Lidové noviny

Stav nebezpečí: divočáky zastaví elektrický plot

- ZLÍN

Zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) včera kvůli africkému moru prasat vyhlásil v kraji stav nebezpečí, zatím s platností do 29. srpna. Další rozhodnutí bude podléhat vládě, řekl.

Konkrétní opatření se budou týkat katastrů několika měst a obcí na Zlínsku. Mimořádný stav umožní zamořené území lépe chránit a zabránit tomu, aby se nakažení divočáci dostali z ohniska nákazy. Zároveň má zamezit divokým prasatům z okolí vstup do zasažené oblasti. „Vymezeným územím jsou katastráln­í území obcí Březová, Fryšták, Hrobice, Hvozdná, Lípa, Lukov, Ostrata, Slušovice, Veselá, Zlín a Želechovic­e nad Dřevnicí,“řekl Čunek.

Ohnisko nákazy na Zlínsku bude částečně lemovat elektrický ohradník, jehož výstavba by měla podle Čunka začít koncem tohoto týdne.

Na místech s komplikova­ným terénem však nadále zůstanou pouze pachové ohradníky, které myslivci nainstalov­ali předminulý týden. Lemují zhruba 45 kilometrů dlouhý okruh kolem ohniska nákazy.

Zhruba na 100 hektarech navíc nebudou moci zemědělci sklízet úrodu, která jim bude proplacena. Dostatek potravy má podle hejtmana divoká prasata udržet v ohnisku nákazy a zabránit rozšiřován­í choroby do dalších regionů. Zároveň je nově do oblasti zasažené morem zakázán vstup lidem s domácími zvířaty.

Veškerá opatření souvisejíc­í s vyhlášením stavu nebezpečí si podle Čunka vyžádají náklady do 15 milionů korun. Zaplatit by je měl stát. V zamořené oblasti veterináři k včerejšku nemoc potvrdili u 72 divočáků ze 115 uhynulých. Nemoc není pro člověka nebezpečná.

Virus se šíří mnoha cestami: přímým kontaktem mezi zvířaty nebo klíšťaty. Může se také šířit v mase a tkáních zvířat, kde vydrží značnou dobu. čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia