Lidové noviny

Rozpačité posily za stamiliony

Fotbalové kluby Sparta a Slavie v letní pauze rekordně posilovaly, zatím však nové akvizice nepřesvědč­ují

- TOMÁŠ KUBÁNEK ANTONÍN VAVRDA

PRAHA Před novou sezonou se v české fotbalové lize rozběhl nevídaný kolotoč nákupů. Prim hrála především obě pražská S.

Sparta s italským trenérem Andreou Stramaccio­nim přivedla hned deset nových tváří, Slavia sedm. Přestože sešívaní většinu hráčů získali zadarmo a letenský klub vysázel na odstupném okolo 250 milionů, nutno do celkových výdajů připočíst tučné podpisové prémie a výplaty v řádu milionů měsíčně.

Historicky nejdražší akvizicí domácí soutěže se stal izraelský ofenzivní záložník Tal Ben Chaim, jehož Sparta získala z Maccabi Tel Aviv za 2,9 milionu eur (v přepočtu 76 milionů korun).

Cíl tohoto bláznění? Hlavní ambicí je přímý postup do Ligy mistrů, který bude v této sezoně pro nového mistra hodně blízko.

S hodnocením výkonů a výsledků se však začalo už nyní. A začátek sezony zatím nepotvrdil, že by se oba ambiciózní české kluby měly vydat dobýt Evropu.

Slávisté nejprve v úvodním zápase 3. předkola Ligy mistrů doma proti Borisovu selhali v koncovce a z těsné výhry 1:0 byli hodně rozpačití. Záložní posily Danny s Rotaněm se snažili dát hře tvář a tvořit šance, ale ne vždy se jim to dařilo. Stejným rozdílem a opět z penalty pak Slavia při startu domácí soutěže udolala Teplice. Nic oslnivého, ale potřebné výsledky uhrála.

To sparťanské vysvědčení je zatím daleko horší. V kvalifikac­i o Evropskou ligu na hřišti Crvené zvezdy Bělehrad (porážka 0:2) vyhořela zejména v defenzivě, kde přitom měly posily Kaya se Štetinou dodat týmu na jistotě. I směrem dopředu to byla bída, což se zčásti potvrdilo také o víkendu v ligovém derby s Bohemians 1905 (1:1). Ben Chaim aspoň zařídil pokutový kop, který proměnil starý známý kapitán Lafata.

To třetí z trojlístku hlavních favoritů na titul, plzeňská Viktoria, se při nákupní horečce držela spíš stranou. Zatím ji však sázka na sehranost vychází. Z Bukurešti přivezla v boji o Ligu mistrů remízu 2:2 a doma smetla Duklu 4:0.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia