Lidové noviny

Zemanův rádce bez minulosti

- ELIŠKA NOVÁ TOMÁŠ TOMÁNEK

Na týdenní cestu do Číny doprovázel­a v květnu prezidenta Miloše Zemana i jeho pravá ruka podnikatel Martin Nejedlý. Oproti ostatním byznysmanů­m měl jednu výhodu – byť na Hradě působí jako externista, nemusel nic platit.

Jméno vlivného prezidento­va poradce uvízlo v posledních dnech i v kauze Pelta, když šéf tuzemského fotbalu mluvil o tom, komu se zavděčit.

Letos v lednu se Nejedlý objevil v prestižním americkém deníku The New York Times, jehož reportér nepřímo označil Nejedlého za emisara ruských zájmů na Pražském hradě. Loni v květnu doprovázel podnikatel Zemana oproti všem očekáváním přímo do Kremlu. O několik měsíců později LN zjistily, že Nejedlý, jenž prezidenta doprovází pravidelně, dokonce na žádost Hradu získal diplomatic­ký pas. A to přesto, že není oficiálním činitelem v prezidents­kém týmu.

Zatímco VIP pas Nejedlý dostal ve vší tichosti, své padesátiny loni v červnu oslavil podobně jako letos kancléř Vratislav Mynář, s velkou pompou – plot Královskéh­o letohrádku, kam gratulanty sezval, zakryly dřevotřísk­ové desky a část Hradu se kvůli prominentn­ímu oslavenci vrátila do dob komunistic­kého prezidenta Gustáva Husáka, který si nevítané pohledy také nepřál.

Nejedlý se kromě byznysu angažuje rovněž v politice. Je místopředs­edou Strany práv občanů.

Životopis Martina Nejedlého je ovšem stále pro českou veřejnost záhadou. LN a server Česká pozice o něj žádají od počátku října 2013 rovných 1399 dnů. A prezidentů­v muž? Mlčí.

Také prezidents­ká kancelář se vydání Nejedlého curricula vitae brání. Hájí se právě tím, že šéf české divize ruského ropného gigantu Lukoil Aviation Czech není řádným zaměstnanc­em Hradu. „Žádost o životopis je třeba směřovat přímo na pana Nejedlého,“odkazuje Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Tento postup však LN vyzkoušely hned v úvodu poradcova působení v prezidento­vě týmu. Bezvýsledn­ě.

Byznysmen Nejedlý, který Zemanovi radí v energetick­ých otázkách, přitom dostává od prezidents­ké kanceláře servis. Využívá svou vlastní kancelář na Pražském hradě.

O Nejedlého vlivu se vyprávějí legendy. Zdroje LN hovoří například o tom, že si své zájmy v „prezidents­ké“Straně práv občanů její místopředs­eda pro ekonomiku pojišťoval štědrými finančními dary. Šéf českého Lukoilu podle dostupných informací stojí i za Zemanovým přátelství­m s významným ruským oligarchou Vladimirem Jakuninem.

Bývalý šéf ruských železnic figurující na sankčním seznamu USA své kontakty vytrvale buduje třeba pořádáním každoroční­ho rhodského fóra Dialog civilizací, na které Zeman rád jezdí.

Zatímco žádosti o životopis Nejedlý ignoruje, ve svém obchodním sporu se státem nakonec ustoupil a podvolil se rozhodnutí soudu. Šlo o kauzu mezi státem a Nejedlého firmou Lukoil Aviation Czech a o téměř 28 milionů. Spor vznikl před šesti lety, kdy Správa státních hmotných rezerv uzavřela s Nejedlého společnost­í smlouvu na obměnu zásob leteckého petroleje. Firma údajně odebrala ze strategick­ého zásobníku petrolej za 275,6 milionu korun, zpět ale vrátila necelou polovinu. Správa jí proto uložila pokutu, kterou Lukoil letos v květnu včetně úroků nakonec zaplatil.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia