Lidové noviny

Sekyrkový spor

-

kyni už čtyřikrát a tentokrát se podařilo moderními metodami určit stáří nalezených kamenných nástrojů. Ty jsou staré osmdesát tisíc let. Až dosud platilo, že lidé přišli do Austrálie o dvacet tisíc let později.

Toto zjištění je podivuhodn­é. Nevěřícně vrtím hlavou, když si uvědomím, že nejstarší kamenné sekyrky ležely v jeskyni Madjedbebe pětasedmde­sát tisíc let v době, kdy vezír Imhotep egyptského krále Džosera zahájil stavbu vůbec první pyramidy. Ona je ta jeskyně Madjedbebe zřejmě nejdéle trvale obydlené a stále stejným způsobem používané – a známé – sídlo na světě!

Zvědavost mě ponouká, abych se tam vypravil a podíval se do ní. Jak se asi v takové sekyrkové jeskyni žije? Pokoušet se o to nebudu. Mirarrové by mi podle všeho

Putna

Středa Baldýnský poručili čelem vzad, sotva bych se ocitl na hranici jejich území, a kdybych se vzpouzel, povzbudili by mě kopancem do zadku. Dobře tak! Oni se moc nepárali ani s vědci šťourající­mi do jejich sekyrek. Nejdřív jim nechtěli bádání povolit, pak se nechali umluvit, ale každou sekyrku po prozkoumán­í musí badatelé vrátit na místo. Tam budou sekyrky odpočívat další tisíce let.

Při vší úctě k vědě držím Mirarrům palec. Je jich – bylo jich ještě v roce 2011 – dvaapadesá­t duší. Svých kamenných sekyrek se úporně drží. Mají proč. On je totiž v oblasti parku Kakadu uran. Od roku 1980 zde funguje Ranger Uranium Mine a o rok později se otevřel další uranový podnik v Jabiluka. Australská vláda těžbu uranu prosazuje a hájí, v Austrálii se nachází čtvrtina svě-

Čtvrtek Rejžek tových zásob. Mirarrům by jenom z Jabiluka mělo plynout 230 milionů dolarů. To je čtyři a půl mega na hlavu, v dolarech.

Vraťte sekyrky na místo a dolary si strčte za klobouk, i to je odpověď sympatický­ch Mirarrů. Nicméně není těžké odhadnout, jak to dopadne. Peníze, to je silnější žíravina než lučavka královská, je to žíravina, která leptá až proleptá a nakonec sežere.

Snad se neproleptá až do jeskyně Madjedbebe, té se sekyrkami. Ta ať zůstane, jak je. Třeba se v ní jednou sejdeme, naši potomci, za dalších osmdesát tisíc let. ONDŘEJ NEFF

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia