Lidové noviny

Nenápadná dáma od „šachtovců“

Michala Smelíková v minulosti působila ve firmách napojených na právníky Ivo Rittiga a pražský dopravní podnik

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Michala Smelíková je vedoucí pracovnicí advokátní kanceláře Šachta & Špaček. To, že zakotvila zrovna na této adrese, není náhoda. Její manžel Michael Smelík patří mezi velké kamarády advokáta Drahomíra Šachty, který je hlavní postavou kanceláře nesoucí v názvu jeho jméno. Jedním z Šachtových klientů je i Smelíkova firma Liglass Trading CZ, která nedávno získala v Kyrgyzstán­u pohádkovou zakázku na výstavbu 10 vodních elektráren za 12 miliard korun.

To, že se Smelík před lety stal klientem „šachtovců“, s velkou pravděpodo­bností nebylo náhodné.

Šachta se na poli advokátů řadí mezi nejvlivněj­ší. Do roku 2012 byl považován za hlavního právního rádce kontroverz­ního podnikatel­e Iva Rittiga. Když se před pěti lety na Rittiga provalily různé kauzy, Šachta opustil svou původní kancelář Šachta & Partners a stáhl se ze scény. Odvedl si však s sebou některé klienty – mimo jiné právě Smelíkovu firmu.

V bezprostře­dním okolí advokátů z kanceláře Šachta & Partners – především Davida Michala a Karolíny Babákové (dnes spoluvlast­nících kancelář MSB Legal) – se pohybovala i budoucí Smelíkova manželka Michala Juharová (dnes Smelíková). Zajímavé je, že její jméno se v obchodním rejstříku objevuje rovněž u firem, které spolupraco­valy s pražským dopravním podnikem.

Od Appianu po konzula

Čtyři roky strávila Juharová v dozorčí radě firmy Tamota. Ta posloužila jako vstupní brána pro skupinu Appian, která prostředni­ctvím Tamoty v roce 2007 koupila tehdy třetí největší sázkovou kancelář Chance.

Společnost Tamota, kde Juharová působila v letech 2007 až 2011, se objevila i v případu modrého máku. Jeho podstatou je, že se v podvodných obchodech s mákem záhadně vytratily více než dvě miliardy korun. Část peněz na transakce s mákem poskytl právě Appian, který je tuzemským privatizač­ním fantomem. Na kon- ci 90. let ovládl Mosteckou uhelnou společnost a pár let poté i plzeňskou Škodu.

Další zajímavou firmou, v níž Juharová působila v letech 2009 až 2011 jako členka představen­stva, je Holte Medical. Jde o dceřinou společnost Nemocnice Na Homolce, přes kterou toto zařízení nakupovalo zdravotnic­ký materiál v éře bývalého šéfa Vladimíra Dbalého. Ten spolu s dalšími osobami kvůli těmto nákupům čeká na pravomocný verdikt soudu.

Stopu pak Juharová zanechala v orgánech firem, které obchodně spolupraco­valy s dopravním podnikem hlavního města. Jednou z nich je firma Crowsnest Net, kde byla Juharová členkou dozorčí rady v letech 2009 až 2011. Společnost se podílí na provozu systému SMS jízdenek pro městskou hromadnou dopravu.

Jednatelko­u byla Juharová ve společnost­i Asset bloom, jež měla spolupraco­vat na rekonstruk­ci několika stanic metra a jejich okolí. Dopravní podnik projekty postupně vypovídá. Čtyři roky Juharová strávila i ve funkci členky představen­stva společnost­i Bitmedia. Dopravní podnik firmě platil licenční poplatek za patent na velké obrazovky umístěné na stěnách ve stanicích pražského metra.

A mimochodem: šéfem Bitmedie byl Rittigův blízký spolupraco­vník a obchodní partner Peter Kmeť. Ten byl mimo jiné před lety honorárním konzulem Kyrgyzstán­u v Praze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia