Lidové noviny

Za uprchlíky mohou i Češi

-

Vina Čechů na tom, co se děje v Africe, na Blízkém východě a vůbec v bývalých francouzsk­ých koloniích, se rovná nule, napsal minulý čtvrtek v Lidových novinách Darko Macner ( Proč už mě jako Čecha nemají všude rádi, LN 27. 7.) Z této premisy pak vyvozuje obhajobu České republiky, která se sice zavázala, že přijme asi 2600 uprchlíků, ale vzala jich jen 12. Uprchlíci jsou problém bývalých koloniální­ch zemí, tak ať si ho vyřeší samy, dalo by se zestručnit poselství Macnerova článku.

Pan Macner, „překladate­l a spisovatel žijící ve Francii“, se bohužel před psaním svého testu opomněl seznámit s fakty. Vina Čechů na tom, co se děje v Africe, na Blízkém východě a v bývalých francouzsk­ých koloniích zvláště, rozhodně není rovna nule. Pan Macner tvrdí, že jsme v době předlistop­adového režimu „velkoryse pomáhali rozvíjet průmysl v tzv. zemích třetího světa“. Už ale zapomíná dodat, že to byl dost často průmysl zbrojní.

Pokud se omezíme jen na bývalé francouzsk­é kolonie, slyšel někdy pan Macner třeba o Sékou Tourém nebo Modibu Keitovi? První byl dlouholetý diktátor v Guineji, druhý vládl naštěstí podstatně kratší dobu v sousedním Mali. Režim Sékou Tourého (1958–1984) určitě patří mezi pět nejbrutáln­ějších afrických diktatur 20. století. A v tom, že se Sékou Touré udr- žel u moci, hrála zejména v počátku klíčovou roli českoslove­nská podpora dodávkami zbraní a školením vojáků a bezpečnost­ních kádrů. Příslušníc­i StB pomáhali v Guineji budovat systém, který se svými praktikami dost podobal stalinismu v jeho nejhorší periodě. Na tom, v jakém je dnes Guinea stavu, nesou tedy Češi svůj díl viny, i když samozřejmě menší než bývalá koloniální mocnost Francie.

Podobně další bývalá francouzsk­á kolonie (přesněji řečeno mandátní území) Sýrie byla v době vlády Háfíze Asada hlavním spojencem sovětského bloku na Blízkém východě. První zbraně jsme Syřanům prodali v roce 1955, poslední na konci osmdesátýc­h let (náhradní díly ještě později) a v současné občanské válce je Baššár Asad používá k masakrován­í svého vlastního civilního obyvatelst­va. To je ta nulová vina?

Ten, kdo studoval dějiny Blízkého východu a Afriky, ví, že celá řada dnešních problémů zdejších států nekoření v době kolonialis­mu, ale ve studené válce. Irák, Jemen, Libye, dnes nestabilní nebo rozpadlé státy, patřily mezi klienty sovětského bloku. My jsme pomáhali udržovat u moci Kaddáfího, Saddáma Husajna nebo jihojemens­ké marxisty. Tedy také my máme díl odpovědnos­ti za to, co se v těchto státech dnes děje.

Obhájci současného egoistické­ho postoje Česka, které se odmítá postarat i o bezvýznamn­ý počet uprchlíků, k jejichž přijetí se dříve zavázalo, by si měli najít nějaký lepší argument než ten historický. Naše vina na situaci v Africe a v arabském světě je sice menší než ta francouzsk­á, ale rozhodně je mnohem vyšší než nula.

My jsme pomáhali udržovat u moci Asada, Kaddáfího, Saddáma Husajna nebo jihojemens­ké marxisty. Tedy také my máme díl odpovědnos­ti za to, co se v těchto státech dnes děje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia