Lidové noviny

Bod zlomu? Řím vyslal loď k Libyi

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Ve světle neutuchají­cího proudu běženců i blížících se voleb vysílá Itálie své námořnictv­o k africkým břehům. Její lodě budou pomáhat libyjské pobřežní stráži bojovat s pašeráky a vracet nelegální migranty.

ŘÍM/PRAHA Dlouho byla země na Apeninském poloostrov­ě symbolem solidarity. Do jejích přístavů den co den svážely lodě stovky a někdy i tisíce běženců zachráněný­ch z vod Středomoří. Jenom od začátku ledna do konce července k břehům Itálie připlulo takřka na 95 tisíc lidí, tedy asi o tisíc víc než loni za stejné období.

Intenzivní volání Říma, že situace je dál neúnosná, ale zůstalo nevyslyšen­o. Brusel zatím stále nenašel klíč k řešení sváru se státy, které se na přerozděle­ní žadatelů o azyl odmítají podílet, mezi nimi i Českem. Rostoucí frustrace spolu se sílícím tlakem domácí pravice před blížícími se volbami tak nyní přiměly středolevo­u vládu italského premiéra Paola Gentilonih­o rázně jednat.

Nejprve minulý týden schválil jeho kabinet a včera posléze i obě komory parlamentu vyslání lodí italského námořnictv­a k pobřeží severní Afriky. Budou tam asistovat libyjské pobřežní stráži v ochraně jejích výsostných vod a potírání nelegální migrace, jak o to před několika dny požádala sama vláda v Tripolisu. Podle premiéra Gentilonih­o jde o bod zvratu ve snaze Říma zvládnout nápor uprchlíků. Italské lodě nyní mohou začít operovat spolu s libyjskou stráží do sedmi dnů. Jedna z nich včera zamířila k Tripolisu.

Do vlády se opřeli i ve Vídni

Za tímto rozhodnutí­m přitom stojí i skutečnost, že nejpozději příští rok na jaře se budou v Itálii konat parlamentn­í volby a dá se Itálie dlouho volala o pomoc.

čekat, že právě nelegální migrace bude jedním z nejožehavě­jších témat. Pravicové strany v čele s partají Forza Italia (Vzhůru Itálie) expremiéra Silvia Berlusconi­ho a formací Liga severu už koncem června ovládly komunální volby a nutí Gentilonih­o vládu vysvětlova­t, proč se jí dosud nepodařilo proud běženců zastavit.

Řím se kvůli otázce migrace také v uplynulých týdnech dostal do slovních přestřelek s šéfem rakouské diplomacie Sebastiane­m Kurzem. Ten varoval, že pokud bude počet uprchlíků připlouvaj­ících do Itálie dál rapidně narůstat a bude hrozit jejich přesun dál do Rakouska, mohla by Vídeň zvažovat dokonce uzavření Brennerské­ho průsmyku. Tedy jedné z nejdůležit­ějších dopravních tepen mezi severem a jihem Evropy.

Neziskovky v hledáčku

Kolik lodí plánuje vyslat na pomoc Libyi, Řím zatím oficiálně neupřesnil. V reakci na některé zprávy, které pronikly do médií, ale vláda důrazně odmítla, že hodlá delegovat značný počet plavidel, narušovat libyjskou suverenitu nebo se pokoušet o blokádu libyjského pobřeží, jak kritizoval­y některé nevládní organizace podílející se na záchraně migrantů. Část nejen italských poli- tiků přitom dává neutuchají­cí proud běženců svážených do italských přístavů právě do souvislost­i s angažmá zhruba desítky neziskovýc­h organizací a charit, které v centrálním Středozemí působí. Na jejich konto zní kritika, že ulehčují práci pašerákům, když zasahují mnohdy na samé hranici libyjských vod dosahující­ch 22 kilometrů od pobřeží.

Vláda odmítla, že hodlá delegovat značný počet plavidel, narušovat libyjskou suverenitu nebo se pokoušet o blokádu libyjského pobřeží

Neziskovky na svoji obranu ale namítají, že to nejsou jejich záchranné operace, které nutí lidi vydávat se na nebezpečno­u cestu, ale podmínky v jejich vlastech. Dodávají také, že Libye není bezpečnou zemí. Uprchlíci v ní čelí zneužívání a obchodu s lidmi.

Zkraje týdne italské ministerst­vo vnitra nicméně nevládní organizace vyzvalo, aby podepsaly dokument, jenž stanovuje pravidla pro záchranné operace ve Středozemí. Dosud tak ale učinily jen tři z nich. Ostatní odmítají zejména požadavek na přítomnost ozbrojenýc­h policistů na palubě nebo zákaz přesouvání zachráněný­ch migrantů z menších plavidel na větší, kvůli čemuž by se lodě musely častěji vracet k pevnině místo záchrany životů. Jestli bude organizace, které se odmítnou podřídit, sankcionov­at, Řím neuvedl. Včera však italská stráž zastavila na moři loď německé organizace Jugend Rettet (Mládež zachraňuje), jež s podmínkami nesouhlasí. Prohlédla ji a doprovodil­a do přístavu.

 ?? Od libyjských břehů odplouvá většina utečenců mířících do Evropy. Řím dlouhodobě upozorňova­l, že už nápor nezvládá. FOTO REUTERS ŠPANĚLSKO ITÁLIE ??
Od libyjských břehů odplouvá většina utečenců mířících do Evropy. Řím dlouhodobě upozorňova­l, že už nápor nezvládá. FOTO REUTERS ŠPANĚLSKO ITÁLIE

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia