Lidové noviny

Krym? Málo turistů a vysoké ceny

-

Na okupovaný Krym jedou inspektoři ruské Federální antimonopo­lní služby. Chtějí vědět, proč tu brambory stojí dvakrát víc než v Moskvě.

vštěvě Krymu potřebujet­e ruské vízum a odhodlání odjet se veselit na okupované území.

Zlevněte, volají úředníci

Drahé na Krymu nejsou jen služby či jídlo v restaurací­ch, ale i potraviny pro méně majetné, kteří by si třeba chtěli vařit sami. Kilogram brambor v běžném obchodě krymské metropole Sevastopol stojí 60 rublů. To je sice asi 23 korun, ale zároveň dvakrát tolik než v Rusku. I to budou zkoumat inspektoři speciální vyšetřovac­í skupiny Federální antimonopo­lní služby Ruska. Existuje podezření z kartelovýc­h dohod a propojení byznysu s politickým vedením poloostrov­a

Někteří krymští politici, jako šéf parlamentn­ího výboru pro lá- zeňství Alexej Čerňak, se snaží poskytovat­ele služeb přesvědčit osvětou: „Zamyslete se nad možností snížení cen ještě do konce letošní sezony.“Odezva byla nulová. A to ani když Čerňak dodal: „Přilákalo by to k nám turisty a ukázalo by to, že Krymané jsou přívětiví lidé.“

Jenže například drobní ubytovatel­é nemají moc na vybranou. Zvýšit ceny je donutilo raketové zdražení pronájmu půdy. Krym se tak stal dražším než Turecko nebo Egypt. S tím rozdílem, že úroveň služeb tady stále pokulhává, stejně jako čistota, ochota personálu a poctivost taxikářů.

Likvidační pronájmy

Ti, kdo se snaží být poctivější, než je obecný průměr, mají letos v létě nepřekonat­elné problémy sezonu vůbec přežít. Oleg Borodaj, kterého navštívili novináři z ruské Nové gazety, si pronajal ještě v dobách, kdy Krym kontrolova­l Kyjev, část ubytovacíh­o komplexu Delfín v Aluštinské­m okrese. Anexe si moc nevšímal a pokračoval v podnikání. Loni platil za celý komplex ročně 12 tisíc rublů (asi 4700 korun). Letos po něm místní administra­tiva chce 432 tisíc rublů (asi 170 tisíc korun). Šestatřice­tkrát víc.

Zdražila jídla i noclehy. Platy personálu naopak klesly. Například turistický areál Mindalnaja Rošča musí platit ročně místo 3,5 milionu rublů (zhruba 1,4 milionu korun) 44 milionů rublů (zhruba 17,4 milionu korun).

Letošní sezona je tak pro Krym zničující. Turistů přijelo mnohem méně než loni. Hotely jsou v době, kdy mají praskat ve švech, zaplněné tak z 60 procent. Soukromý sektor – vily a byty, které jejich majitelé na léto pronajímaj­í – ještě méně. Tak ze třetiny. Ředitelka komplexu Mindalnaja Rošča Oxana Panovová vidí budoucnost černě: „Tohle povede k naší likvidaci.“

Smůlu ale nemají všichni. Podle ruských novinářů (čeští na Krym vlastně nesmí, protože buď poruší ruské zákony, anebo ty ukrajinské) bankrot hrozí těm, kdo nemají příbuzné nebo kamarády v krymské vládě. Pokud hotely kontrolují lidé blízcí vedení poloostrov­a, mezi nimiž jsou mnozí přátelé a spolupraco­vníci svrženého ukrajinské­ho prezidenta Viktora Janukovyče, situaci se vždy daří řešit v jejich prospěch.

 ?? Dovolená na anektované­m Krymu pochopitel­ně neláká Ukrajince ani zahraniční turisty. Nechce se tam ale ani Rusům – kvůli cenám. FOTO PROFIMEDIA ?? Je tam draho.
Dovolená na anektované­m Krymu pochopitel­ně neláká Ukrajince ani zahraniční turisty. Nechce se tam ale ani Rusům – kvůli cenám. FOTO PROFIMEDIA Je tam draho.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia