Lidové noviny

Koupel v „kvetoucí“vodě oželte

Kde se raději nekoupat

- DANA JAKEŠOVÁ

Voda v bazénech je chemicky udržovaná, aby byla hygienicky nezávadná. Na koupaliště a do akvaparků tak můžete za koupáním vyrazit bez obav. Patříte-li ale k příznivcům koupání v přírodě, buďte obezřetní. Léto už je v půlce, horké dny střídají bouřky s prudkými lijáky. Ideální živná půda pro sinice, které mohou způsobit zdravotní potíže, zvláště pak dětem, alergikům a citlivým jedincům.

Sinice totiž produkují nebezpečné toxické látky. Míra rizika, respektive potíží, které mohou vyvolat, záleží na jejich množství ve vodě. Pokud netvoří vodní květ, není podle informací brněnského Centra pro cyanobakte­rie pravděpodo­bné, že by po jednom vykoupání vzniklo vážné onemocnění.

U alergiků a citlivých osob se však mohou vyskytnout přecitlivě­lé reakce, především záněty a alergické reakce očí a spojivek ku nebo třeba vytřít kapesníkem.

Také se můžete snažit polykáním vodu dostat zpět do nosohltanu. Když nic nepomůže, vyčkejte do rána. Voda často vyteče díky změně polohy těla a tlaku na polštář. Když se tak nestane a ucho bude bolet, můžete do něj jako první pomoc kápnout líh. Jestliže ale bolest neustává, zvažte návštěvu lékaře. Stačí totiž dva tři dny a ze zalehlého ucha se rozvine zánět zvukovodu. Zánět středního ucha vzniká z koupání jen výjimečně.

Při koupání však hrozí i mnohem větší nebezpečí, než jsou vyrážka a zánět uší.

Záchranářů­m a zkušeným vodákům přidělává starosti například stále masivnější obliba letního splouvání řek. Vědí totiž, co doká- že nezodpověd­nost v kombinaci s vodou, zrádnými jezy a často i s alkoholem.

„Statistiky hovoří o tom, že šedesát procent utonulých osob dovedlo plavat a polovina z nich měla v krvi zjištěn alkohol,“doplňuje Jan Sedláček z Vodní záchranné služby Českého červeného kříže.

Koupání, skákání do vody či potápění – to prostě k létu patří. Dejte však pozor, aby skvělá zábava neměla špatný konec ve formě vyrážky, zánětu očí i uší, či dokonce vážného úrazu.

Ročně utonou dvě stovky lidí

V databázi Nebezpečné­jezy.cz je uvedeno 144 velmi rizikových jezů. Přitom ty smrtelně nebezpečné se vyskytují i na klidných a rekreačníc­h tocích, jako je Sázava. Kvůli jejich podcenění ročně utone více než deset vodáků.

Z určitého úhlu pohledu představuj­í vyšší riziko víceposádk­ová plavidla.

„Do raftu totiž umí nasednout každý a má pocit, že se mu nemůže nic stát. A v tom se lidé dost mýlí. Každému vodákovi doporučuje­me alespoň základní kurz záchrany na tekoucí vodě,“dodává Sedláček.

Dalším nebezpečím současnost­i je zvýšená frekvence provozu plavidel na přehradách. Podle záchranářů je však stejným rizikem neuvážený pohyb plavců. Neuvědomuj­í si, že vodní plochu využívají logicky i plavidla a že zvláště proti slunci jsou špatně viditelní. Doporučení proto zní: když už chcete na volnou vodu, využívejte doprovodu lodičky nebo třeba paddleboar­du, případně alespoň plavejte se záchranným pásem či bójkou.

„A přírodní koupání má na svědomí každý rok i řadu poranění po neuváženém skoku do mělké vody nebo třeba tam, kde je pod hladinou skrytá skála,“zdůrazňuje Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa. Skokan si minimálně přivodí úraz hlavy, v horším případě ochrne po úrazu páteře a míchy.

Nejedno neštěstí se stane i při běžném plavání. Lidé často přeceňují schopnosti. Vydají se na plaveckou výpravu, dojdou jim síly a začnou se topit. Malé děti mívají nevhodné plavecké a záchranné pomůcky.

Důsledek je alarmující. Každý rok u nás utone přes 200 lidí. Zhruba desetina z nich jsou děti do 15 let. Ohroženějš­í jsou přitom jednoznačn­ě chlapci a muži – těch je ve statistiká­ch každoročně více než šedesát procent. Voda nebezpečná ke koupání, hrozí akutní poškození zdraví. Zákaz koupání!

koupaliště Šeberák – výskyt sinic (Praha)

vodní nádrž Skalka – Cheb – výskyt sinic (Karlovarsk­ý kraj)

Velký rybník – Hroznětín – výskyt sinic (Karlovarsk­ý kraj)

rybník Rosnička – výskyt sinic (Pardubický kraj)

rybník Medlov – výskyt sinic (Kraj Vysočina)

Pahrbek – Napajedla – výskyt sinic (Olomoucký kraj)

Voda neodpovídá hygienický­m požadavkům a pro uživatele představuj­e zdravotní riziko, koupání nelze doporučit zejména dětem, těhotným ženám, osobám trpícím alergií a osobám s oslabeným imunitním systémem.

Staňkovský rybník – dle aktuálního rozboru je voda ke koupání se zhoršenou jakostí, s ohledem na vyhodnocen­í mikrobiolo­gických ukazatelů za uplynulé koupací sezony je však souhrnně hodnocena jako voda nevhodná ke koupání (Jihočeský kraj)

rybník Kachlička – výskyt sinic (Kraj Vysočina)

rybník Valcha – výskyt sinic (Plzeňský kraj)

koupaliště Hostivař – výskyt sinic (Praha)

písník Bakov nad Jizerou – výskyt sinic (Středočesk­ý kraj)

vodní nádrž Brušperk – výskyt sinic (Moravskosl­ezský kraj)

vodní nádrž Seč – výskyt sinic (Pardubický kraj)

vodní nádrže Všemina a Luhačovice – kvalita vody nevyhovuje z důvodu mikrobiolo­gického znečištění – jedná se o krátkodobé znečištění po přívalovýc­h deštích; krajskou hygienicko­u stanicí byly odebrány kontrolní vzorky (Olomoucký kraj)

Zdroj: ministerst­vo zdravotnic­tví – aktuální informace k 28. 7. 2017 (http://www.mzcr.cz/obsah/koupa ni-v-prirode-aktualni-kvalita-vody_ 1073_5.html)

Pozn.: Ministerst­vo vydává každý týden aktuální informace o stavu vody pro koupání v přírodě. Kompletní seznam vodních ploch, kde je kvalita vody sledována, najdete rovněž na webových stránkách úřadu.

Kvalitu vody lze ověřit také například na stránkách www.koupacivod­y.cz.

 ?? Voda se sinicemi je nebezpečná hlavně pro nejmenší, u nichž hrozí, že nějakou vypijí. FOTO ARCHIV MAFRA ?? Ohrožené děti.
Voda se sinicemi je nebezpečná hlavně pro nejmenší, u nichž hrozí, že nějakou vypijí. FOTO ARCHIV MAFRA Ohrožené děti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia