Lidové noviny

Rosický se vrátil, Sparta ale ztratila

- JIŘÍ ČIHÁK

Vrátil se Tomáš Rosický, silné rozpaky ale zůstaly. Fotbalová Sparta toho moc nepředvedl­a ani ve druhém soutěžním zápase sezony. Na úvod ligy jen remizovala s Bohemians 1905 1:1.

PRAHA Fanoušci fotbalistů Sparty se konečně dočkali. Tomáš Rosický se téměř po roce objevil v soutěžním zápase!

Znovu na devatenáct minut, stejně jako loni v září proti Mladé Boleslavi, kdy se představil naposledy.

Tenkrát Sparta remizovala 2:2 a i včera proti Bohemians ztratila. Dvě minuty před koncem totiž rozjásal hostující příznivce Michal Šmíd, který dorazil za ležícího Dúbravku odraženou střelu Dostála a srovnal na konečných 1:1.

Byť do zápasu dohromady zasáhlo deset nových posil Sparty, jediný domácí gól dal starý známý: kapitán David Lafata. Ve dvanácté minutě proměnil penaltu, kterou rozhodčí nařídil za Hůlkův faul na Ben Chaima. Byl to Lafatův dvoustý prvoligový gól, 194. v české lize.

Na Rosickém byla znát dlouhá absence a v zápase se pod žádný výrazný moment nezapsal.

Ve srovnání s Bohemians, kteří před utkáním napočítali šest citelných absencí, byli sparťané většinu zápasu aktivnější, měli převahu, jejich hráči byli rychlejší, šikovnější. Jenže žádné velké šance nevytvořil­i.

Z nových sparťanský­ch hráčů dostal opět důvěru Dúbravka, jenž dlouho neměl žádnou práci, než zaváhal při vyrovnávac­ím gólu. Ve středu hřiště společně hráli Mavuba a Mandjeck, vlevo spolupraco­vali Čivič s Ben Chaimem.

Na pozici desítky, čili tvořivého hráče, nastoupil tentokrát Plavšič, který však ožil až po přestáv- ce, kdy se vrátil na svou preferovan­ou pozici na kraji zálohy.

Znovu nepřesvědč­il Kaya, v soubojích nedůrazný, při rozehrávce nevýrazný. Než před přestávkou zraněný na nosítkách opustil hřiště, udělal chybu. Ještě za bezgólovéh­o stavu v pozici posledního hráče prohrál souboj s Tettehem, který šel sám na domácí bránu, již však netrefil.

Krátce poté diváci, kterých bylo na Letné o pět a půl tisíce víc než v sobotu na Slavii, zklamaně vydechli, když Ben Chaim po individuál­ní akcimohl vymést šibenici, gólman Fryšták byl ale rychlejší než míč.

Izraelský reprezenta­nt působil v prvním poločase ze všech nejaktivně­ji. Hosté ho museli často faulovat, protože mu nestačili, zařídil i penaltu. Po změně stran už mu ale došly síly, nebyl příliš vidět a nakonec přepustil místo Rosickému.

Rivalům se dařilo

Největší sparťansko­u šancí druhého poločasu tak zůstal střelecký pokus Plavšiče, který křížnou střelou levou nohou trefil tyč a Lafata pak v pádu nestačil dorazit. To Spartu nakonec hodně mrzelo, protože dvě minuty před koncem přišla o tři body.

Bohemians měli tři čtyři slibné možnosti, nakonec vyrovnali z dorážky po střele Dostála ze střední vzdálenost­i.

To rivalové v boji o titul nezaváhali.

Slavia úspěšně vykročila za obhajobou mistrovské­ho titulu vítězstvím 1:0 nad Teplicemi. V Edenu rozhodl už po devíti minutách premiérový­m gólem za Pražany Halil Altintop, který proměnil spornou penaltu za údajnou ruku Tomáše Vondráška.

Gólman sešívaných Jan Laštůvka se stal dvacátým členem fotbalovéh­o Klubu ligových brankářů se sto a více vychytaným­i nulami v nejvyšších soutěžích. Laštůvka je jedním ze tří gólmanů v klubu „stovkařů“, kteří ještě chytají. Tabulce kraluje Petr Čech z Arsenalu, aktivním brankářem je ještě Jaroslav Drobný z Brém.

Plzeň před svým publikem deklasoval­a Duklu 4:0, když se už v prvním poločase trefili Lukáš Hejda, Patrik Hrošovský, Michael Krmenčík a Tomáš Hořava. Trenérovi Viktorie Pavlu Vrbovi tak skvěle vyšel návrat do české nejvyšší soutěže. „Výsledek je pro nás hodně povzbudivý,“ocenil kouč Plzně.

Karviná Vysočina Jihlava 2 0 Slovácko Jablonec 1 1 Zbrojovka Brno Baník Ostrava 1 3 Slovan Liberec Zlín 1 0 Mladá Boleslav Olomouc Viktoria Plzeň Dukla Praha

S přispěním čtk

 ?? Tomáš Rosický si po téměř jednom roce zahrál soutěžní zápas, prosadit se ale nedokázal. FOTO ČTK ?? Devatenáct­iminutová premiéra.
Tomáš Rosický si po téměř jednom roce zahrál soutěžní zápas, prosadit se ale nedokázal. FOTO ČTK Devatenáct­iminutová premiéra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia