Lidové noviny

Slunce, moře, protest a politika

- TOMÁŠ S. POLÍVKA

Ani na čtvrtém sólovém albu Stony Hill nepodlehl nejmladší syn Boba Marleyho Damian, na rozdíl třeba od nevlastníh­o bratra Ziggyho, stereotypu hezké letní reggae desky. Po svém vzývá otcovu bojovnost i touhu po lepším světě. Používá k tomu vlastní prostředky, soudržnou kombinaci rapového dancehallu a současné podoby reggae.

S deskou Stony Hill si dal Damian Marley na čas. Plných dvanáct let od předchozíh­o, vysoce ceněného titulu Welcome to Jamrock, na kterém se zaměřil mimo jiné na téma zločinnost­i a sociálních problémů rodné Jamajky. Ne že by mezitím zahálel. Stal se spolu s Mickem Jaggerem, Joss Stoneovou, Davem Stewartem a A. R. Rahmanem členem superskupi­ny SuperHeavy. Spolupraco­val se Skrillexem.

Ale vlastní materiál střádal. O to hutněji Stony Hill působí. Junior Gong, jak fanoušci Damiano- vi s úctou říkají s odkazem na otcovu přezdívku Tuff Gong, má hodně na srdci.

Alej ukřižovaný­ch

Hudební drama podle skutečných událostí představuj­e stěžejní skladba alba Nail Pon Cross. Verše „všechno je stále drsnější... ale dávej pozor, koho přibíjíš na kříž“nechal autor ve videoklipu doprovodit scénami kamenování, pouličního násilí, pronásledo­vání, střelby. Nakonec nechá na sloupech elektrické­ho vedení ukřižovat sebe, muslimskou ženu v šátku, afroameric­kého chlapce, člena pouličního gangu i policistu.

„To hlavní, co jsem chtěl sdělit, je fakt, že soudíme ostatní podle stereotypů. Podle pouhého vzhledu člověka, vypovídají­cího jen o jeho etnické příslušnos­ti či kultuře. Bez toho, abychom onu osobu skutečně znali. Odsuzujeme nejen bez skutečného poznání, ale i bez schopnosti objektivně soudit také sami sebe, a navíc bez jakéhokoli­v práva soudit druhé,“vykládá Damian důvody burcujícíh­o obrazového provedení skladby v rozhovoru pro magazín Billboardu.

Jako jediný lék hlásá zpěvák napříč albem alespoň trochu snahy o vzájemné porozumění. „Komunikace je klíč,“říká. Dala by se tomu samozřejmě vytýkat jistá ba- nálnost, ba i frázovitos­t. Ale nevytýkejm­e, protože slyšet je hlavně upřímnost. A na každém kroku lze vidět důvody, proč se Damian angažuje.

Virtuální reality, skutečné utrpení

Napětí zní také ze skladby Time Travel. Damian nad „militantní­m“rytmem chrlí jména diktátorů a teroristů, staví do kontrastu termíny jako hackerství, panika, policejní násilí, sociální sítě. Na první poslech zdánlivý chaos, ale ve skutečnost­i dosti plastická mozaika. Text zpěvák prokládá refrénovým­i otázkami: „Co je skutečný život, co virtuální realita?“Končí otázkou zvláště sugestivní. Co přinese budoucnost? Co by asi tak mohla přinést. Jasně to naznačuje předchozí „poučení z dějin“.

Nejde ovšem o album jednostran­ně temně a kriticky zaměřené. Kamenný kopec Stony Hill skýtá i optimistic­ké výhledy. Třeba Living It Up s poselstvím, že marasmus lze nejsnáze přežít s vůlí k naději, ke vzájemné pomoci: „Vždyť si pořád užíváme hezké chvíle, zrozeni na předměstíc­h ze snů ghetta, tak nepropadej­me letargii.“

K zásadním písním patří podle autora také So a Child May Follow. Otec Damian ji věnoval nejen synovi Elijahovi, jehož dětský hlá- sek už nechal loni zaznít na svých koncertech, ale dětem dnešního světa obecně: svět je váš, nakládejte s ním rozumněji než my.

Dvě výše zmíněné kompozice spolu vlastně souvisejí. „Z písně So A Child May Follow o tom, že děti mohou pokračovat v našem snažení, slyším hodně sentimentu. V době, kdy jsem ji psal, jeden z mých blízkých přátel odešel amně se vždy vrátí ten pocit smutku... Proto jsem musel dopovědět optimismem Living It Up, svého druhu pocty mámě a všem, kteří mě vychovali,“vysvětluje autor.

Nejen do názorové, ale i do hudební jednotvárn­osti má album daleko. Damian využívá pestré muzikantsk­é prostředky, neomezovan­é rodným ostrovem a dědictvím. Odlišná faseta se zaleskne například v Perfect Picture, ovlivněné R&B, jedné ze dvou skladeb s hostujícím nevlastním bratrem Stephenem Marleym. Decentní nostalgii nabídne neprvoplán­ová členitá balada Autumn Leaves, elegantně zaranžovan­á s využitím klavíru a smyčců, které „nepřeslazu­jí“, ale zvedají napětí.

Zdařilé a pestré album Stony Hill dělá klanu Marleyů čest.

Jamajský zpěvák Damian Marley albem Stony Hill opět ukazuje, že nemá ze slavného příjmení mindrák. Je talentovan­ý, svůj a mluví k dnešku.

Damian Marley: Stony Hill

Autor je hudební publicista

 ?? To Damian Marley radí dnešní společnost­i. FOTO DM ?? Mluvte spolu.
To Damian Marley radí dnešní společnost­i. FOTO DM Mluvte spolu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia