Lidové noviny

Až lenošení omrzí, zkuste koloběžku

- EVA FRYŠAROVÁ

Pobyt u vody nemusí být jen o koupání a slunění. V její blízkosti lze najít hřiště na letní sporty a stále častěji také půjčovny koloběžek či lanová centra.

Slunit se hodiny u vody je příjemný a osvěžující relax, ale po pár dnech už člověk touží po rozbití stereotypu. Naštěstí si toho jsou vědomi také provozovat­elé koupališť a pláží. Proto se snaží k sobě návštěvník­y nejen přilákat, ale i si je udržet. Nabídka, čím se zabavit, je tak poměrně bohatá a pestrá. to naše nejvyužíva­nější služba,“potvrzuje Bauer. Na kánoi či raftu lze například absolvovat devítikilo­metrový úsek po Jizeře zMalé Skály do Dolánek u Turnova a vrátit se na koloběžce. Anebo se nechá z Dolánek vyvézt mikrobusem na Kopaninu s přístupnou rozhlednou ve výšce 657 metrů nad mořem, odtud sjet na Žlutou plovárnu a pak se po vodě přesunout zpět. Koloběžkov­ých variant nabízí v propojenýc­h půjčovnách řadu včetně různě dlouhých a obtížných sjezdů po asfaltovýc­h cestách.

A aby toho nebylo málo, na břehu Jizery si lze užít lanové centrum s více než pětadvacít­kou překážek ve výšce deset metrů. „Mezi žádané atrakce patří lanová dráha dlouhá 85 metrů nebo rychlejší lanovka přes řeku. Děti zase milují lezení v pavoučí síti,“dodává Bauer.

Půjčovny koloběžek fungují i podél Sázavy. Ihned si ji lze vyzvednout v půjčovně lodí Samba v Českém Šternberku, po objednání i v dalších šesti loděnicích společnost­i, například v Kácově nebo Týnci nad Sázavou.

Okolo přehrady

Nudit se nebudou ani návštěvníc­i lipenské přehrady. Až budete dosyta vykoupaní, koloběžkov­ání tu lze spojit s rozhledem do okolí a procházkou po Stezce korunami stromů (dospělý 210 Kč, dítě 180 Kč), k níž vás vyveze lanovka. Dolů si můžete dopřát vítr ve vlasech na stupátku o dvou kolech po zhruba čtyři kilometry dlouhých asfaltovýc­h cestách a upraveném lesním úseku, které vás zavedou na netradiční místa, kam se lidé jinak nepodívají. Půjčovna zájemce vybaví i ochrannou helmou.

Kdo by si chtěl dát do těla více, sáhne po koloběžce silniční, ty půjčují spolu s kolečkovým­i bruslemi v místním Intersport Rentu a mají varianty jak pro děti, tak pro dospělé. A kam vyrazit? Jezerní cyklostezk­a je svým profilem pro jízdu na koloběžce takřka předurčená. A ani v Active Parku Lipno nechybí lanové centrum.

Podobný výlet na koloběžce si lze udělat v okolí vodní nádrže Rozkoš v Královéhra­deckém kraji, nově je pro letošní léto půjčují na vranovské pláži na Znojemsku, kde je v ceně také mapa okolí s vyznačeným­i možnostmi výletu právě na koloběžce, či u vodní nádrže Olešná u Frýdku-Místku.

Na některých místech si zájemci o koloběžku musejí k hodinové sazbě navíc připravit zálohu minimálně tisíc korun.

Trendy léto

Když na sebe na letní olympiádě v Londýně 2012 upozornily plážové volejbalis­tky Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou výborným 5. místem, odstartova­ly tím u nás raketový nárůst obliby beach volejbalu. Zájem o sexy ak- tivitu neopadl a víceméně se stal synonymem číslo jedna pro letní sportování. Hřiště přibývají, u vody – ať už u umělých či přírodních koupališť – jsou takřka nezbytnou součástí. Často je možné si zahrát v rámci vstupného do areálu, ať už s míčem vlastním, či zapůjčeným za drobný poplatek.

Správně proti sobě hrají dvojice, ale v rámci prázdninov­ých radovánek a pro zjednoduše­ní mohou na každé straně sítě stanout i vícečlenné party. Složité vybavení není nutné, co se oblečení týče, netřeba se ani převlékat z plavek.

O něcomladší a ještě ne tak rozšířenou obdobu představuj­e plážový tenis, jenž se hraje na stejném hřišti jako jeho volejbalov­ý kolega. Spojuje v sobě již zmíněný beach volejbal, klasický tenis a badminton. Potřeba jsou dřevěné rakety a odlehčený tenisák.

Na paty beach volejbalu začíná pomalu šlapat streetball, dosud populární spíše za hranicemi, zejména v USA, odkud se rozšířil. Jak již název napovídá, jde o městskou formu basketbalu, kdy se obvykle využívá jen jedné strany hřiště. Proti sobě nastoupí jeden až pět hráčů, ideálně tři.

„Streetball se stává trendem. I třeba proto, že naše ženy jsou loňskými mistryně světa ve hře tři na tři a hlavně na příštích hrách v roce 2020 už půjde o olympijský sport. Lze tedy hovořit o boomu, kdy přibývá streetball­ových turnajů i hřišť,“uvádí trenér basketbalu Tomáš Masár. Hřiště s košem na streetball lze najít třeba na břehu Máchova jezera nebo na Lipně, ale okusit ho lze prakticky kdekoliv, kde mají plácek pro klasický basket.

Výhled za odměnu

I když se to díky úspěchům Adama Ondry zlepšuje, o lezení na skalách na vrcholné úrovni se u nás tolik nemluví. Přitom i lezení patří mezi oblíbené letní aktivity – spojuje v sobě komplexní sport s pobytem v zalesněné přírodě a na čerstvém vzduchu. To vše umocněné jedinečným výhledem do kraje. Malebné lezecké oblasti skýtá například Český ráj, Koko- řínsko, České Švýcarsko či Žďárské vrchy, Adršpašsko-teplické skály nebo Jeseníky. Ucelenou databázi skal si lze prohlédnou­t na stránkách Českého horolezeck­ého svazu www.horosvaz.cz.

Nasbírat zkušenosti

Přestože cesty na skalách se liší dle obtížnosti, úplným začátečník­ům se doporučuje nejprve nasbírat zkušenosti na umělé stěně – v kurzu nebo s pokročilým kamarádem. Větší investici představuj­e jen počáteční vybavení, jako je sedací úvazek, speciální boty – lezečky, lano a jisticí prostředky, na což je třeba si připravit přinejmenš­ím pět tisíc korun. Na umělých stěnách, kam se platí vstupné a jež vyrůstají ve městech, vybavení půjčují. Venku na skalách se leze zdarma.

Do uzavřené budovy se přes léto chce jen málokomu, naštěstí fungují umělé stěny i venku, i když v ne tak velkém měřítku. Brněnská Olympia je největší betonovou stěnou ve střední Evropě. Dosahuje výšky od deseti do 18 metrů a nabízí 85 lezeckých linií s téměř stopadesát­kou snadných i obtížných cest. Ta na pražské Gutovce s obvodem 80 metrů, výškou až 15 metrů a 46 liniemi jí zdárně sekunduje. Další mají jen kousek od vodáckého areálu v Praze-Troji, Olomoučane­ch u Blanska nebo u základní školy v České Třebové.

A komu to strach z výšek nedovolí, může zvolit ještě jinou zábavu pro celou rodinu: vydávat se více či méně náročnou procházkou po stopách porůznu ukrytých schránek – kešek. Také geocaching získává v tuzemsku i v celém světě v posledních letech na popularitě.

 ?? Zvedne adrenalin v krvi ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Sjezd na koloběžce
Zvedne adrenalin v krvi ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK Sjezd na koloběžce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia