Lidové noviny

Za postupem přes další góly

Odvety 3. předkola Ligy mistrů

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Fotbalové týmy Slavie a Plzně dnes večer v odvetách bojují o postup do posledního předkola Ligy mistrů. Výchozí pozice mají nadějné.

PRAHA Bude naděje českého fotbalu, že si některý z jeho zástupců po tříleté odmlce zahraje Ligu mistrů, pokračovat, nebo zhasne už ve 3. předkole?

O tom se rozhodne večer. Slavia i Plzeň hájí nadějné výsledky z prvních duelů, byť rozhodnuto není vůbec nic.

Pokud se jim podaří postoupit, budou mít jistotu, že je podzim v evropských pohárech nemine.

Jen bránit nechtějí

Slavia minulé úterý doma porazila Borisov jen 1:0, ovšem šancí měla mnohem víc, k tomu dvě její příležitos­ti zastavila až branková konstrukce. Na druhou stranu ráz utkání dalo už po necelých dvaceti minutách penaltové vyloučení Jablonskéh­o, které potrestal jediným gólem Škoda. Hrálo se pak na jednu branku, další trefu však domácí nepřidali. Kouč Jaroslav Šilhavý proto upozorňuje: „Máme jen gól náskok.“

Přestože má BATE v posledních letech bohatší pohárové zkušenosti, slávistick­ý cíl je jasný. „Bude to těžký zápas, ale chceme strašně moc postoupit,“řekl záložník Jaromír Zmrhal, kterému v den utkání bude čtyřiadvac­et.

O víkendu Slavia zvítězila rovněž gólem z penalty 1:0, ovšem její výkon proti Teplicím působil mnohem rozpačitěj­i. Šilhavý tuší, že i tentokrát bude vstřelený gól potřeba. „BATE bylo v Edenu oslabeno a nechtělo inkasovat. Myslím, že nejsou na bránění úpl- ně zvyklí, v domácí soutěži dominují a většinou hrají do plných. V odvetě budou hrát nepochybně útočněji, musí dát minimálně jednu branku.“

Výprava úřadujícíh­o českého mistra odletěla do Běloruska bez Ščuka, Tecla či Alvira, kteří se do nominace nevešli, a bez zraněných Sýkory s Hromadou.

Plzeň se o postup do Ligy mistrů neúspěšně pokoušela v minulých dvou sezonách. A ani ona se nechce spokojit s bráněním výsledku z prvního utkání. Na hřišti bukurešťsk­ého FCSB dvakrát

Borisov–Slavia: dnes od 19.00 (O TV Sport), první zápas 0:1. Předpoklád­aná sestava Slavie: Laštůvka - Frydrych, Jugas, Deli, Bořil - Ngadeu - Van Buren, Hušbauer, Rotaň, Danny - Škoda.

Plzeň–FCSB: dnes od 20.15 (ČT sport), první zápas: 2:2. Předpoklád­aná sestava Plzně: Bolek - Limberský, Hejda, Hájek, Havel - Hrošovský, Živulič - Kopic, Kolář, Zeman - Krmenčík.

vedla a nakonec si do domácí odvety přivezla remízu 2:2.

„Pokud budeme chtít v odvetě hrát na 0:0, určitě to nevyjde. Budeme muset být zase aktivní a chtít zase dát gól. Hrát na 0:0 je hrozné riziko a to si doma netroufnem­e,“řekl trenér Pavel Vrba, který Plzeň v letech 2011 a 2013 dovedl do skupiny Ligy mistrů a před novou sezonou se k týmu vrátil.

Doma však má Viktoria s rumunskými týmy špatnou bilanci. Loni ve skupině Evropské ligy prohrála s Astrou Giurgiu 1:2, v roce 2014 doma nezvládla ani odvetu 3. předkola EL s Petrolulem Ploješť, kterému po venkovní remíze 1:1 podlehla 1:4.

Pokud dnes české týmy uspějí, zajistí si 5,6 milionu eur (v přepočtu 148 milionů korun jako bolestné při vyřazení ze 4. předkola Ligymistrů a následné účasti v základní skupině Evropské ligy). Vyřazené celky zamíří do 4. předkola Evropské ligy.

 ?? Se pečlivě připravova­li na odvetu proti Bukurešti. Z pěti zápasů zatím v pohárech rumunského soupeře neporazili ani jednou. Tentokrát by jim stačila i remíza 0:0 či 1:1. FOTO MAFRA – LADISLAV NĚMEC ?? Plzeňští
Se pečlivě připravova­li na odvetu proti Bukurešti. Z pěti zápasů zatím v pohárech rumunského soupeře neporazili ani jednou. Tentokrát by jim stačila i remíza 0:0 či 1:1. FOTO MAFRA – LADISLAV NĚMEC Plzeňští

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia