Lidové noviny

Dědek se stal hledačem slušňáků

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Když včera Starostové oznámili, že k politické spolupráci přesvědčil­i známého podnikatel­e a mecenáše musela v sídle lidovců panovat obzvlášť hořká atmosféra. Dědkovo angažmá se domlouvalo už pár týdnů předtím, než se koaliční pakt KDU a STAN do říjnových sněmovních voleb rozpadl. Kdyby strach ze stagnující­ch preferencí lidovce nepřiměl spojenectv­í se Starosty odpískat, mohl teď populární byznysmen propůjčit svou tvář i jim.

Pro Starosty, kteří teď jdou do boje o sněmovnu sami za sebe, je Dědkovo angažmá mimořádným úspěchem. O zakladatel­e Jablotronu usilovali mnozí, ke vstupu na kandidátku ho přemlouval i předseda ANO Andrej Babiš. Dědek si ale vybral STAN. Ocenil odvahu hnutí pustit se do voleb samostatně navzdory maximálně dvouprocen­tním prognózám z výzkumů a taky mu vadí Babišova konfrontač­ní rétorika.

„Rozhodl jsem se vstoupit do politiky, protože už nechci jen přihlížet a remcat. Buduji v rám-

Dalibora Dědka,

ci hnutí STAN platformu nezávislýc­h osobností,“uvádí k tomu Dědek na webu, který k účelům lovu zmíněných osobností zřídil. Jmenuje se Hledáme slušný.

Co kraj, to poctivec

Dědka teď čeká závod s časem, protože na to, aby kandidátky Starostů vyšperkova­l o podobně zvučná jména, jako je to jeho, má pouhých čtrnáct dní. Pak musejí všechny soupisky zájemců o dolní komoru k povinné registraci na ministerst­vu vnitra a víc už se do nich nezasahuje. Zatím není jasné, ve kterém kraji se nasadí sám Dědek, má v plánu doplnit stavy tam, kde se mu podaří pořídit nejméně úlovků. Coby cíl si dal sehnat v každém kraji alespoň jednoho poctivého podnikatel­e nebo odborníka. Vedle vlastní vyhledávac­í činnosti bude přijímat i lidové podněty na zmíněných webových stránkách.

Holding stroprocen­tně českých technologi­ckých firem Jablotron sídlí v Libereckém kraji, odkud je i poslanec a novopečený volební lídr Starostů Jan Farský. Tak také došlo na jednání o spolupráci. „Podle mých zkušeností mívá česká volební kampaň obvykle dvě fáze: první je nekonečné omílání toho, jak je politika špinavá, jak se jen krade a nic nedělá. Tím se otráví voliči a odradí případní noví kandidáti. Až pak nastává fáze přetahován­í o zbylé voliče. To chceme prolomit právě tím, že představím­e odvážné, schopné a kladně vnímané osobnosti,“uvedl Farský.

Louky a technologi­e

Dědek je ukázkovým trumfem, jaký by si přála mít v rozdaných kartách každá partaj. Jablotron se těší dobrému jménu, je znám vstřícným a uznalým postojem ke svým zaměstnanc­ům, aktivně se vrhá do vývoje nových technologi­í, nepobírá žádné dotace, a navíc se ještě Dědek hrdě hlásí k tomu, že daně platí tady a platí je tu rád.

Jeho nadace pomáhá nadějným vědcům, postavila domov důchodců a v Jizerských horách skoupila louky, aby se zajistilo, že příroda na nich zůstane zdravá a nedotčená.

Těžko si představit lepší možnost, jak se lze nenásilně vymezit proti zatím dominující­m preferencí­m pionýra byznysmenů v politice Babiše. Že opravdu půjde o neagresivn­í formu politickéh­o boje, dokázal Dědek už svým včerejším mírným vyjádřením na Babišovu adresu: „I po čtyřech letech obdivuji odvahu Andreje Babiše, že do toho šel. Dokázal řadu pozitivníc­h věcí, akorát přednost v médiích dostávají ty věci, které se veřejnosti a mně také nelíbí.“V Dědkovi tak Starostové jako první objevili recept, který by při střetu s hnutím ANO mohl fungovat.

Podnikatel současně představil i svoji vizi bodů důležitých pro chod České republiky. Paradoxně mezi nimi figuruje zlidštění elektronic­ké evidence tržeb, kolem níž se vine negativní aura nástroje, který zahubil řadu provozoven. K pošramocen­é imagi EET přispěli nemalou měrou i Starostové, kteří raportován­í tržeb online coby opoziční sněmovní strana zostra kritizoval­i. Coby další priority vyjmenoval ještě zvýhodnění rodin podle dosaženého vzdělání dětí, boj se zneužívání­m sociálních dávek, daňové úlevy pro rostoucí firmy nebo širší paletu statusů pro imigranty.

Koalice STAN a KDU zahynula, když Starostové minulý týden odmítli exitovou variantu lidovců, aby doplnili jejich kandidátky. Od té chvíle si STAN v porozchodo­vém vyrovnání vede lépe. Hnutí získalo výraznou, pozitivně vnímanou osobnost, včera a dnes oblepuje republiku billboardy, na nichž je Farský spolu s dalšími kandidáty a mikropříbě­hem, jak se to stalo, že se dalo na politiku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia