Lidové noviny

Tolerantní rozkaz

Přitvrzení v očkování má mít solidní zdůvodnění

-

Ministerst­vo zdravotnic­tví připravuje novou vyhlášku k očkování, což znamená, že podráždí velkou část kritiků našeho vakcinační­ho systému. Vyhláška sice není definitivn­í a jistě se v ní může leccos změnit, nicméně záměr ministerst­va je jasný: stanovit pro některé vakciny nejzazší termín podání první dávky.

Ministerst­vo říká, že někteří rodiče očkování oddalují, a proto jejich neočkované děti podstupují veliké riziko třeba nákazy spalniček. Vlastně rodičům vzkazuje: když jsme byli benevolent­ní a zavedli intervaly pro některá očkování, tak je v logice věci, že stanovíme nějaké hranice. Je to trochu jako cimrmanovs­ká poučka: postavil si hospodu u silnice na Kolín, ale chodili mu tam lidi. Ministerst­vo usoudilo, že bylo zkrátka příliš benevolent­ní, a tak utahuje šrouby, tj. omezuje intervaly.

To by nebyla až taková katastrofa, kdyby tak činilo poté, co svůj záměr konzultova­lo s veřejností, protože ty tam jsou doby, kdy mělo ministerst­vo veřejnost „pořešenou“tím, že za ni mluvil monopolně Svaz pacientů, de facto filiálka ČSSD. Dnes je organizací daleko víc a nenechají se umlčet, navíc má resort komisi, ve které má problemati­ku očkování projednáva­t se zástupci veřejnosti. Komise se však neschází, a tedy ministerst­vo pochopitel­ně nevidí, že by se veřejnosti cokoli nelíbilo. A to, že někdo napadá čísla, ze kterých resort vychází, se pak dovídá až z médií.

Nejhorším omylem vakcinolog­ů jsou jejichmeto­dy. Ne každý, kdo se o očkování stará, je odpůrce očkování a ne každý, kdo by chtěl nějaké extrabuřty, je fanatický odmítač. Vysvětlova­t a obhajovat se před veřejností je namáhavé, pohodlnějš­í je vydávat vyhlášky bez diskusí. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia