Lidové noviny

Za potápěním do kolébky islámu

- MILAN ROKOS

Saúdskou Arábii si doposud většina Evropanů spojuje s ropnými šejky, striktní wahhábisti­ckou formou islámu a zákazem žen za volantem. Za pár let ale může být leccos jinak a nyní uzavřená země může od Egypta převzít pověst potápěčské­ho ráje. Splní-li Rijád nynější sliby, budou mít turisté k dispozici pás pobřeží Rudého moře srovnateln­ý s územím Belgie.

O rozvoji turistiky v kolébce islámu se mluvilo už v programu Vize 2030, který loni zveřejnil princ Muhammad. Teprve v pondělí ale saúdské plány dostaly jasné kontury a princ představil konkrétní body takzvaného Projektu Rudé moře. Saúdové chtějí vytvořit turistické resorty na 50 ostrovech a 34 tisí-

ORBIS UNUS

cích kilometrec­h čtverečníc­h mezi městy Umludž a al-Wadžh, aby přilákali „luxusní cestovatel­e z celého světa“. První část projektu má být dokončena už v roce 2022.

Turisté by se do až dosud uzavřené země měli dostat snadno: většina národností nebude potřebovat vízum nebo ho obdrží online. Překážkou jsou však zatím omezující náboženská pravidla, jako je zákaz alkoholu a nucené zahalování žen: „Pokud nezměníte restrikce na alkohol a oblékání, (západní) trh zmizí,“varoval Saúdy v agentuře Bloomberg analytik Crispin Hawes.

Zdá se ale, že Saúdové mysleli i na tento aspekt – princův projekt počítá s vytvořením zvláštní turistické zóny, která bude mít své zákony. Stejný model už ostatně země použila v komplexu firmy Aramco nebo v kampusu Univerzity krále Abdalláha, kde se mísí muži s ženami. Právě z výdajů částečné privatizac­e Aramka se má velkolepý projekt platit.

Plány prince Muhammada mají v zemi vytvořit 35 tisíc pracovních míst a přispět k diverzifik­aci tamní ekonomiky. Otázkou však je, jak se k nim postaví vlivné konzervati­vní duchovenst­vo, kterému se západní vlivy zřejmě líbit nebudou. Ostatně, autorovi tohoto textu slibovali otevření země a zrušení víz saúdští diplomaté už před deseti lety. Výsledek se zatím nedostavil. Svět se ale mění...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia