Lidové noviny

Kdo vysvětlí sankce

Má politické trestání široce srozumitel­ná pravidla?

-

Včera Donald Trump kývl na protiruské sankce. Den předtím USA uvalily sankce na venezuelsk­ého prezidenta Madura. A ještě o den dříve Trump napsal, že Čína nedělá nic se severokore­jskou hrozbou a že tak to dál nepůjde – i z toho čiší myšlenka na sankce jako sláma z bot.

Ty věci nelze házet do jednoho pytle. Madurova Venezuela opravdu vyrazila na cestu k diktatuře, ba totalitě. Čína se pouze nechová tak, jak by si americký prezident přál. Rusko je kapitola sama pro sebe. Ale kdyby to vše chtěl někdo shrnout tak, aby i běžný volič – americký, evropský či jiný – pochopil, v čem spočívá a o jaký systém pravidel se opírá politika sankcí, byl by to úkol téměř nemožný.

V sankcích proti Rusku prezident Trump pouze dotahuje to, co nachystal již prezident Obama – jen tomu dal prováděcí razítko. Tak proč takový rozruch? Loni se Evropa děsila, že vyhraje-li americké volby Trump, obejme se s Putinem a odvolá sankce. Hrozná představa. V praxi je to ale opačně. S Trumpem se sankce neuvolňují, leč zpřísňují. Jenže Evropa se děsí ještě víc. Německá ministryně Zypriesová říká, že Trumpovy sankce porušují mezinárodn­í právo. To jako že košer jsou jen sankce schválené Radou bezpečnost­i OSN? Pak ale nejsou košer ani protiruské sankce EU. Šéf Evropské komise Juncker si zase stěžuje, že Trumpovy sankce ohrožují energetick­ou bezpečnost EU. To jako že se mají používat sankce jen tak slabé, aby nikoho neohrozily?

Běžný volič tápe. Tři roky slýchal, že osud protiruský­ch sankcí závisí jen na plnění minských dohod o příměří na Ukrajině. Teď se dovídá, že jde o energetick­ou bezpečnost EU. Volič tápe i šířeji. Na Rusko přicházejí sankce za to, že se příliš montuje tam, kam nemá (Ukrajina, volby v USA). Čína je hubována za to, že se montuje málo (do Severní Koreje a jejího jaderného programu). Venezuelsk­ý prezident je trestán za to, že buduje diktaturu v hranicích své země. Všechny ty tresty či jen úvahy mají svou racionalit­u. Ale vidí v tom někdo systém, řád či pravidla? Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia