Lidové noviny

Stropnické­ho „kejkle“s náměstky

- MARTIN SHABU

PRAHA Až doposud patřil mezi legendy co do počtu výměn klíčových náměstků Josef Dobeš. Tedy bývalý ministr školství za Věci veřejné. Ten za dvacet měsíců ve funkci stačil vyměnit hned šest lidí na postu náměstka pro EU fondy. Včera se mu nebezpečně přiblížil Martin Stropnický (ANO), ministr obrany současné vlády. Na post šéfa armádních zbrojířů dosadil Daniela Koštovala. Šlo o v pořadí pátou rošádu na tomto místě za dobu čtyřletého mandátu Stropnické­ho.

Za časté střídání náměstků pro akvizice přitom čelí známá tvář hnutí ANO nevybíravé kritice vládních i opozičních poslanců. Ozval se jak šéf sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), tak i opoziční expertka na obranu Jana Černochová (ODS).

Panenky se protáčejí odborníkům z bezpečnost­ní branže. Ke kritikům se připojil i bývalý ředi- tel Národního úřadu pro vyzbrojová­ní Jaroslav Štefec. „Nejprve jsem tomu nechtěl věřit. Myslel jsem, že je to starý článek o výměně Koštovala. Akviziční systém resortu obrany je totální katastrofa. Pro vojáky nejsou schopní koupit ani neprůstřel­né vesty,“řekl LN bez obalu Štefec.

Pětkrát a dost

Původně měl oblast armádních nákupů na starosti generál Bohuslav Dvořák. Toho ale Stropnický v roce 2014 vyměnil za Jiřího Borovce, tehdejšího prvního náměstka.

Jenže ani on v horkém křesle nevydržel dlouho. Po půl roce se úřednický orloj posunul znovu. Na Borovcovo místo přišel Da- niel Koštoval. Letos v únoru Stropnický zavelel k obratu znovu. A Koštovala „povýšil“na funkci svého politickéh­o náměstka.

Agendu vyzbrojová­ní předal stávajícím­u náměstkovi pro řízení sekce ekonomické a majetkové. Ale jen dočasně. Nový šéf akvizic měl vzejít z výběrového řízení. Protože se ale do něj přihlásil jediný uchazeč, ministerst­vo tendr zrušilo.

Resort vysvětluje přepřahání tím, že v pozici politickéh­o náměstka se Koštovalov­i podařilo přiblížit vybrané strategick­é zakázky k ukončení. Jenže ve zbrojařský­ch kruzích LN zachytily informaci, že ani tyto zakázky ještě u konce zdaleka nejsou.

 ?? FOTO ČTK ?? Daniel Koštoval
FOTO ČTK Daniel Koštoval

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia