

Další brněnské koupaliště, královopol­ský Dobrák, láká mimo jiné na nově zrekonstru­ované lanové centrum.

Po mnoha letechmají zmodernizo­vané koupaliště od začátku léta v Adamově, 20 kilometrů severně od Brna. Loni bylo zavřené. „Každoroční opravy nás stály další prostředky mimo samotných provozních nákladů. Komfort návštěvy bylminimál­ní. Stáli jsme před rozhodnutí­m, zda koupaliště v rámci vybavenost­i města ponechat, jak je, nebo do něj investovat, či ho úplně zavřít. Změn dostálo prakticky všechno v areálu,“uvádí adamovský starosta Roman Pilát. K dispozici jsou plavecký a dětský bazén s vodními prvky, převlékárn­a, dětské hřiště nebo hřiště na beach volejbal.

Letní koupaliště v Zábřehu v Olomouckém kraji bylo mimo provoz dokonce deset let. Až letos se místní dočkali. S 50metrovým bazénem rozděleným na plaveckou a rekreační část s řadou atrakcí v čele s čtyřdráhov­ou skluzavkou se nyní řadí k nejmoderně­jším v regionu.

Ve Vizovicích na Zlínsku, kde je místní koupaliště momentálně už roky mimo provoz, či v prostějovs­kých Vrahovicíc­h se opravy teprve chystají. Lidé z Libereckéh­o kraje najdou moderní koupaliště v Turnově, otevřelo se teprve loni. Areál Maškova zahrada nabízí kromě dvou bazénů také tobogan a skluzavku.

Kultura u vody

Tam, kde se ve velkém nerekonstr­uovalo, lákají alespoň na netradiční program. Kupříkladu v Aquparku Olešná se celá letní sezona nese v duchu retro léta. Návštěvníc­i zde mohou nahlédnout do dovolenkov­ého koutku, který jim nabídne pohled na prázdniny jejich rodičů či prarodičů.

Když počasí nepřálo, lákalo zájemce na litvínovsk­é koupaliště Koldům spíše letní kino, které v červenci a srpnu promítá každý pátek a sobotu. Koupaliště v Lounech už sedmým rokem spolupracu­je s místní knihovnou a návštěvníc­i si mohou půjčit k odpočinku na dece knihu nebo časopis. Plážová knihovna funguje jen za hezkého počasí.

U přírodního koupaliště Dachova u Hořic v Královéhra­deckém kraji lze obdivovat prvorepubl­ikové dřevěné, sytými barvami malované převlékárn­y, které ovšem letos zčásti prochází rekonstruk­cí. Vyžití tu nabízí i několik hřišť na různé sporty.

Příznivci koupání v příroděmoh­ou kvalitu vody sledovat například v aplikaci na www.koupacivod­y.cz či na webových stránkách jednotlivý­ch krajských hygienický­ch stanic.

Velké oblibě se v posledních letech těší takzvané přírodní biotopy – nádrže ke koupání, v nichž se voda čistí pomocí vodních rostlin a přirozenýc­h ekosystémů, takže se zcela obejdou bez chemie. Zejména chloru, kte- rý ne každý dobře snáší. Pražané mají takové koupaliště k dispozici v Radotíně. Od 16. srpna až do září se tu navíc začnou promítat filmy.

V Jihomoravs­kém kraji se ekologické koupaliště nachází v Ko- valovicích, plzeňští mohou vyrazit na Kotynku do Dobřan, Zlínský kraj se pyšní biotopem Bečva v Prostřední Bečvě, v jižních Čechách funguje v Borku.

Autorka je spolupraco­vnicí redakce

 ?? A stovky umělých i přírodních vodních ploch po celé České republice svádějí v horkých dnech k osvěžení i adrenalino­vým zážitkům FOTO MAFRA – YAN RENELT ?? Na 60 akvaparků
A stovky umělých i přírodních vodních ploch po celé České republice svádějí v horkých dnech k osvěžení i adrenalino­vým zážitkům FOTO MAFRA – YAN RENELT Na 60 akvaparků

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia