Lidové noviny

Nevěsty nakupují v Izraeli

- ADAM JUNEK

Svatba roku je za námi. Monika Babišová teď bude muset šupajdit na úřad měnit občanku, ačkoliv se jí jméno nemění. A my v Čekstajlu se můžeme popasovat s jejími svatebními šaty. Na stránkách tohoto deníku je to ošemetné – pochválit, nepochváli­t… Vyčkejte do konce.

Nicméně, co Čekstajlu přijde podstatněj­ší, než jestli róba seděla, nebo byla příliš okázalá a příliš bělostná na druhou veselku pro oba zúčastněné, je příběh šatů.

ČEKSTAJL

Monika B. prozradila, že šlo o dílo izraelskéh­o módního domu a že si šaty vybrala na internetu.

Jestli je něco skutečným trendem svatebního módního světa, v němž se protočí ročně podle odhadů na tři miliardy dolarů, pak je to přesně tato story s klíčovými slovy Izrael a internet.

Je tomu asi osm let, co se právě svatebními šaty začali izraelští návrháři – do té doby zcela nepodstatn­í pro velký fashion svět – prosazovat. Našli totiž, jak se „odborně“říká, tržní niku. Prostě díru v nabídce, kterou dokázali zašít.

Začali tvořit svatební toalety extrémně vykreslují­cí křivky, odhalující často velkou plochu kůže nastávajíc­í mladé paní, pracují s průsvitným­i látkami zdobenými komplikova­nými výšivkami (na patřičných místech), záplavou krajky (zahalující i odhalující zároveň) a kaskádami perel.

Jasně, tyto romantické, odvážné kreace toho s tradicí neposkvrně­né nevěsty odevzdávan­é budoucímu manželovi nemají mnoho společné- ho, ale co má dnešní veselka společného s tradicemi obecně, že?

A protože Izrael zrovna není Mekka módy a ne každému se chce absolvovat cestu přes přísné imigrační úředníky, stal se internet pro „sexy nevěsty“hlavním nákupním místem kreací z dílen z Tel Avivu a dalších izraelskýc­h měst. Nejznámějš­í tamní značky, jako Berta Bridal nebo Mira Zwillinger, takto prodají až na 70 procent svých děl.

A co víc… tento „mediteránn­í“styl, jak se v lesklých magazínech tvorba Izraelců a jimi inspirovan­ých Libanonců či Řeků nazývá, dokázal najít zákaznice i mimo oltáře. Poprvé začaly původně svatební šaty pronikat na červené koberce. Tak například na loňských Grammy se zjevila zpěvačka Beyoncé v obepínajíc­í a s průsvity nešetřící róbě z dílny Inbal Dror.

Na jedné z oscarových party se loni rovněž ve svatebním zjevila Serena Williamsov­á. Její krajková róba odhalující břicho s vyzývavým dekoltem pocházela „z jehly“další izraelské hvězdy svatební fashion – návrhářky jménem Galia Lahavová. Kreaci dcery ruských imigrantů oblékla na focení pro magazín People i Jennifer Lopezová. A podle přesvědčen­í Čekstajlu i Monika Babišová ve svůj den D. Její šaty by dle všeho měly být z kolekce Le Secret Royal. Pro pořádek a ukojení zvědavosti českých závistivců – ceny se pohybují mezi šesti až dvaceti tisíci dolary.

A to hodnocení? Čekstajl je dlouhodobě zastáncem střídmější­ch kreací. Ale ty by zase nenaplnily zadání „miliardářs­ká“svatba roku.

Autor je redaktorem Seznam Zpráv

 ?? Na červený koberec vynesla loni Serena Williamsov­á róbu z dílny Galie Lahav. FOTO ČTK ?? Nevěsta bez oltáře.
Na červený koberec vynesla loni Serena Williamsov­á róbu z dílny Galie Lahav. FOTO ČTK Nevěsta bez oltáře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia