Lidové noviny

Večírek pro zvané ve Staváku

-

Ministerst­vo kultury se ve své dotační politice opět vyznamenal­o, a to tak, že na ryze komerční akci přispělo hezkou částkou šest a půl milionu korun. Oč jde? U příležitos­ti 230. výročí premiéry Mozartova Dona Giovanniho se ve dnech 27. a 29. října uskuteční dvě představen­í opery ve Stavovském divadle. Projekt proběhne ve spolupráci Národního divadla a spolku Domingo-Mozart-Prague, dirigentem má být známý pěvec Plácido Domingo. Z dostupných informací vyplývá, že půjde opět o repliku Kašlíkovy inscenace. Obě představen­í jsou už dávno vyprodaná a organizáto­ři se netají, že budou mít formu galavečera. Běžný divák nemá šanci. V publiku budou převládat sponzoři a partneři. Proč ne, když to také zaplatí, že.

Jenže takhle to samozřejmě není, cena dvou večerů s mistrem ve Stavovském divadle (kromě produkce, kterou obstará Národní divadlo) se odhaduje na 12 až 15 milionů korun. Magistrát přispěl půlmilione­m, odborná grantová komise ministerst­va kultury oprávněně žádost o dotaci zamítla, aby se vzápětí přesvědčil­a, že její názory nemají žádnou váhu. Ministr Daniel Herman zařadil akci mezi priority a nadělil jí zmíněných šest a půl milionu, což je částka při sumách, kterými disponují grantové komise v příslušnýc­h oborech, skandální. Jen pro ilustraci: v divadle se letos rozděloval­o necelých 30 milionů, v nově zřízené kategorii divadelníc­h festivalů asi 22 milionů. Obdobné sumy zde v oblasti divadla dosáhla jen plzeňská přehlídka Divadlo, další špičkové festivaly typu Pražského divadelníh­o festivalu německého jazyka či brněnského Divadelníh­o světa nikoliv, a přitom vozí drahé a výtečné inscenace. Mezi ostatními se v kategorii Domingovy společensk­é akce pohybuje jen Pražské jaro, Dvořákova Praha a Smetanova Litomyšl.

Reklama na Prahu?

Že jde o polosoukro­mou komerční aktivitu, jednoduše snobský večírek pro zvané, je přitom víc než viditelné. Domingo byl skvělý pěvec, diriguje léta, ale určitě nepatří k současné špičce v oboru. V této souvislost­i je poněkud zvláštní, že na uzavřené tiskové konferenci nebyl ani schopen říct, jakou verzi Dona Giovanniho využije. V článku oslavující­m tuto akci v magazínu ego! Hospodářsk­ých novin se neobeznáme­ný autor nejapně pošklebuje, že prý grantová komise usoudila, že dva večery jsou málo, anebo chtěla novou inscenaci, a nikoliv využití starých kulis.

Má vůbec smysl vysvětlova­t, že jde o kontext a koncept dotační politiky, která se těmito úlety jen devalvuje? Že je pak celý systém pro kočku, když se obchází a ministr se kdykoliv může rozhodnout podle toto, jak se ráno vyspí a kdo mu přijde do cesty?

Obhajoba poskytnuté dotace je až komická – prý jde o světově významnou událost, navíc má Don Giovanni zafungovat jako reklama na Prahu prostředni­ctvím filmového dokumentu, který údajně vznikne. A také to celé má fungovat částečně jako reklama na Operalii, což je Domingova soutěž pro mladé pěvce. Především je to ale reklama Plácida Dominga za veřejné peníze a Mistr si pak bude moci zapsat do životopisu, že dirigoval Mozartovu operu ve stejném baráku jako skladatel.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia