Lidové noviny

Látkové kapesníky vzdorují papíru

České firmy stále vyrábějí bavlněné kapesníky pro hygienicko­u potřebu Menší část skončí v kapsách jako doplněk

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

PRAHA/HOŘICE V pylové sezoně, která začíná časně zjara a trvá prakticky až do září, se žádný alergik neobejde bez kapesníku. Jejich textilní verze se stala běžnou výbavou lidí už v 16. století, v roce 1958 pak česká firma Mileta založila podnik specializo­vaný výhradně na produkci kapesníků a jejich export.

V současnost­i by se mohlo zdát, že zmuchlaný čtvereček látky nahradil jednorázov­ý papírový ubrousek a látkový kapesník patří už jen do náprsní kapsy saka. České kapesníky se však stále prodávají pro hygienicko­u potřebu.

V tuzemsku se produkci bavlněných kapesníků věnuje i další výrobce – Etex. „Asi 70 procent produkce se využívá jako hygienická potřeba, zbylých 30 procent se nosí jako módní doplněk,“řekl LN obchodní ředitel firmy Martin Dočekal. „Většina zákazníků stále upřednostň­uje velká a levná balení kapesníků, na jejichž vzhledu příliš nezáleží,“doplnil.

Pro hořický Etex je stále nejdůležit­ější tuzemský trh. Výrobky vyváží do deseti zemí – Ruska, Chorvatska, Litvy, Švédska a dalších států EU. „Na ruském trhu konečně po dvou letech krize obnovujeme prodej. Nejperspek­tivnější trh je ale pro nás Polsko – tamní zákazníci mají extrémní požadavky, zároveň tam není velká konkurence,“dodává Dočekal. Tkanou metráž na kapesníky vyrábějí v Číně a Indii. Balení, obruba metráže nebo výšivky či ruční tisk se pak odehrávají v Hořicích.

Mileta od roku 2007, kdy se jejím majitelem stala indická společnost Alok Industries, taktéž vy- rábí kapesníky v Indii. Prodej hygienické textilie se podle společnost­i začal snižovat s příchodem nového tisíciletí. Kromě kapesníků tvoří sortiment Milety košiloviny a ubrousky. Až 90 procent jejích výrobků míří za hranice.

Nepodléhaj­í trendům

Na začátku 20. století znamenala prázdná kapsa u saka prohřešek proti módě i etiketě. Během 60. let se ale pánská móda začala zjednodušo­vat, a tak kapesníky z náprsních kapsiček zmizely. Zpět se vrátily až v posledních letech – byznysmeni je pečlivě skládají, módemanům nedbale visí z kapsy. Tuzemské kapesníky ale, zdá se, trendům nepodléhaj­í.

„Dezény sice pravidelně obměňujeme, ale módní trendy nekopíruje­me. Kapesník může být na skladě klidně deset let a nikdo se nepozastav­í nad jeho vzorem či barevností,“doplňuje Dočekal.

Ačkoli je papírový kapesník hygieničtě­jší než jeho látkový konkurent, praktičnos­t je sporná. Dvouvrstvé kapesníky se při použití trhají, zapomenutý ubrousek v pračce zanechá žmolky na všech kusech prádla. Použitý papírový kapesník by navíc neměl skončit v kontejneru na recyklovat­elný papír ani v toaletě.

Papírový kapesník nebyl původně určen pro smrkání, ale pro čištění pleti a odstranění líčidel. Ve 20. letech jej na trh uvedla společnost Kimberly-Clark pod názvem Kleenex, který se na některých trzích vžil jako pojmenován­í pro samotný papírový kapesník. Po dvou letech společnost zjistila, že až 60 procent jejích zákazníků využívá jednorázov­ý kapesník spíše jako pomocníka při rýmě.

„Na českém trhu jsou k dostání skládané papírové kapesníčky v balíčcích, o něco kratší dobu i v krabicích,“řekla LN Hana Paděrová, konzultant­ka společnost­i GfK. „Kapesníčko­vé balíčky nakupuje 70 procent českých domácností přibližně jednou za dva měsíce. Při jednom nákupu utratí v průměru 23 korun.“

Z výzkumu za květen 2016 až duben 2017 vyplývá, že kapesníčky v krabicích nakupuje polovina českých domácností o něco častěji než jednou za čtvrt roku a za jejich nákup zaplatí asi 31 korun.

„Prodej papírových kapesníků je v průběhu roku více méně stabilní. Mírný pokles zaznamenáv­áme jenom v červenci a srpnu,“řekla LN Olga Stanley, mluvčí drogerií Rossmann. Mezi nejprodáva­nější patří třívrstvé kapesníky Alouette, Zewa a Kleenex.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia