Lidové noviny

Moskva je na zdraví náročná

Kauza ordinace v Českém domě v Moskvě

- PAVEL BARTOŠEK

Elitní pražská nemocnice provozoval­a v Moskvě přes deset let ztrátovou ordinaci pro české diplomaty a exportéry. Jak LN informoval­y, Nemocnice Na Homolce, původně určená pro komunistic­ké prominenty, na její provoz v tamním Českém domě posílala ročně 2,5 milionu korun a teprve loni ambulanci potichu uzavřela. „V té době tam ordinace určitě měla opodstatně­ní,“říká v rozhovoru pro LN Miloš Jaro, který vedl tamější Český dům v letech 2001 až 2013.

LN V době, kdy jste jako ředitel působil v Českém domě vMoskvě, tam v roce 2005 otevřela ordinaci pražská Nemocnice Na Homolce. Jaký k tomu byl důvod?

Zdravotně je to v Rusku dost komplikova­né. Sám jsem byl jednoho dne svědkem toho, kdy nám na schodech zkolaboval člověk a záchranná služba přijela za pětatřicet minut. On ale mezitím umřel. Takže v té době tam ordinace určitě měla opodstatně­ní. Rozhodně. LN Byl tam tedy praktický lékař z Prahy?

Byla tam paní doktorka, volyňská Češka. Takže Čechům, kteří se neuměli tak dobře domluvit, dokázala zajistit různá odborná vyšetření. Jako volyňská Češka totiž mluvila rusky plynně a měla vytvořené kontakty v moskevskýc­h nemocnicíc­h. Zároveň lidem pomáhala celý léčebný proces zjednoduši­t. Vyšetření, která pacienti nepotřebov­ali, rušila. Dokázala rozeznat, co je potřeba, protože Rusové měli vždycky snahu dělat lidem, kteří za to platili, co nejvíc vyšetření, i když některá byla třeba i zbytečná. Takže to ušetřilo i peníze pojišťovná­m.

LN Sama také pacienty vyšetřoval­a?

Jistě. Doktorka a její sestra uměly v ordinaci základní věci – odebrat krev, naměřit EKG a udělat základní laboratorn­í vyšetření. Hlavně ale dokázala určit, jestli by ten člověk měl odletět Český dům v Moskvě už hostil nejednu celebritu. domů a jestli je schopen si sednout do letadla, aby ho v deseti tisíci metrech nad zemí něco nechytlo. Zachránila dost lidí včasnou diagnózou nebo nasměrován­ím na odborné vyšetření do nějakémosk­evské nemocnice. A samozřejmě pomáhala i s povinnými ročními zdravotním­i prohlídkam­i.

LN Kdo přesně v Českém domě kromě diplomatů z tamní ambasády pobýval?

V Českém domě v Moskvě byly tři skupiny lidí. Ti, co tam působili dlouhodobě, tedy reprezenta­nti českých firem a jejich rodiny. Pak tam byli krátkodobí cestovatel­é. Všechno z devadesáti procent obchodníci, protože turistů je tam minimálně. Přilétali třeba na týden, protože tamměli jednání. A pak tam bylo hodně vládních delegací. Sám jsem „dělal“všechny tři prezidenty, pomalu všechny premiéry. Byl takový zvyk, že delegace bydlí většinou v Českém domě, protože je tomajetek českého státu.

LN Kolik tam tedy bylo lidí?

Celkem se tam neustále pohybovalo sedm set až osm set Čechů a byla celá řada případů, od žlučníků až po vážné situace, kdy bylo potřeba rozhodnout, jestli ten člověk skutečně musí být hos- Ordinace v moskevském Českém domě pitalizová­n v Moskvě, protože všichni většinou chtěli domů, což je samozřejmě logické.

LN S čím se na lékařku obraceli pacienti nejčastěji?

Řešilo se všechno možné, slabosti, infarkt, vysoký krevní tlak, ledvinové kameny, koliky, chřip- ky nebo infekce. Domlouvali jsme se třeba, že kdo chtěl, mohl od ní dostat očkování, abychom kvůli tomu nemuseli jezdit domů. Hlavně vakcíny proti chřipce.

LN Takže jste působení české lékařky v Moskvě vnímal jako přínos?

Hodnotil jsem to jako pozitivní věc. I když měli čeští občané připojiště­ní, její rady jim často ulehčily rozhodován­í a měli méně starostí. Vím o mnoha případech, kdy se třeba o půl třetí ráno řešilo, jestli má jít dítě na operaci břicha, nebo nemá. Nebo když byl nějaký úraz, tak se radili, co s tím a jak dál postupovat. Za to, co tam doktorka udělala, by měla dostat alespoň diplom, protože včasnou diagnózou zachránila dost lidí.

LN Kdo vlastně prosazoval zřízení té ordinace?

Impulz vyšel od ambasády, v té době tam byl pan velvyslane­c Jaroslav Bašta. Sám jsem to samozřejmě podporoval. Za dobu, co jsem tam působil, dost lidí dopadlo špatně a někteří i umřeli, protože Moskva je na zdraví náročná. Často se tam mění tlak, do toho noční jednání, vodka. Takže těch problémů tam bylo každý měsíc dost. Hlavně když tam v podstatě žila jedna celá česká vesnice.

LN A na tamní zdravotnic­tví jste se spoléhat nechtěli...

Zdravotní péče v běžných nemocnicíc­h v Moskvě není dobrá, takže nás situace nutila, jestli by nešlo zařídit aspoň ordinaci všeobecnéh­o doktora, který by dokázal rozklíčova­t, jak ten člověk na

Ztrátovou ordinaci s českou lékařkou v Moskvě v říjnu 2005 zřídila Nemocnice Na Homolce se souhlasem ministerst­ev zahraničí a zdravotnic­tví a na žádost tamní ambasády.

Od počátku nebylo jasné, jak se bude provoz ordinace financovat; nakonec ho celý hradila Homolka, která je státní příspěvkov­ou organizací, z peněz daňových poplatníků.

Nemocnice neměla k provozován­í ordinace licenci.

Zdravotní pojišťovny péči o české občany v Moskvě nepropláce­ly.

Nebylo vyřešené zásobování ordinace léky; musely se tam vozit diplomatic­kou poštou.

Ordinace tam fungovala více než deset let, nemocnice její provoz ukončila k 1. lednu 2016.

Každý rok vytvářela ztrátu zhruba 2,5 milionu korun.

tom je, jak je to akutní a co skutečně potřebuje.

LNA co říkáte na to, že Nemocnice Na Homolce loni provoz moskevské ordinace ukončila?

Víte, tehdy to smysl mělo. Dnes, kdy je tam třetina firem, už to potřeba není. Teď se to řeší pouze připojiště­ním. Kdybych tam byl v této době, tak bych samozřejmě tu ambulanci zavřel taky. I když české firmy stále mají tendenci se tam vrátit.

LN Věděl jste o tom, že tato ordinace vytvářela ročně ztrátu asi 2,5milionu korun a že nemocnice neměla na její provozován­í licenci?

Nehledal bych v tom žádné levárny. Paní doktorka vedla velmi pečlivě účetnictví a sloužilo to českým občanům. Zároveň dávala jen akutní léky, které byly potřeba momentálně a lidé si je hradili. Nezaznamen­al jsem tam žádné kšefty bokem, že by třeba vyšetřoval­a nějaké Rusy nebo něco takového. Opravdu si myslím, že ordinace pro české občany smysl měla, protože Český dům byl plný lidí. V ordinaci se ukazovaly karty pojištěnce, vybíraly se třicetikor­unové poplatky a za léky se platily doplatky. Zkrátka chovalo se to stejně, jako kdybych přijel do Prahy na Homolku.

 ?? Během loňského mistrovstv­í světa v hokeji si tam dávali sraz čeští reprezenta­nti se svými fanoušky. Podpisy FOTO PROFIMEDIA ??
Během loňského mistrovstv­í světa v hokeji si tam dávali sraz čeští reprezenta­nti se svými fanoušky. Podpisy FOTO PROFIMEDIA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia