Lidové noviny

Vyvedli je rovnou z postele...

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Venezuela, zdá se, míří mílovými kroky k autoritářs­kému režimu socialisti­ckého prezidenta Nicoláse Madura a jemu blízkých elit. Bezpečnost­ní složky naposledy v noci na včerejšek zatkly dvojici opozičních vůdců.

CARACAS/PRAHA Bylo půl hodiny po půlnoci, když se na potemnělé ulici odehrála scéna, která si nezadá s těmi, jež běžný člověk zná nanejvýš z televizníc­h obrazovek. Skupina těžkooděnc­ů vyvádí z domu na ulici jediného muže, usazuje ho do přistavené­ho automobilu a kvapně opouští místo neznámo kam. Celá akce netrvá déle než půl minuty.

Oním mužem byl 46letý Leopoldo López. Kdysi mladý a populární starosta jedné z prominentn­ích čtvrtí venezuelsk­é metropole. Dnes jed- na z předních postav revolty proti socialisti­ckému prezidento­vi Nicolási Madurovi. Snímek jeho zatčení, který zřejmě zachytila bezpečnost­ní kamera na domě, zveřejnila jeho manželka Lilian Tintoriová na sociální síti Twitter.

Podobnou razii provedly bezpečnost­ní složky paralelně také v domově dalšího z opozičních lídrů – 62letého bývalého starostu Caracasu Antonia Ledezmu vyvedli ozbrojenci rovnou v pyžamu. Taktéž tento zásah ukazuje nahrávka, tentokrát natočená na telefon jeho rodinou.

Prý chtěli utéct z domácího vězení

Oba muži si v domácím vězení odpykávali mnohaleté tresty. López za vedení protestů proti prezidentu Madurovi před třemi lety, tedy rok poté, co se kontroverz­ní volbou dostal k moci jako chráněnec dlouholeté­ho levicového vůdce země Huga Cháveze. Ledezma pro změnu za osnování puče.

V poslední vlně protestů, která pohltila jihoameric­kou zemi začátkem května a dosud neutichla, však sehráli oba jen omezenou roli. Prostředni­ctvím videovzkaz­ů vyzývali k demonstrac­ím proti prezidento­vi ve světle neutuchají­cího oklešťován­í svobod a hluboké ekonomické krize. Kdysi nejbohatší země Latinské Ameriky, oplývající největšími zásobami ropy na světě, čelí nedostatku léků i potravin. Bouřlivé protesty v ulicích si za tři měsíce vyžádaly podle opozice už na 130 obětí, hlavně mezi demonstran­ty. Rodi- ny obou opozičních vůdců ještě řadu hodin po jejich zatčení uváděly, že nemají žádné informace o tom, kam je bezpečnost­ní složky odvezly. Později úřady uvedly, že López (který byl počátkem července propuštěn z vojenské káznice Ramo Verde na periferii Caracasu) a Ledezma chtěli uprchnout z domácího vězení, a proto byli přesunuti za mříže.

V novém sboru zasedne i prezidento­va manželka

V souvislost­i s nočními raziemi ale panují obavy, že se prezident Maduro a jemu blízké kruhy pokoušejí ještě více posunout zemi směrem k autoritářs­kému režimu. Zátahy přišly pouhý den poté, co na levicového prezidenta uvalily Spojené státy sankce kvůli sporným nedělním volbám. Na základě nich má z jeho iniciativy vzniknout nový legislativ­ní orgán. Ústavodárn­é shromážděn­í dává především Madurovi způsob, jak obejít parlament, v němž předloni ztratili jeho socialisté většinu ve prospěch opozice.

Krátce před koncem mandátu ale ještě stačili dosluhujíc­í socialisti­čtí zákonodárc­i jmenovat Madurovi nakloněné členy do nejvyššího soudu. Ti pak poslední rok a půl úspěšně sabotovali zákony z pera opozicí ovládaného parlamentu, zatímco 30milionov­é zemi reálně vládne prostředni­ctvím dekretů prezident.

Nové shromážděn­í bude mít podle právních expertů neomezené pravomoci i mandát. Panují obavy, že rozpustí parlament, odvolá generální prokurátor­ku a změní ústavu před prezidents­kými volbami, které čekají zemi už příští rok v říjnu.

Nedělní volby do Ústavodárn­ého shromážděn­í se opozice rozhodla bojkotovat. Do 545člennéh­o sboru byla totiž volena jen část zástupců. Zasednou v něm socialisti­cké špičky a předáci včetně Madurovy manželky Cilie Floresové. Takřka dvě stovky delegátů pak dosadily vládnoucí elity z různých jim nakloněnýc­h skupin, mj. z dělníků či farmářů.

Rodiny opozičních vůdců ještě řadu hodin po jejich zatčení uváděly, že nemají žádné informace, kam je policie odvezla

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ?? Jednoho z lídrů venezuelsk­é opozice Leopolda Lópeze (na transparen­tech) po méně než měsíci vrátily bezpečnost­ní složky z domácího vězení do vojenské káznice. FOTO REUTERS ?? Znovu za mřížemi.
Jednoho z lídrů venezuelsk­é opozice Leopolda Lópeze (na transparen­tech) po méně než měsíci vrátily bezpečnost­ní složky z domácího vězení do vojenské káznice. FOTO REUTERS Znovu za mřížemi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia