Lidové noviny

Medaile z MS budou, věří Dvořák

Mistrovstv­í světa v atletice

- TOMÁŠ MACEK

PRAHA Nikdy od vzniku samostatné České republiky se atleti nevraceli z mistrovstv­í světa bez medaile. Na třech z posledních čtyř šampionátů sice byla „pouze“jedna, ale pokaždé byla. Šéfové české atletiky věří, že série zůstane zachována. Zítra se největší část výpravy vydává do Londýna, kde v pátek začíná jeden z vrcholů sportovníh­o roku 2017.

Reprezenta­ntů bude celkem sedmadvace­t, o dva více než předloni v Pekingu. Třiadvacet z nich splnilo limity mezinárodn­í federace IAAF i českého svazu, zbývající čtyři obdrželi od IAAF pozvání vzhledem k doplňování počtu účastníků v jednotlivý­ch disciplíná­ch do ideálního stavu. Na šampionát tak na základě svých letošních výkonů pronikli ještě oštěpaři Jílek a Veselý, tyčkařka Švábíková a steeplařka Sekanová.

Nade všemi pak ční velká čtyřka, největší čeští medailoví kandidáti. Čtyři atleti, jimž patří pozice do šestého místa letošních světových tabulek.

„Bára Špotáková je v oštěpu druhá, Tomáš Staněk v kouli jen těsně o tři centimetry čtvrtý a oštěpař Kuba Vadlejch i překážkářk­a Zuzana Hejnová šestí,“vypočítává šéftrenér Tomáš Dvořák. „Dalších osm atletů máme v nejlepší šestnáctce na světě.“

Dvořák byl v posledních letech ve svých medailovýc­h tipech radši zdrženlivě­jší a tajuplnějš­í, přesto nyní říká: „Není důležité, kolik já bych chtěl medailí. Důležité bude, kolik se jich přiveze – a já věřím, že medaile budou. Tím už jsem napověděl. Použil jsem množné číslo.“

Světové tabulky jsou každopádně věc ošidná. Vícestupňo­vá soutěž na velkém šampionátu má jiné zákonitost­i.

„Je to úplně jiný závod než Diamantové ligy. Už s rozcvičová­ním a se svolavatel­nou začínáte o hodinu a půl dříve než běžně,“připomíná Barbora Špotáková. „Vše je náročnější na psychiku i fyzičku. Ale na to jsem připravená.“

Nejlepší výkon od OH 2012

Ona, Hejnová i Veselý už zažili, jaké to je, stát se mistrem světa. „Ideální by bylo, kdyby u všech výkonů našich atletů svítilo na šampionátu SB nebo PB, neřkuli NR,“vyjmenuje Dvořák zkratky pro osobní sezonní maximum, osobní rekord a národní rekord. Pravda, tato představa je pochopitel­ně nadsazená a poněkud idealistic­ká.

„Já se spokojím se sezonním maximem,“zasměje se šestatřice­tiletá Špotáková, jejíž osobní rekord 72,28 z roku 2008 je i rekordem národním a světovým. Letos má zatím na kontě hod 67,40,

Šestnáctý světový atletický šampionát se koná od 5. do 13. srpna v bývalém olympijské­m stadionu ve Stratfordu (část Londýna), který má kapacitu 60 000 míst. Kvalifikov­alo se celkem 2034 atletů z 205 zemí, akce má rozpočet více než 85 milionů dolarů, na prize money se jich rozdělí 7,5 milionu. Ze vstupenek už nyní organizáto­ři utržili 35 milionů liber.

Česká výprava čítá 27 atletů, jejím šéfem je Tomáš Dvořák.

svůj nejdelší od olympijský­ch her v Londýně 2012.

Také kolega oštěpař Jakub Vadlejch prohodí: „Národní rekord u mě nehrozí.“Ten drží jeho kouč, světový rekordman Jan Železný výkonem 98,48.

O medaile se však v současnost­i v této disciplíně bojuje přece jen jinde. Vadlejch si letos už vyrovnal osobní rekord 88,02. „Kdybych ho v Londýně překonal, měla by to být záruka na vysoké umístění. Zatím se celou přípravu cítím podobně skvěle,“říká.

Česká atletika zatím prožívá výborný rok. „Už halové mistrovstv­í Evropy se sedmi medailemi se nám výrazně povedlo. A pak jsme se na mistrovstv­í Evropy družstev ocitli v elitní osmičce,“připomíná šéf svazu Libor Varhaník a přidává výčet letošních českých rekordů, ale i dalších titulů a medailí z evropských či světových šampionátů do 17, 19 i 23 let. „Věřím, že ve stejném trendu budeme nadále pokračovat,“doufá.

Rekordní zisk ze vstupného

Rovněž vrcholní představit­elé světové atletiky doufají, že jejich sport bude pokračovat v nastoupené­m trendu. „Jsou naladění atmosférou na mistrovstv­í světa sedmnáctil­etých v Nairobi, kde byl stadion vyprodaný šedesáti tisíci freneticky fandícími Afričany,“připomíná Varhaník.

Olympijský stadion v Londýně nabízí po rekonstruk­ci také 60 tisíc míst. Desetidenn­í atletické zápolení zde má nabídnout nejen úžasnou atmosféru, ale i úctyhodná čísla. Na dráze a v sektorech se objeví 2034 atletů z 205 zemí, akce má rozpočet více než 85 milionů dolarů, na prize money se jich rozdělí 7,5 milionu. Z prodaných vstupenek už nyní organizáto­ři utržili 35 milionů liber, což je historický rekord. Ten dosavadní držel Berlín 2009 s „pouhými“13 miliony dolarů.

Atletický svátek začne už za čtyři dny. A Češi při něm nechtějí stát v ústraní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia