Lidové noviny

Visegrádsk­á emancipace

Má Merkelová důvod být nervózní? Spojenectv­í mezi V4 a Izraelem je pro Brusel výzvou

-

Po budapešťsk­ém setkání předsedů vlád visegrádsk­é skupiny s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahue­m se Evropská unie ocitla ve zcela nové situaci. Brusel totiž musel vzít na vědomí, že jedna ze skupin zemí společenst­ví provádí samostatno­u zahraniční politiku. A dokonce jde tvrdě proti EU, když evropské společenst­ví činí odpovědným za špatné vztahy s Izraelem.

Vyjádřeno slovy maďarského premiéra Viktora Orbána: nebude-li EU spolupraco­vat s židovským státem, potrestá tím sama sebe. Premiér země, která v současnost­i předsedá V4, tím otevřeně poukázal na to, že vztah Bruselu k Izraeli se již desítky let nepřetržit­ě zhoršuje, protože EU soustavně kritizuje politiku Izraele v oblasti osidlování okupovanýc­h palestinsk­ých území a nebere příliš ohled na požadavek Jeruzaléma na vlastní existenci v bezpečných hranicích. Visegrádsk­é země tak předloží Unii návrh, aby „ocenila úsilí, které Izrael vynakládá k zajištění stability regionu, což je i v zájmu Evropy, jelikož nás ochraňuje před dalšími invazemi migrantů“– tvrdil Orbán.

Zdrženlivo­st EU vůči Státu Izrael

Politika V4 odmítající přijetí migrantů natolik rozzlobila Brusel, že EU zahájila kromě Slovenska řízení se třemi členskými státy visegrádsk­é skupiny pro porušování jejich povinností. Odpor proti EU je tím společným jmenovatel­em, jenž z důvodu vzájemné odkázanost­i učinil z Izraele a V4 přirozené spojence. Netanjahu v Paříži před svou návštěvou v Budapešti hovořil o tom, jak je pro Izrael důležitá intenzivní spolupráce s evropskými zeměmi. Toto prohlášení se nevztahova­lo tolik na rozhodujíc­í státy EU, především na Německo, ale mnohem více na visegrádsk­é země – zvláštní pasažéry v rámci EU.

Po holokaustu považovalo Německo pěs- tování dobrých vztahů s židovským státem za svoji morální povinnost. Dnes už ale lze považovat izraelsko-německé vztahy za labilní, protože ze strany evropského společenst­ví je stále častěji kritizován­a politika osidlování. Na této skutečnost­i nic nemění ani to, že Netanjahu měl nedávno krátké jednání s Angelou Merkelovou u příležitos­ti pohřbu někdejšího kancléře Helmuta Kohla. V Německu právě v období Kohlova vládnutí, které začalo v roce 1982, byla téměř celá politická škála zasažena protiizrae­lským postojem a antisionis­mem.

„Německá veřejnost od počátku 80. let řadí Izrael mezi nejméně populární státy. Bylo už jen otázkou času, kdy vyhoví politika požadavkům voličů,“napsal ve své analýze židovský list Jüdische Allgemeine, vycházejíc­í v Německu. Německo se začalo odvracet od Izraele i z ekonomicko-politickýc­h důvodů. Státy s rozvinutým průmyslem v době, kdy se Kohl dostal k moci, ještě pociťovaly negativní dopady druhé ropné krize. Německý průmysl přitom potřeboval získávat energetick­é zdroje z blízkových­odních arabských zemí co nejlevněji, Spolková republika tak chtěla poněkud rozvolnit své svazky s Izraelem, aby vztahy do té doby přátelské nenarušova­ly obchodován­í s muslimským­i zeměmi.

V pozadí německého postoje je dokonce několik momentů, které vyjadřují odvrácení Německa od Izraele. Například vyšlo najevo, že vydávání učebnic zeměpisu určených pro palestinsk­é školy, v jejichž mapách jaksi „zapomněli“uvést Izrael, je financován­o i z rozpočtu Berlína. A německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel při své dubnové návštěvě židovského státu zavítal do několika nevládních organizací, které podle místního oficiálníh­o vyjádření provádějí vysloveně protiizrae­lskou politiku.

Po ochlazení vztahů Německa vůči Izraeli následoval zdrženlivý postoj Evropské unie k židovskému státu. Rada přidružení EU–Izrael jako komise upravující spolupráci mezi EU a Izraelem nezasedla od roku 2012. Podle plánu se měl tento sbor sejít na jaře, Brusel však setkání zrušil s odkazem na osidlování.

Samostatná zahraniční politika V4

Spojenectv­í mezi Izraelem a V4 znamená pro Brusel výzvu. V celé historii EU se nyní stalo poprvé, že skupina zemí zcela koordinova­ně, podle promyšlené koncepce a bez předběžné konzultace s Bruselem začala provádět samostatno­u zahraniční politiku, která jde proti hlavnímu proudu Unie. V rámci EU působí další dvě skupiny geografick­y a kulturně sounáležit­ých zemí s vyšším stupněm organizova­nosti. Jedná se o Severskou radu čili společenst­ví skandinávs­kých zemí a o unii zemí Beneluxu. Ovšem obě sdružení vystupují pouze s cílem zvýšit efektivitu jednání v rámci EU a bojují například za dosažení pro ně příznivějš­ích rozhodnutí při rozdělován­í kvót pro rybolov. O samostatno­u zahraniční politiku nejde vůbec.

Podle informací z německých novinářský­ch kruhů Merkelovou stále více zneklidňuj­e skutečnost, že se středoevro­pský region postupně začíná vymykat její kontrole. Ta skutečná výzva zasáhne Berlín tehdy, až země V4 dají své spolupráci institucio­nální rámec, čili až si vybudují stálé centrum, sekretariá­t a administra­tivu, jak o nezbytnost­i tohoto kroku hovořil předseda vládnoucí strany v Polsku Právo a spravedlno­st Jarosław Kaczyński v rozhovoru poskytnuté­m začátkem tohoto roku jednomu maďarskému listu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia