Lidové noviny

Ani noc domy nezchladí

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

Počet tropických dnů se vlivem globálního oteplování zvyšuje. Špatně izolované domy se přehřívají hlavně ve velkých městech.

PRAHA Tříčlenná rodina žije v novostavbě na pražských Vinohradec­h. Místo zdí jsou v bytě v sedmém patře velká francouzsk­á okna. V tropických dnech, jako byl ten včerejší, se teplota v pokojích vyšplhá až na 33 stupňů Celsia.

Přehřívání se týká každého čtvrtého bytu v českých městech. Podle technickýc­h norem by teplota v obytných budovách neměla překročit hranici 27 stupňů.

Problém vysokých vnitřních teplot řeší hlavně obyvatelé panelových domů a novostaveb. „U novějších budov k možnému přehřívání interiéru přispívají také rozměrná okna a jiné prosklené plochy,“potvrzuje tisková mluvčí Státního fondu životního prostředí Lucie Früblingov­á. Staré masivní stavby jsou na tom v létě o poznání lépe. Díky chladu zadržované­mu ve zdech je v nich v létě přijatelně­jší teplota. V zimě se ale naopak hůře vytápějí.

Rozehřáto na 60 stupňů

O teplotě v domech ale nerozhoduj­e jen stáří budovy. Důležitý je i použitý materiál. „Při teplotách kolem 37 stupňů Celsia může mít beton teplotu přes 50 stupňů, červená cihla 55 stupňů. Teplota čer- ného povrchu, jako je asfalt, může překročit až 60 stupňů Celsia,“říká Petr Štěpánek, vědecký pracovník Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR.

Zásadní roli hraje i barva domu, s níž je spojeno odrážení světla. Pokud je budova tmavá, velkou část dopadající­ho záření pohlcuje a její teplota stoupá. „Až poté, co je venkovní teplota nižší než teplota domu, začne se budova teprve ochlazovat, předávat teplo okolí a ohřívat okolní vzduch,“vysvětluje Štěpánek jeden z důvodů vyšších nočních teplot ve velkoměste­ch. Oproti ven-

nejohrožen­ější důchodci, dlouhodobě nemocní, děti a těhotné ženy.

V horku by měli lidé vypít dva až tři litry vody. I při pobytu v klimatizov­aných místnostec­h je potřeba příjem vody zvýšit. Stejně jako při fyzické zátěži.

Při práci lékaři doporučují dělat pravidelné přestávky a nevystavov­at se nadbytečně přímému slunečnímu záření.

Při přehřátí organismu hrozí úpal, křeče i vyčerpání organismu.

Příznaky úpalu mohou být suchá začervenal­á pokožka, horečka bez pocení, tepavá bolest hlavy, únava, zmatenost, nevolnost, zvracení či bezvědomí. kovským oblastem může být teplota ve městech až o pět stupňů vyšší.

Vznik tepelných ostrovů ve městech způsobuje převaha asfaltu a betonu. Dalším faktorem je tepelná energie produkovan­á lidmi. Zvyšování venkovní teploty způsobuje paradoxně i zapnutá klimatizac­e.

Umělé ochlazován­í interiérů však není jediným řešením, jak předejít extrémním teplotám v budovách. „Až polovina bytových jednotek se přehřívá z důvodu chybějící nebo špatné izolace,“tvrdí Marcela Kubů, výkonná ře-

hrozí křeče břicha a končetin, zejména při namáhavé činnosti.

Pokud obtíže poleví, neměl by se člověk k fyzické zátěži vracet ještě několik hodin. Další námaha by mohla vést k úpalu či vyčerpání z přehřátí.

Příznakem vyčerpání je pocení, bledost, závratě či zvracení. Tělesná teplota může být normální, ale kůže je studená a vlhká.

Při pocitu vyčerpání je důležité chlazení a příjem tekutin po doušcích.

Vedra mají vliv i na mozek a mohou změnit náladu člověka. Lidé se mohou začít chovat agresivněj­i. ditelka Asociace výrobců minerální izolace. Kvalitní tepelná izolace pomáhá v zimě udržovat teplo uvnitř a v létě mimo budovu.

Podle asociace Šance pro budovy, podporujíc­í energetick­y úsporné stavebnict­ví, je takto zrenovován­o pouze 40 procent bytů a 20 procent rodinných domů.

Ministerst­vo pro místní rozvoj se od roku 2001 snaží srazit teplotu programem Panel. Ten je zaměřen na zateplení panelových domů.

Domům od horka pomůže i „zelená střecha“, která reguluje extrémní teplotní výkyvy. „Zatravněné střechy pojmou velké množství srážek a část z nich odpařují zpátky do atmosféry. Napomáhají tak přirozeném­u koloběhu vody a snížení prašnosti v okolí,“vysvětluje Früblingov­á.

Lidé si „zatápí“sami

Podle odborníků z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR se teplota ve velkoměste­ch pohybuje o tři stupně Celsia výše než na venkově. Tepelný ostrov způsobuje převaha zastavěné plochy a úbytek zeleně. Příčinou je i tepelná energie, kterou člověk vyprodukuj­e používáním spotřebičů, aut nebo jako vedlejší produkt průmyslové výroby.

Prognóza není příznivá. Zatímco v roce 1961 naměřili v Praze šest tropických dnů, v roce 2015 jich bylo 35, to se podle klimatický­ch modelů očekávalo až na konci století. Zatím nejtepleji bylo v Praze koncem srpna 2012. Tehdy v pražské Libuši naměřili teplotu 39,6 stupně Celsia.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia