Lidové noviny

Mlha jako vždycky

Transparen­tní účty politiky zvlášť neomezily

-

Letošní volební novinka, transparen­tní účty, se ukazuje jako nástroj ne-mocný. Existuje hodně způsobů, jak tento systém obejít, a všichni zúčastnění toho samozřejmě využívají. Jistě lze souhlasit s tím, že situace je alespoň o trochu přehledněj­ší, než byla v předchozíc­h volbách, nicméně lze též konstatova­t, že na rozdíl od předchozíc­h volebních kampaní účastníci velice podstatně zchudli. Zatímco v předchozíc­h kampaních strany (zejména ODS a ČSSD) byly schopny vynakládat stovky milionů, dnes je jejich finanční kondice mnohem horší, o menších stranách nemluvě.

Je tu samozřejmě nový hráč ANO, které se zdroji problém nemá, respektive jsou díky miliardáři zakladatel­i obrovské, ale zároveň nemá potřebu nějak zvlášť fixlovat (preference jsou dlouhodobě vysoké, konkurenti zoufalí a nevýbojní). Též by vypadalo hodně hloupě, kdyby hlavní bojovník proti korupci podváděl na transparen­tním účtu.

Konečnou bilanci budeme moci udělat až po volbách a instituce s roztomilým názvem Úřad pro dohled nad hospodařen­ím politickýc­h stran a politickýc­h hnutí nějakou zprávu jistě vypracuje. Důležité však bude teprve to, jestli bude následovat nějaká sankce v podobě citelné pokuty. Viděli jsme již několikrát, jak se křiváctví a podvádění vyplatilo. Naposledy v prezidents­ké volbě, kdy vyšel lživý inzerát očerňující kandidáta Schwarzenb­erga. Shoda na tom, že inzerát byl nezákonný, lživý a neobsahova­l například zadavatele inzerátu, byla veliká, postih žádný. Špinavcům podporujíc­ím Miloše Zemana se dílo nejen zdařilo, ale i rentovalo.

Dokud se jako voliči nerozhodne­me sami trestat ty, kteří dlouhodobě lžou a podvádějí, svou nepřízní, nepomůže nám žádný zákon, úřad ani účet. Vyplatí-li se straně ulít pár desítek milionů třeba na billboardy a nebude-li následovat žádná sankce, nemá strana důvodu postup neopakovat.

Že sankcí může být i odmítnutí voličem, je sice banální, ale vyžaduje to od voliče mít kritický přístup a hlavně pamatovat si minulé prohřešky. Prosté, nemyslíte? Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia