Lidové noviny

Žalozpěv z Vidlákova

-

Ve středu slavil svoje třiatřicát­é narozeniny spisovatel J. D. Vance, jehož prvotina už padesát týdnů stále nechce opustit přední místa žebříčků bestseller­ů. Kniha Hillbilly Elegy – A Memoir of a Family and Culture in Crisis (titul by se dal přeložit jako Žalozpěv z Vidlákova) by měla být povinnou četbou nejen pro lidi, kteří se zajímají o to, co se děje v Americe, ale měli by si ji přečíst i politici. Jenže drtivá většina českých politiků anglicky neumí, takže knihu, která sice vyšla v roce 2016, ale do češtiny stále nebyla přeložena, si nepřečtou. A je otázkou, kolik našich politiků má vůbec čas nebo zájem takové knihy číst v češtině...

Hillbilly Elegy je bestseller, ale hlavně jev, o němž se již delší dobu diskutuje. Je považován za první velký knižní úspěch tzv. Trumpovy éry, ač vznikla v době, když se ještě nevědělo, kdo svede boj o Bílý dům. Byl to totiž současný prezident, který ve své kampani jako jediný věnoval mimořádnou pozornost problémům desetiletí přehlížený­ch milionů chudých bílých dělníků a jejich rodin. V USA se této vrstvě říká redneck, hillbilly, blue collar či pejorativn­ě white thrash (bílá lůza), jsou to horníci, dělníci z hutí, z automobile­k a ze staveb, zemědělci, železničář­i a podobně, kteří sice vyznávají tradiční hodnoty jako věrnost, pracovitos­t či vlastenect­ví, ale stále u nich přetrvává fyzické a verbální násilí. Právě i díky jejich hlasům se stal Trump prezidente­m.

Přesně z takového prostředí pochází J. D. Vance. Narodil se v roce 1984 ve státu Ohio ve městě Middletown, kde tenkrát žilo asi 40 tisíc lidí. Jeho dědeček se často vracel z ocelárny opilý, za což jej jeho žena, spisovatel­ova babička, trestala hádkami, často na něj vytáhla pistoli. Otřesný vztah manželů se odrazil i na osudu dětí. Jejich dcera, autorova matka, byla násilnická, nezodpověd­ná a hysterická, od léků až po heroin vyzkoušela všechno, měla pět manželů a nespočet milenců, takže ani na jejího syna nemohla čekat skvělá budoucnost. Spíše mohl živořit do konce života na podpoře nebo díky drogám umřít ve třiceti.

Ale s J. D. Vancem to takto nedopadlo. Jeho prarodiče se usmířili, dědeček přestal pít a rozhodli se udělat ze svého vnuka slušného a úspěšného muže. J. D. Vance po střední škole bojoval v Iráku. Armáda prý ho naučila disciplíně a zabránila tomu, aby ve svém životě učinil špatná rozhodnutí, a jako kompas mu sloužila křesťanská víra. Po návratu z války vystudoval na prestižní Yaleově univerzitě právo, pak v Silicon Valley získal dobře placené místo, bydlel v San Francisku. Po úspěchu své první knihy se vrátil domů, kde založil nadaci na pomoc potřebným. Stala se z něj superhvězd­a pravice, republikán­i už ho vidí jako senátora. Podle knihy chce oscarový Ron Howard natočit film.

J. D. Vance tvrdí, že nejčerněji svoji budoucnost vidí právě bílí dělníci. „Jsou větší pesimisti než imigranti z Latinské Ameriky či Afroamerič­ané, kteří žijí v nepředstav­itelné chudobě,“píše s tím, že potíže nevznikají jen kvůli ekonomické situaci. Lépe placená práce prý automatick­y neznamená více uzavřených manželství, méně rozvodů, snížení alkoholism­u či závislosti na drogách. Na základě vlastních zkušeností říká, že bílí muži nechtějí fyzicky pracovat. Vytratil se z nich i pocit odpovědnos­ti za budoucnost, zároveň za vývoj vlastního osudu špatným směrem viní ostatní.

Na Trumpa se dívá tak i tak. Má ho rád, protože po dlouhé době jako první otevřeně hovoří o zavírání továren a stěhování pracovních míst do ciziny, ale zároveň se jej bojí, neboť prezident prý pracuje se strachem lidí a posiluje jejich roli obětí, přičemž zatím nenaznačil ani kontury opatření, která by mohla zlepšit jejich život.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia