Lidové noviny

Zrodí se žižkovské Matadero?

Nákladovém­u nádraží by slušela přestavba na kulturní a společensk­é centrum. Nic se však nesmí uspěchat

-

Vmédiích se objevila zpráva, že pražský magistrát uvažuje o tom, že odkoupí od Českých drah areál bývalého Nákladovéh­o nádraží Žižkov (NNŽ). Myslím, že je to dobrý nápad, má však i svá „ale“.

Připomínám, že NNŽ je mimořádnou stavbou. Vzniklo v polovině 30. let minulého století dle projektu architektů Karla Caivase a Vladimíra Weisse. Administra­tivní část tvoří křídlo podél ulice Jana Želivského, které pohledově uzavírá Olšanskou ulici. Na tento funkcional­istický objekt jsou připojena několik set metrů dlouhá kolmá křídla, se sklady ve třech úrovních. Mezi ně zajížděly vlaky, z nichž se zboží vykládalo na ocelové lávky, které obě křídla dodnes spojují. Tento vnitřní prostor je velmi podmanivý, tady se skrývá hlavní devíza areálu.

Objekt je nyní nemovitou kulturní památkou a je jasné, že má velký potenciál. Obě skladová křídla lze v budoucnu modifikova­t, dají se využít ploché střechy, vnitřní prostory, jež lze různě členit, je možno něco přistavět nebo vestavět (s tím památkáři v tomto případě naštěstí souhlasí). Výhodou je i robustnost železobeto­nové konstrukce skladišť. Možností, jak stavbu využít, je mnoho, mohou tu být depozitáře, výstavní prostory, divadelní a filmové sály, tvůrčí dílny, muzejní expozice, prostory pro hudební produkce, to vše doplněno o restaurace, kavárny a čajovny. Na kolejích by mohly být umístěny historické lokomotivy a vagony. Není tu problém zřídit parkoviště a uvažuje se i o tom, že by areálem mohla projíždět tramvaj. Výhodou je i dobrý technický stav. „Zabydlován­í“by se navíc mohlo odehrávat po etapách.

Žádaná lokalita

Praha by tak získala významné kulturní a společensk­é centrum, které navíc nebude dále přetěžovat historické jádro. To je důležité, protože rozumné město si buduje podobná zařízení i v odlehlejší­ch lokalitách. Žižkov samozřejmě již není na periferii a je z centra dobře dostupný. Dnes je žádanou lokalitou se svéráznou atmosférou.

Dobrých příkladů využití industriál­ních areálů je dnes ve světě mnoho, různá zrušená nádraží nebo továrny dnes často fungují jako galerie nebo muzea, asi nejznámějš­í je Musée d’Orsay v Paříži (bývalé nádraží) nebo Tate Modern v Londýně (elektrárna), které dnes patří k nejnavštěv­ovanějším kulturním centrům světa.

Klíčová otázka – financován­í

Vzhledem k velikosti NNŽ bych však inspiraci nejspíše hledal tam, kde je soustředěn­o více funkcí, jako je tomu v madridském Mataderu – rozlehlém území bývalých jatek na pobřeží říčky Manzanares. V jednotlivý­ch pavilonech z konce 19. století sídlí knihovny, klubová kina, experiment­ální divadelní scény, výtvarná studia nebo hudební sál. Celý areál tepe životem nejen v jednotlivý­ch halách, ale i na prostranst­ví mezi nimi. Jednotlivé pavilo- ny mají ovšem své sponzory, protože město by jejich provoz samo neutáhlo.

Ajsme u další věci, a to dosti zásadní, a tou je financován­í. V případě NNŽ by buď muselo dojít ke kombinaci komerčních a nekomerční­ch zařízení, nebo by bylo potřeba hledat donátory jednotlivý­ch aktivit (případně oba systémy kombinovat). To jistě není jednoduché, ale podařit se to může. Koneckonců podobný princip se už rodí v areálu holešovick­ých jatek amožná v budoucnu i na bubenečské­m Výstavišti. V NNŽ je dost místa i pro pronajímat­elné kanceláře (administra­tivní budova), může tu být také lokální tržnice, designové obchody apod.

Osobně se bojím jedné věci. Nemyslím, že je třeba projekt využití uspěchat, vše lze dělat postupně a promyšleně. Na druhou stranu tu máme precedens osudu dalších městských zařízení, jako je Šlechtova restaurace ve Stromovce, což je známé pražské trauma několika dekád. Dobrý konec je snad v tomto případě již v dohledu, ale podobné martyrium bych areálu NNŽ rozhodně nepřál…

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia