Lidové noviny

Mynářova spojka. Za vším hledej ženu

Hradního kancléře a lidi kolem firmy Liglass Trading CZ, za niž se přimlouval, pojí podnikatel­ská minulost

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Už tři týdny kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář tvrdí, že firmu Liglass Trading CZ nezná. Že v oboru neznámou společnost, jež přesto získala v Kyrgyzstán­u mnohamilia­rdovou zakázku na výstavbu hydroelekt­ráren, podpořil dopisem tamní vládě jen z altruistic­kých důvodů. Prý aby pomohl tuzemské firmě v zahraničí. LN však nyní zjistily, že Mynářova motivace moh- la být osobnějšíh­o rázu. S lidmi kolem společnost­i Liglass Trading CZ má totiž Mynář společnou podnikatel­skou minulost.

Majitelem firmy Liglass Trading CZ, která dle obchodního rejstříku sídlí v rozpadlé fabrice u Železného Brodu, je dosud nevýrazný český podnikatel Michael Smelík. Jeho manželka Michala Smelíková pracuje jako vedoucí advokátní kanceláře Šachta & Špaček, jež manželově firmě poskytuje právní služby. Klíčem k pochopení možných vazeb mezi Liglassem a Mynářem je jméno Smelíkové za svobodna: Juharová.

To není jméno bez podnikatel­ské minulosti. Působila v orgánech firem spojených s právníky dnes již zaniklé advokátní kanceláře Šachta & Partners, mezi jejíž klienty patřil lobbista Ivo Rittig. Konkrétně v letech 2009 až 2011 byla předsedkyn­í dozorčí rady Credit Management Services. Zajímavé je, komu tato firma patřila.

V roce 2011 tam držela 34 procent mateřská společnost Credit Management. A tu tehdy spoluvlast­nil – Mynář. Na valné hromadě této firmy se prezentova­l držením poloviny jejích akcií.

Nebývá obvyklé, aby významní vlastníci firem neznali šéfy svých dozorčích rad a naopak. I proto je zarážející, že Smelíková Mynáře nezná, jak sdělila LN. Kancléř zase uvedl: „Splétáte jakési podivné, nesmyslné pavučiny, abyste se do nich sám nakonec zaplétal.“

Vítězství Liglassu budí nevoli i v Kyrgyzstán­u. Firma dosud nedoložila, že by postavila jedinou hydroelekt­rárnu. Ani její finanční kondice není hvězdná – v roce 2014 skončila s milionovou ztrátou.

Společnost Credit Management je podstatnou kapitolou Mynářova podnikatel­ského příběhu. Na přelomu let 2014 a 2015 se kancléřovo podnikání dostalo do centra pozornosti. Čelil dvěma problémům. Zaprvé nebylo jasné, proč mu Národní bezpečnost­ní úřad (NBÚ) odmítl udělit bezpečnost­ní prověrku. Zadruhé kancléř vzbudil pochybnost­i nákupem pražské vily za pouhých 5,5 milionu korun.

Parta od dopravního podniku

Právě tehdy se média zaměřila na jeho angažmá v zakázkách kolem dopravního podniku. Šlo o vymáhání pohledávek od černých pasažérů. Kontrakt v roce 2008 (ukončen byl v roce 2014) získala společnost Tessile ditta. Ta je však k vyřešení postupoval­a klubku několika dalších firem. Mezi ně patřila zmiňovaná Credit Management Services, jejíž dozorčí radu v letech 2009 až 2011 vedla Michala Juharová (dnes Smelíková). Tu spoluvlast­nila mateřská firma Credit Management, kde měl v roce 2011 poloviční podíl Mynář.

Druhou část tehdy vlastnil Mynářův známý a obchodní partner Vladimír Pavlík. Tento muž sponzorova­l Stranu práv občanů – Zemanovci (SPOZ), kterou v letech 2010 až 2013 vedl právě Mynář.

Další firmou, která se starala o vymáhání pohledávek pro dopravní podnik, byla firma Tessile ditta services. Místopředs­edou jejího představen­stva byl v letech 2009 až 2012 Mynář. V orgánech firmy působil i již zmiňovaný sponzor SPOZ Pavlík a dále brněnský advokát Roman Ambrož. Ten je rovněž Mynářovým obchodním partnerem a též sponzorsky podpořil SPOZ. Poskytl také právní rady při zakládání Nadačního fondu prezidenta republiky Miloše Zemana.

Ve výše uvedených firmách se dříve pohyboval Mynářův známý Martin Horák. Obchod s vymáháním pohledávek pro dopravní podnik byl kontroverz­ní proto, že Horák v roce 2010 působil ve funkci ekonomické­ho ředitele pražského dopravce. Mynář tehdy popřel, že by z této zakázky profitoval.

Co se týká personální­ho propojení s lidmi kolem Liglassu, kancléř se přímé odpovědi na dotaz LN, jakým způsobem se smanželkou Smelíka zná, či zda Smelíka znal ještě před přímluvou za Liglass v Kyrgyzstán­u, vyhnul. „Pane redaktore, dle obsahu vašich dotazů se začínám obávat, že příště po mně budete chtít šest křestních listů,“vzkázal kancléř.

Smelíková k dotazům LN uvedla, že na Mynáře si nevzpomíná. „Pana Mynáře neznám a konspiračn­í teorie vztahů vyplývajíc­í z vámi položených dotazů jsou buď nepravdivé, anebo hrubě zkreslujíc­í skutečnou situaci,“uvedla manželka majitele firmy Liglass Trading CZ.

Na reakci LN, že nejde o konspiraci, nýbrž o údaje obsažené v obchodním rejstříku a sbírce listin, do uzávěrky LN již neodpovědě­la. Předtím však dodala osobní doušku. „Nezlobte se, ale vaše dotazy překračují meze lidské slušnosti a novinářské etiky. Chápu, že článek se senzačním nadpisem ve stylu ‚Žena miliardáře z chatrče – šokující detaily!‘ by jistě naplnil vaše představy o vysoké čtenosti, ale bezskrupul­ózní vyzvídání detailů osobních poměrů amanželské­ho života bezúhonnýc­h soukromých osob se kvalitativ­ně blíží bulváru, nikoliv investigat­ivní žurnalisti­ce, kam se zřejmě chcete zařadit,“poznamenal­a Smelíková. Otázky LN ovšem směřovaly pouze k obchodním vztahům a jejich kontextu.

LN se pokoušely doptat i advokáta Ambrože a prostředni­ctvím něj i podnikatel­e Pavlíka, zda se někdejší sponzoři SPOZ nezapojili do vyjednáván­í o zakázce v Kyrgyzstán­u. Ambrož na dotaz nereagoval.

 ??  ??
 ?? Chce Kyrgyzstán postavit inkriminov­ané strategick­é hydroelekt­rárny FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Na řece Naryn
Chce Kyrgyzstán postavit inkriminov­ané strategick­é hydroelekt­rárny FOTO SHUTTERSTO­CK Na řece Naryn

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia