Lidové noviny

DOPISY REDAKCI

- Dr. R. G. Kuklik, Praha Vilém Prečan, historik

soukromí a svobody jsou nerelevant­ní!

Podstatný je kořen problému v této zemi: nedostatek zodpovědno­sti občanů týkající se obecného zájmu a také respektu vůči zákonu. Jedině opak může zajistit skutečnou svobodu. Jinak musí přijít pendrek! tří dotázaných historiků. Chybí pouze odpověď na otázku, co s ÚSTR udělat.

Nejvhodněj­ší řešení jsem navrhl už v diskusi uveřejněné v Lidových novinách v dubnu 2013. Na otázku, co bych udělal, kdybych měl kouzelnick­ou hůlku amohl s Ústavem pro studium totalitníc­h režimů naložit dle libosti, jsem odpověděl takto: „Za předpoklad­u, že rozpočet pro Ústav pro studium totalitníc­h režimů a Archiv bezpečnost­ních složek je daný ve výši zhruba 150 milionů, rozhodl bych takto: Bude existovat samostatný Archiv bezpečnost- ních složek, kterému bych nechal dnešních 60 milionů a k tomu přidal ještě deset z rozpočtu ÚSTR, aby mohl zřídit kabinet pro zkoumání specifik písemností komunistic­kých bezpečnost­ních složek jako pramene... Ústav pro studium totalitníc­h režimů by byl zrušen amísto něj by vzniklo něco po vzoru Spolkové centrály pro politické vzdělání... Těch zbylých 20–30 milionů bych rozdělil na ostatní historická pracoviště, jako je Ústav pro soudobé dějiny, Filozofick­á fakulta apod., které by z nich grantovým způsobem financoval­y projekty oněch historiků, kteří se dnes v ÚSTR věnují výzkumu.“

Nenapadá mě nic jiného a rozumnější­ho ani dnes, o čtyři roky později. Želbohu, pro tak rozumné nakládání s rozpočtový­mi prostředky v Česku čas ještě nedozrál. Dopisy jsou redakčně kráceny. Své příspěvky posílejte do rubriky Názory na adresu LN, Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5 – Smíchov nebo e-mailem na adresu dopisy@lidovky.cz.

Názory v této rubrice nemusejí vyjadřovat stanovisko redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia