Lidové noviny

Invazivní rostliny a zvířata? Seznam se rozšířil

-

PRAHA Evropská komise přidala do seznamu nepůvodníc­h, invazivníc­h druhů nově dalších devět rostlin a tři živočichy, mezi nimi ondatru a bolševník.

Tyto druhy se nemají hromadně likvidovat, pouze ve volné přírodě omezovat. Jak omezení budou vypadat, si každý stát určuje sám. Česká republika však zatím žádnou legislativ­u nepřijala, dovoz invazních druhů tak dosud kontrolují na pražském letišti veterináři. „Druhy se nesmějí kromě jiného záměrně přivážet na území EU, a to včetně převozu přes toto území pod celním dohledem, držet, chovat, přepravova­t do či z EU nebo v rámci ní, dále uvádět na trh nebo uvolňovat do životního prostředí,“řekla mluvčí ministerst­va životního prostředí Dominika Pospíšilov­á.

Seznam byl doplněn o rostliny plevuňku Alternanth­era philoxero- ides, klejichu hedvábnou, vodní mor kanadský, barotu chilskou, lipnici Microstegi­um vimineum, dochan setý, stolístek různolistý, ale také o bolševník velkolepý nebo netýkavku žláznatou. Mezi živočichy se nově zařadil i psík mývalovitý nebo husice nilská. čtk

NÁVRH MINISTERST­VA vání pedagogů, která byměla změnit postavení výchovných poradců a zlepšit jejich odměňování. Navrhuje pro ně příplatek 1500 korun, což by státní rozpočet stálo 200 milionů korun ročně. Materiál je nyní ve zkráceném připomínko­vém řízení, které potrvá do 11. srpna.

Pokud by byl záměr schválen, mohli by výchovní poradci na školách příplatek dostávat od 1. října. S příplatkem pro výchovné poradce počítal kariérní řád učitelů, který parlament neschválil. Podle sněmovní verze měl tento příplatek činit 1000 až 2000 ko- run, v senátním návrhu to pak mělo být o tisícikoru­nu víc. čtk

SNĚMOVNÍ VOLBY

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia