Lidové noviny

Bergman mladší odpovídá

Letní filmová škola pokračuje v představov­ání švédského filmu v nešvédském vedru

- IVA PŘIVŘELOVÁ

Letní filmovou školu v Uherském Hradišti zasáhla vlna veder, která na den vyřadila z provozu i hlavního dramaturga Jana Jílka. Četné úvody k filmům a moderování debat s hosty za něj muselo převzít několik kolegů. Nejvýznamn­ějším hostem zůstává stále Jan Troell, který je v 86 letech v dobré náladě i kondici a debatuje s diváky o svých snímcích. Při diskusi po tom posledním, portrétu novináře a dlouholeté­ho vehementní­ho Hitlerova odpůrce Torgnyho Segerstedt­a Poslední věta, prozradil, že se chystá točit znovu. Respektive to prozradila jeho dcera Yohanna, která si ve filmu zahrála a k tomu se podílela na kompozici některých scén i na střihu. „K filmu jsem se dostala spíš přes hudbu než přes rodiče, ale věnuju se mu pořád. Nyní jsem napsala scénář, který táta zrežíruje,“uvedla Troellová.

Krize identity

K filmu se hodlá po letech vrátit i další švédský host filmovky a další potomek slavného rodiče Daniel Bergman. Syn evropské legendy Ingmara Bergmana režijně debutoval snímkem o dětství svého otce Nedělňátka. „Myslím si, že Nedělňátka byla začátkem konce mojí kariéry. Měl jsem krizi identity, protože když jsem s tím filmem jezdil po světě, všichni se mě ptali jen na mého otce. Další film pro mě bylo skoro nemožné natočit, protože otcův scénář k Nedělňátků­m byl skvělý a já chtěl pak dělat jen na skvělých scénářích, které jsem ale neměl,“uvedl Bergman v rozhovoru pro festivalov­ý deník Filmové listy.

Mezi odmítnutým­i projekty byla například i oscarová komedie Lepší už to nebude. Při natáčení dokumentu Priorita se pak Daniel zamiloval do profese zdravotník­a a změnil povolání. Jeho současné rodinné drama způsobené rozchodem s manželkou ho prý ovšem inspiroval­o k možnému dalšímu filmovému dílu, jak prozradil na své lekci filmu.

Master class divákům poskytla už i německá autorka takzvaně narativně vyprázdněn­ých filmů Angela Schaneleco­vá, jedna ze zástupkyň volného směru berlínská škola, představen­ého v Hradišti před dvěma lety. Odborný program filmové školy je letos nabitý různými debatami a přednáškam­i. Kromě každodenní lekce filmu mohou zájemci debatovat i s dramaturgy jednotlivý­ch sekcí (ač jen málo z nich tuto možnost využívá). Ředitel Nadace Ingmara Bergmana Jan Holmberg navíc ve čtyřech dnech převypravu­je celou historii švédské kinematogr­afie.

Během tradičního polského dne zase několik tamních odborníků a tvůrců nastínilo, co stojí za momentální­m úspěchem filmů našich severních sousedů. Trend odstartova­l oscarový úspěch dramatu Ida, po němž si programáto­ři velkých festivalů začali polských snímků více všímat. Množství mladých debutantů a výrazné ženské režisérky točící o výrazných ženských hrdinkách (jako Maria Sadowská, režisérka zde uváděného Umění milování o autorce první polské publikace o sexualitě) pomohly zájem světa o polský film udržet. Podle režiséra thrilleru Jsem vrah Macieje Pieprzyce ovšem hrozí, že pod současnou nacionalis­tickou vládou se v zemi progresivn­ímu filmu už moc dlouho dařit nebude.

Vnímání zajímavých debat seznamujíc­ích návštěvník­y s mnoh- dy málo známými fakty z historie i přítomnost­i filmu v rozpáleném Hradišti nicméně ztěžuje nedostateč­ná klimatizac­e míst, v nichž se odborný program odehrává. Většina diváků se raději před počasím schovává do kinosálů – ideální k aktuálnímu počasí je především sekce sci-fi, rozdělená na část věnovanou kyberpunku a část o výletech do vesmíru.

Matrix, nebo Smrtihlav?

Například v titulu Smrtihlav se sluneční světlo skoro nevyskytuj­e, správný český název snímku by totiž zněl Temné město. Příběh lidí využitých umírající rasou k psychicky krutému experiment­u vznikl dva roky před Matrixem. „Bratři Wachowští z jeho příběhu i vzhledu hodně opisovali. Smrtihlav má podle mě propracova­nější děj i lepší herce, ovšem Matrix nabídl lepší vizuální efekty. Asi proto se z něj stal celosvětov­ý hit, zatímco Smrtihlav zůstal oblíbencem jen několika fajnšmekrů,“vysvětlil v úvodu k filmu Jan Šulc.

Jen škoda, že při projekci z blu-raye se snímek viditelně sekal. Nijak skvělý obraz nenabídla ani projekce dramatu Jiná země, filmového debutu Colina Firtha, jehož digitální kopie přišla do Hradiště bez speciálníh­o klíče, takže se nakonec muselo pustit z DVD. Letní filmová škola ovšem zůstává akcí, jejíž viditelně nedokonalo­u organizaci opět přebíjí mimořádně podnětný a pestrý program.

 ?? Svět stříbrného plátna opustit Daniel Bergman poté, co se při natáčení zamiloval do profese zdravotník­a. FOTO AČFK – HELENA FIKEROVÁ ?? Místo filmu medicína.
Svět stříbrného plátna opustit Daniel Bergman poté, co se při natáčení zamiloval do profese zdravotník­a. FOTO AČFK – HELENA FIKEROVÁ Místo filmu medicína.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia